返回列表 發新帖

花貓葉插

作者: pilcher 發表于 2017-4-2 09:04:18
3051 34
小雷子 發表於 2018-1-29 23:37:06 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-29 23:28
做一蟲四味是為自己做後備,唔知幾時有得分享,到分享又不知會不會中。做繁殖很浪費時間,植物用時間生根 ...

開花耍有陽光先得!
回復

雙魚座 發表於 2018-1-29 23:42:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-29 23:37
開花耍有陽光先得!

這裏陽光充足(見啲酢漿就知),一蟲四味的底盆放外露養,都是出蟲不開花。但露養出啲貓蟲是強壯形的。
回復

pilcher 發表於 2018-1-30 00:00:37 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-29 19:31
早前有一片很強壯貓葉進行水插,現在都已經出根了,想問一下葉插貓葉是不是可以插出小苗呢? ...

記憶中至少堅持了四個月也沒有成功,最後放棄了。
壯葉一直很壯,而且苗内密密麻麻長满根,就是沒有成苗跡象。
回復

雙魚座 發表於 2018-1-30 11:32:16 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-29 19:31
早前有一片很強壯貓葉進行水插,現在都已經出根了,想問一下葉插貓葉是不是可以插出小苗呢? ...

箭頭指着的便是插葉花貓苗,葉已經枯了,真是細到唔細囉!旁的是喜蔭插葉苗。兩葉插了兩個多月。
回復

雙魚座 發表於 2018-1-30 11:38:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-29 22:19
你做返個教案!比我地跟住做!包唔會錯啦!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

節莖繁殖相片。一蟲三味。napoleon 太迷你,好難再剪。現在又出蟲不用剪了。想見花多過要蟲啦!
回復

B17 發表於 2018-1-30 12:00:22 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-30 11:38
節莖繁殖相片。一蟲三味。napoleon 太迷你,好難再剪。現在又出蟲不用剪了。想見花多過要蟲啦!{:emoji_0 ...

回復

tarepanda817 發表於 2018-1-30 12:15:46 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-30 11:38
節莖繁殖相片。一蟲三味。napoleon 太迷你,好難再剪。現在又出蟲不用剪了。想見花多過要蟲啦!{:emoji_0 ...

我都係,Napoleon只有葉,花就冇哂影
回復

雙魚座 發表於 2018-1-30 12:16:31 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-30 12:00

B大就好啦!你的貓貓剪莖出苗開花。我的貓貓剪莖出苗出蟲。
回復

B17 發表於 2018-1-30 12:25:26 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-30 12:15
我都係,Napoleon只有葉,花就冇哂影

成日搞住佢,點開花你睇嗟,定植後畀個好環境佢,自然會開花回報你
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-30 12:51:10 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-30 12:25
成日搞住佢,點開花你睇嗟,定植後畀個好環境佢,自然會開花回報你

要揾個靚位俾D猫猫,費事又搞到起哂斑
回復

小雷子 發表於 2018-1-30 14:48:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-30 12:25

B大大!紅旗袍好似生……花冧BB!有冇睇錯? 20180130_144244.jpg
回復

B17 發表於 2018-1-30 18:36:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-30 14:48
B大大!紅旗袍好似生……花冧BB!有冇睇錯?<span class="emoji emoji1f636"></span>

冇錯,不過有排等,我盆Venus廿日前見冧bb,依加都仲未算見到冧
回復

小雷子 發表於 2018-1-30 18:42:58 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-30 18:36
冇錯,不過有排等,我盆Venus廿日前見冧bb,依加都仲未算見到冧

嘩!真係BB!太驚喜!大家都話呢隻生長慢,冇諗過可以咁快有花!
你隻青BB咁耐都未開,係咪冬眠左?
回復

雙魚座 發表於 2018-3-9 21:14:13 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-30 12:00

B大好。請教莖插繁殖點做呢?是否:
剪有兩片葉莖~等5分鐘~落泥悶養二星期(每日打開15分鐘)~正常種植。
要不要浸水出根先?
回復

B17 發表於 2018-3-9 22:59:22 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-9 21:14
B大好。請教莖插繁殖點做呢?是否:
剪有兩片葉莖~等5分鐘~落泥悶養二星期(每日打開15分鐘)~正常種植。 ...

大至係咁,以前用兩節,一節完全入泥,一節露出泥面,依加多用鱗莖,慢慢種
記得以前有人分享,只用一節,應該都得
回復