返回列表 發新帖

牡丹落地

作者: BenLau 發表于 2017-4-3 22:03:28
2929 29
BenLau 發表於 2017-4-4 14:21:01 |顯示全部樓層

會長案例2:

黑牡丹群生  四月砍下,入盆三個月
這棵原是龍神木嫁接,接合處木質化不明顯,所以會長並未大刀闊斧,只淺淺的挖除龍神木,留下一個小凹洞。圖中可見,根系生長健康
回復

BenLau 發表於 2017-4-4 14:26:21 |顯示全部樓層
會長案例3:

两棵花牡丹錦  四月砍下,入盆三個月
很明顯的,根部發展不錯。才三個月,最粗的根約有一公分粗了。
回復

BenLau 發表於 2017-4-4 14:29:36 |顯示全部樓層

會長案例4:

淡斑的怒濤  也是四月砍下,入盆三個月
回復

corina 發表於 2017-4-4 14:30:43 |顯示全部樓層
一直以為是砍龍神木,原來砍牡丹
回復

corina 發表於 2017-4-4 14:31:42 |顯示全部樓層
有這些教學貼真好,真是增長見識,謝謝BEN大
回復

BenLau 發表於 2017-4-4 14:38:26 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-4-4 11:02
我諗要批到咁靚都真係少D刀功都唔得

表面睇好似好簡單,不過我覺得唔攞一批植物“教飛”,應該好難成功
回復

BenLau 發表於 2017-4-4 14:41:48 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-4-4 14:31
有這些教學貼真好,真是增長見識,謝謝BEN大

呢度仙人掌科的人氣比較弱,希望轉載下尤會長d帖能刺激下大家。多謝捧場
回復

老公仔 發表於 2017-4-4 14:54:47 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2017-4-4 14:38
表面睇好似好簡單,不過我覺得唔攞一批植物“教飛”,應該好難成功

這正是: 一將功成萬骨枯!
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-4-5 09:47:02 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2017-4-4 14:04
如果見到有,我會轉載。因為我都想學

先謝謝!
因為要落地,先要有嫁接了的嘛,呵呵~
不然要叫朋友下次再買到好東西,不要切完才帶回來給我.....(我是説我的兜錦...)
回復

BenLau 發表於 2017-4-5 13:58:04 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-4-5 09:47
先謝謝!
因為要落地,先要有嫁接了的嘛,呵呵~
不然要叫朋友下次再買到好東西,不要切完 ...

雖然不是我自己的帖,但希望能令大家有機會睇到會長的經驗分享。

回復