返回列表 發新帖

水栽植物一問

作者: 九尾狐 發表于 2017-4-4 17:51:18
4445 24
雙魚座 發表於 2017-6-22 13:54:17 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-22 13:25
白蝶合果芋

我最初水種, 後來轉返泥種, 太茂盛想剪走D, 如果樓主想種可以聯絡一下我 ...

你好,想請教啲水如何可以這樣潔淨(成日換水?有沒剪根?加藥?)。我都有水種植物,但很快啲根生“毛毛”,不知道是幼根還是其他嘢?想請教。thanks
回復

川流不息 發表於 2017-6-22 14:00:00 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-6-22 13:54
你好,想請教啲水如何可以這樣潔淨(成日換水?有沒剪根?加藥?)。我都有水種植物,但很快啲根生“毛毛 ...

你好~

我會每星期換水, 唔換會生青苔

毛毛有冇相? 大家研究下
回復

月鏡十夜 發表於 2017-7-22 12:19:22 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-22 13:25
白蝶合果芋

我最初水種, 後來轉返泥種, 太茂盛想剪走D, 如果樓主想種可以聯絡一下我

謝謝, 但感覺太大株, 暫時建小盤先養銅錢草看看效果, 日後想建更大盤的時候再找妳看看吧
回復

fm_plant 發表於 2017-7-22 13:35:53 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-7-22 12:19
謝謝, 但感覺太大株, 暫時建小盤先養銅錢草看看效果, 日後想建更大盤的時候再找妳看看吧 ...

喺 “交換區” 有迷你版睡蓮……

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=201472&extra=page%3D2&mobile=2

也是感覺太大, 桌面上暫時應該無法種植  發表於 2017-7-22 13:50
回復

ykwcherry 發表於 2017-7-22 16:41:09 |顯示全部樓層
我听人话,君子兰都可以水种喔

不过,尼只野好难养得好,尤其系养佢唔死时,D叶就分分种在你眼皮下乱咁标,完全唔D台型
回復