夏天快到了, 大家有否考慮購入風扇為肉肉們吹吹風?

作者: ShiningKath 發表于 2017-4-4 19:59:30
2446 27

如題。

有了去年渡夏經驗,今年我考慮為肉肉們網上買風扇,為他們吹吹風,打打氣。
上網看了各種各樣的。但完全弄得我頭昏腦脹。
什麼是Voltage? 什麼是W? 是不是W越大=風力越大?風扇一直長開會否有問題?
風力應怎樣才算足夠?還是,只是微風,讓風在肉肉頭頂吹過就可以???
總之越看資料就越不明白。。

有沒有人有類似經驗?或都正考慮買風扇?
不如大家講講,又給點建議我。或者借這機會大家討論下,你們會怎樣為肉肉渡夏做準備 (^O^)/
BenLau 發表於 2017-4-4 20:52:10 |顯示全部樓層
好似好多花友都有用風扇吹肉的
回復

老公仔 發表於 2017-4-4 21:41:19 |顯示全部樓層
我知,V是電壓,W是功率。

功率越大,風量越大,噪音也越多。

哈哈,唔識扮識,都係等專家解答你的問題。
回復

ShiningKath 發表於 2017-4-4 23:22:07 來自手機 |顯示全部樓層
嗯嗯嗯。。今日花了一日時間,前思後想,終於收拾好準備讓肉肉夏天休養的地方。長輩話齋,清明之後就會開始熱,現在開始準備應差不多。就差風扇。希望能長期開著,達通風+降溫效果。但因地方問題,風扇只能選擇小小的。大小最理想的是魚缸風扇, 好處是有1-6頭選擇,肉肉可排排坐吹風。但一般只~2W 。。。
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-4-5 00:42:38 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-4-4 23:22
嗯嗯嗯。。今日花了一日時間,前思後想,終於收拾好準備讓肉肉夏天休養的地方。長輩話齋,清明之後就會開始 ...

呀~ 要強勁的話, 可以考慮"扇牌"手提扇, 夏天很多人手提一個隨身吹, micro-USB插叉電那種,
有見過的士司機長插著開工的....
不過安全至上的話, 出名既養魚品牌魚缸風扇較安全....
回復

ShiningKath 發表於 2017-4-5 09:07:34 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-4-5 00:42
呀~ 要強勁的話, 可以考慮"扇牌"手提扇, 夏天很多人手提一個隨身吹, micro-USB插叉電那種,
有見過的士司 ...

我知道我知道。扇牌風力真沒法擋!
上年都係用佢,仲一次過入左兩把。早一把,晚一把。不過說明書寫明不建議使用期間同時充電~~~  結果我就讓它們輪流充電。可能長期使用致電池耗損,滿電情況下只吹到3小時。早上出門前開著佢,基本上捱不到中午><

回復

阿唯小Ken 發表於 2017-4-5 09:39:38 來自手機 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-4-5 09:07
我知道我知道。扇牌風力真沒法擋!
上年都係用佢,仲一次過入左兩把。早一把,晚一把。不過說明書寫明不 ...

我也覺得要長插「扇牌」一整天用的話,要有人對住看住(像的士司機),沒人在家的話就不要了
回復

powergun 發表於 2017-4-5 10:14:20 |顯示全部樓層
Watt (電功率) = Voltage (電壓) x Current (電流)
香港電壓 fix 死左係 220V
所以電功率同電流係正比關係了, 即係話電流越大, 功率就越大, 功率大, 轉速就應快的, 也就是越涼的了

個人覺得都係買大牌子的風扇較好, 雖然都係中國製造多, 但大牌子的QC / QA始終較好的, 反而外間的USB風扇我就唔敢用, 一般USB 由電腦或火牛取電, 咪要長開電腦或或長開火牛, 電腦唔用長開一般人係唔會咁做的, 所以應會長開火牛, 但呢d 火牛出事率係好高的
回復

paulpaul 發表於 2017-4-5 13:21:16 |顯示全部樓層
回復

ShiningKath 發表於 2017-4-5 13:30:09 來自手機 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2017-4-5 13:21
會考慮太陽能風扇?
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=102867&highlight=%E5%A4%AA%E9%99 ...

好野黎@@
樓主可以pm 俾條link我嗎
回復

ShiningKath 發表於 2017-4-5 13:32:35 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-4-5 10:14
Watt (電功率) = Voltage (電壓) x Current (電流)
所以電功率同電流係正比關係 ...

啱啱仲諗住買個 USB風扇。再3駁1 插火牛
回復

ShiningKath 發表於 2017-4-5 13:34:37 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-4-5 09:39
我也覺得要長插「扇牌」一整天用的話,要有人對住看住(像的士司機),沒人在家的話就不要了 ...

安排唔到。。。基本上日頭都無人係屋企。。。
可能要轉為考慮 可長期插電制/太陽能風扇
回復

ShiningKath 發表於 2017-4-5 13:45:39 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-4-5 10:14
所以電功率同電流係正比關係 ...

根爺。想問多句。是否即正常供電下,風扇的最高風力就係睇W(功率)? 假設太陽光線不足,風扇就達唔到最高風力?
另外如果輸出功率為2W,做唔做到降溫效果?
如果我想太陽能板和風扇分別買,有無東西需注意?
回復

powergun 發表於 2017-4-5 13:56:15 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-4-5 13:45
根爺。想問多句。是否即正常供電下,風扇的最高風力就係睇W(功率)? 假設太陽光線不足,風扇就達唔到最高 ...

如你要用太陽能, 就一定要預埋無太陽時會出現的問題架啦, 同埋大陸出的太陽能電力系統可唔可靠啦

不妨問問樓上paulpaul啦, 佢有經驗
回復

paulpaul 發表於 2017-4-5 22:38:38 |顯示全部樓層
太陽能系統通常都跟一舊儲電池
即使無太陽都可以用儲起左既電
另外,如果無太陽,即係唔係咁熱,吹少一陣風都ok
回復

paulpaul 發表於 2017-4-5 22:40:01 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-4-5 13:45
根爺。想問多句。是否即正常供電下,風扇的最高風力就係睇W(功率)? 假設太陽光線不足,風扇就達唔到最高 ...

風扇A 數及V要留意
要同你太陽能板match
否則有機會推唔郁風扇
回復

paulpaul 發表於 2017-4-5 22:41:55 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-4-5 13:30
好野黎@@
樓主可以pm 俾條link我嗎

年代太久遠
已經揾唔返
你可以search tb "太陽能系統"
多到你驚
回復

ShiningKath 發表於 2017-4-5 23:00:15 來自手機 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2017-4-5 22:41
年代太久遠
已經揾唔返
你可以search tb "太陽能系統"

好。那我再看看。

另外以你經驗,你覺得2W輸出功率夠用嗎?
回復

paulpaul 發表於 2017-4-6 00:14:00 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-4-5 23:00
好。那我再看看。

另外以你經驗,你覺得2W輸出功率夠用嗎?

太細
最少10W 吧
除非無地方放太陽板
大點可一步到位
回復

cwc52000 發表於 2017-4-9 17:52:59 |顯示全部樓層
最近換左個4層花架,因為自己房好陝小,買大部小小風扇都阻住, 就試下用電腦風扇DIY一下,然後試過淘寶買伺服用風扇,大部分0.5-0.8A,風力夠猛差唔多跟得上濕電夾扇成5-6千轉,不過就好大轉聲,之後反反覆覆試左好幾種,最尾就用左12CM大約0.18-0.3A剛剛好又風又唔嘈,安裝方式我用串連線DC5.1 TO 3PIN 大部分電腦風扇都係呢個格式 XXXXXaCXpXXXXXXXXXX_!.jpg
串聯好就接火牛,視風扇規格而家,以我來說用電腦風扇大部分都係12V 再看風扇數量因為我是分2邊各接一個火牛, 而2邊都有4-6把扇,充裕計一邊大約用2A已經足夠,當然火牛A數可以預大D,不過電壓值V就一定要嚴格,不然可以開唔著或者燒埋,因為風力唔算強位置我都SET係剛剛高過盆栽唔阻礙淋水就算
rsz_imag0309.jpg rsz_imag0310.jpg
其中一邊4把風扇用電量

雖然理論上電腦風扇可以24小時長開,不過安全起見我就買左2個定時器,每邊輪流開12小時, 而家用左有大約一個月,降溫效果其實唔高, 層架範圍溫度計最多跌2度, 不過前幾日潮濕有霧時睇濕度計同之前無用風扇差好遠,由8X%降到70%左右,大概起碼起到空氣流通作用
回復

12下一頁