(龍貓也種植)各種苦苣苔

作者: kinkitotoro 发表于 2017-4-2 18:41:49
20986 267

雖然不知道這花貓的名字,但是很喜歡這種顏色
pekklewin 發表於 2017-4-2 18:58:42 |顯示全部樓層
靚貓 !!
kinkitotoro 發表於 2017-4-2 19:09:16 |顯示全部樓層

多謝賞花,這顔色好吸引
Man_lee87 發表於 2017-4-4 01:13:23 來自手機 |顯示全部樓層
很美麗的貓兒
pilcher 發表於 2017-4-4 08:10:14 來自手機 |顯示全部樓層
恭起樓主有隻靚貓!
這貓很可能是An's dice dot
kinkitotoro 發表於 2017-4-4 09:25:45 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-4-4 08:10
恭起樓主有隻靚貓!
這貓很可能是An's dice dot

之前也有去妙妙的花園看過,是比較像Kohleria An's Dice Dots安的骰子點,但不敢肯定
pilcher 發表於 2017-4-4 09:55:07 來自手機 |顯示全部樓層
我的Dice dot 株型細,連花軸,從泥面計起, 伸直不過20cm。這應該算中小型種。初開的花花瓣邊沿有些微波浪狀向後翻。上網参考他人花照也有這特徵。顏色就時深時淺,難作準。
Chin 發表於 2017-4-4 10:31:24 |顯示全部樓層

請問這是去年我分享給你的嗎 ?本是 分享自pekklewin師姐的
http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=1#pid2280406 十五樓 師姐說
「你分到的應該是Venus 面青青版, 個肚身肥過這個無名貓~」
但好奇怪,種出的有些有肚腩仔,有些就身瘦瘦。
kinkitotoro 發表於 2017-4-4 11:26:38 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2017-4-4 10:31
請問這是去年我分享給你的嗎 ?本是 分享自pekklewin師姐的
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread ...

對呀,正是以下的花貓
http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=1#pid2065884

但你左邊相片的葉片有啡色邊,我的沒有呢
Chin 發表於 2017-4-4 11:51:11 |顯示全部樓層
你不説我也不留意,葉边有小啡色。由師姐分享的蟲蟲,分種三盆,三盆老,中,青葉都有啡色小边,我一直在露台種,也許太陽晒得多,有古銅色膚色卦。
B17 發表於 2017-4-4 16:26:54 |顯示全部樓層
唔係好青!當年我有兩隻venus hybrid,unknown from SSP,面青青venus!
都係我啦,可能畀錯咗隻unknown from SSP過pekklewin,衣家亂哂龍
面青青venus中等高度(30cm左右),面比較青;unknown from SSP高一倍,花冇咁青;不過花色,高度都可能係環境因素影響!

面青青venus
HCY's Venus-018.JPG

unknown from SSP
Unknown from SSP-2014-016.JPG
Unknown from SSP-2014-012.JPG
pekklewin 發表於 2017-4-4 17:06:08 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-4-4 16:26
唔係好青!當年我有兩隻venus hybrid,unknown from SSP,面青青venus!
都係我啦,可能畀錯咗隻unknown fr ...

我唔知架, 原點來自17大, 總之就係靚貓 !!
kinkitotoro 發表於 2017-4-4 19:36:56 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-4-4 16:26
都係我啦,可能畀錯咗隻unknown fr ...

來個花花大特寫,今天剛開的,上邊兩隻耳仔有較多紫色
植株由泥面度起約20多cm,有幾片葉是兩個葉尖的。
B17 發表於 2017-4-4 20:01:57 來自手機 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2017-4-4 19:36
來個花花大特寫,今天剛開的,上邊兩隻耳仔有較多紫色
植株由泥面度起約20多cm,有幾片葉是兩個葉尖的。 ...

好大棵,好壯!
睇黎花色,高度,真係隨環境而變
兩個尖尖應該係偶然,未見過呢
kinkitotoro 發表於 2017-5-4 17:18:38 |顯示全部樓層

金魚分享的岩桐種子開花了
仲有另一隻色等緊開,開咗再補相

分盆前

分盆前
紅豆包 發表於 2017-5-4 18:14:52 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2017-5-4 17:18

恭喜開花 ,大岩桐真係好靚

多謝賞花  發表於 2017-5-4 19:53
pekklewin 發表於 2017-5-4 19:00:11 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2017-5-4 17:18

重有好多盆
hiatus 發表於 2017-5-4 19:08:13 |顯示全部樓層
好靚好健康,好似同媽媽一個樣。但我唔記得咗媽媽相片係邊度啦
kinkitotoro 發表於 2017-5-4 19:47:45 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-4 19:08
好靚好健康,好似同媽媽一個樣。但我唔記得咗媽媽相片係邊度啦

媽媽在此POST
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 1275&highlight=

哇,你好有心。 我都唔記得咗啦  發表於 2017-5-4 20:10
kinkitotoro 發表於 2017-5-4 19:52:45 |顯示全部樓層

部份分盆後已自動淘汰...