迷你玫瑰有病?

作者: SKW 发表于 2017-4-1 16:39:15
904 2
最近迷你玫瑰新生出來的葉都有呢的一點點的班,相問一下到底是有蟲還是有菌呢?前排潮濕,的蟲蟲開始出返來,我有噴過一隻叫必殺的農藥,唔知會唔會係藥害呢?
fm_plant 發表於 2017-4-2 22:59:12 來自手機 |顯示全部樓層

很多原因都會令玫瑰葉有毛病:水害、蟲害、肥害、藥害、泥土酸鹼度、泥土保水/疏水情況、天氣因素等等(有時也未必知道原因)。

見相片中葉片沒有枯乾,仍然有力張開、形狀沒有變形,暫時所見應該問題不大。如果你真的很介意,可以等它長得枝葉繁茂一點,才把有問題的葉片剪掉(但最好不要一次做太大幅度的修剪:記得玫瑰的葉實在很易出問題,“剪” 只能令 “雙眼” 短時間自覺良好,一味 “靠剪” 分分鐘變 “靠害”)。

種玫瑰我反而更建議你多留意照顧好它的根和枝幹。根、枝幹健康,葉片都會比較健康茂密。另外其實自然環境昆蟲難免,如果有害蟲建議盡量以溫和、有機一點的方法。我有時想上帝造的蟲蟲,某程度可以讓植物經過歷練,可以令它們產生更多變異(農藥則會令蟲蟲變異變壯)。所以一般而言,由種子實生的植物,往往比扦插的更能適應不同環境。
SKW 發表於 2017-4-3 14:34:04 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-4-2 22:59
很多原因都會令玫瑰葉有毛病:水害、蟲害、肥害、藥害、泥土酸鹼度、泥土保水/疏水情況、天氣因素等等(有 ...

多謝你答左我咁多野

的迷你玫瑰睇落都算健康架,就係的葉無啦啦出現左呢的斑點所以驚會有大獲野...我會忍忍手唔剪佢住架喇,我之前驚佢會感染俾其他葉,所以我都剪左佢兩刀。
另外我有鋪過的咖啡渣同茶籽粉係泥面,不過都仲係見到有紅蜘蛛所以激氣得滯走去噴農藥...遲的等我噴返的苦楝油/辣椒水希望可以趕走佢地