公司種多肉

作者: amethysttsang 發表于 2017-4-4 19:24:21
7329 70
amethysttsang 發表於 2017-5-16 00:48:25 |顯示全部樓層

Original 12-Mar

2 months later~~~~

放在又熱又暗的家裡

放在較涼較光的公司

真是好有趣~~
回復

amethysttsang 發表於 2017-6-12 00:33:52 |顯示全部樓層
3個月後的樣子,
左面放在公司, 右面放在家裡,
回復

amethysttsang 發表於 2017-6-22 00:56:49 |顯示全部樓層
這個育苗一流~~借D椅放在窗邊 (同事辭左職, 應該冇人會行入去卦~KEKE)
我為左唔好比自己日對夜對D花, 所以特登擺遠D...
日日望住D花係唔會生的...(經驗告訴我的)...
原本同自己講, 一星期只可看一次,
結果還是忍不住, 每天食飯都偷望了兩眼...
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-6-22 08:47:01 來自手機 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-6-22 00:56
這個育苗一流~~借D椅放在窗邊 (同事辭左職, 應該冇人會行入去卦~KEKE)
我為左唔好比自己日對夜對D花, 所以 ...

咁又唔使阻止自己唔見肉肉既~
看肉肉成長是很大的樂趣,尢其是幼苗長得快
(不過夏天休眠長好慢,成功率亦低)

如果窗邊位置有陽光的話(那怕只有半/一小時),
個人建議將徙的多肉放窗邊,將葉插調放燈照位
因為香港地陽光位實在太珍貴!

同埋公司有陽光窗邊位在夏天可能也同是高危地方,
當星期六日甚至長假期沒人上班沒冷氣,溫度高足以煮熟肉肉,以前曾經這樣子放假後本來漲滿Q彈的玉露,回去時只看到剩下一塊「野」平面的乾了在泥面上...
回復

amethysttsang 發表於 2017-6-23 00:34:30 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-6-22 08:47
咁又唔使阻止自己唔見肉肉既~
看肉肉成長是很大的樂趣,尢其是幼苗長得快
(不過夏天休眠 ...

肉肉真係好怕醜架~~望住佢佢就特登唔生比你睇~~
枉我日日比D X 能量佢~~

係~~香港地真係冇乜陽光位!屋企冇, 公司都冇!
其實窗邊都冇乜陽光架~~我轉個位置試下風水之O麻~~
有時間的話真想每個位置都做肉肉實驗~

肉肉放在我公司, 生存率應該高過放在家既~~我家真係超級熱, 坐定定都出汗!
返到公司見到肉肉變左一攤野...一定好傷心了...冇心機工作...要為肉肉默哀....
所以呢~~肉肉睇少一兩日都唔得既~~
回復

ShiningKath 發表於 2017-6-23 10:23:38 來自手機 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-6-22 00:56
我為左唔好比自己日對夜對D花, 所以 ...

依個朱古力盒係真幾正喎!
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-6-23 21:28:41 來自手機 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-6-23 00:34
肉肉真係好怕醜架~~望住佢佢就特登唔生比你睇~~
枉我日日比D X 能量佢~~

「肉肉真係好怕醜架+睇住唔大」

我覺得如擺放位置通風的話,就算34度其實都唔怕!
通風的定義是,24小時內一半至大部分時間都有風吹(無論是風扇還是天然風)。但如果連續有10小時以上都空氣唔流通+28度左右或以上就有問題了~再加上泥唔乾就....
(以上是説一些極怕熱的肉肉,例如虹之玉、熊童子那些)
引玉ing...
回復

amethysttsang 發表於 2017-7-16 21:19:28 |顯示全部樓層
報告一下肉肉近況~~
這棵肉肉真係好易養, (比起姬朧月﹑神想曲﹑特玉蓮﹑蝴蝶之舞﹑新玉綴) 耐蔭耐熱不易徒~
養了4個月了~
右邊放在家裡30幾度都頂得住,
拎番公司歎冷氣兩個月後, 見到中間開始捲曲了~~
下半世就只養你一個啦~~~YEAH!!!
回復

月鏡十夜 發表於 2017-7-16 22:12:16 |顯示全部樓層
USB植物燈嗎? 這麼短的哪裡買? 幾錢?
回復

es861023 發表於 2017-8-29 07:34:28 |顯示全部樓層
好羨慕公司可以放植物,多謝分享
回復

amethysttsang 發表於 2017-9-6 21:55:27 |顯示全部樓層
Update一下~~8月16日
公司太熱了~肉肉沒冷氣受不了~
回復