迷岩初哥種迷岩(完成) (59和65樓 交功課)

作者: Ison 發表于 2017-3-31 10:41:50
6383 89

感謝B大送我兩果小迷岩,10日努力後好像小球也出小葉了^_^

以下是
Sinn. pirate's cutie
Sinn. an's bom dia

的成長記錄
八王爺 發表於 2017-3-31 12:15:59 |顯示全部樓層
又多一位迷岩友...... 歡迎入迷!
回復

B17 發表於 2017-3-31 12:33:12 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-31 12:15

向王爺請教,種迷岩唔溝珠石,珍珠岩,會唔會容易爛球?
回復

八王爺 發表於 2017-3-31 12:39:27 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-31 05:33
向王爺請教,種迷岩唔溝珠石,珍珠岩,會唔會容易爛球?

哈哈...... 問得好好。

各師各法,我一定主打日本珍珠石。

但有些迷岩花友種幾百棵,生仔,播種又分享,又義賣,咁樣用珍珠石會太破費。成本上漲。

所以無話一定用,要唔要,很多植材都是保水又通氣的。

而且我會加 美能安A,哩個批量生產的花友也不會用啊!

爛球我是沒有遇見過,但冬眠咗,叫唔醒也是真的有,所以要找最合適自己,也合適迷岩的種植法,B17你也有不少心得啊!

上年在這裡收到的一個球,長了很大株都無開花。
另外,某花友分享的雜交種子,出了十幾個苗,分了俾其它花友,長大了,自己只留下兩棵,也未開花。
希望今年有花睇下喇!
回復

B17 發表於 2017-3-31 12:48:00 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-31 12:39
哈哈...... 問得好好。

各師各法,我一定主打日本珍珠石。

係啊,珠石太貴,用珍珠岩平好多

第一棵迷岩,唔識點種,枝條種得太深,個球生到入盆中間深度,結果種種下爛咗,要重用頂芽植

另外又分享到兩個球,當枝條咁入咗溫室,可能天氣熱,爛哂呀

冬天呆球經常有

回復

八王爺 發表於 2017-3-31 12:53:17 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-31 05:48

第一棵迷岩,唔識點種,枝條種得太深,個球生到入盆中間深度,結果 ...

所以要鑽研呆球叫醒法!
回復

B17 發表於 2017-3-31 12:59:08 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-31 12:53
所以要鑽研呆球叫醒法!

早排剪咗幾盆,發覺乾燥易變呆球,入溫室住下,等新芽長葉再離開溫室,比較有保證

我都有隻公主呆球,乾乾濕濕,入埋溫室都係唔發芽,好彩仲有幾點綠色,希望暖d會醒番
回復

Ison 發表於 2017-3-31 13:13:39 |顯示全部樓層
死啦,什麼是珠石?我只用好化學的化學泥渣⋯⋯⋯⋯⋯請指教
回復

Ison 發表於 2017-3-31 13:28:57 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-31 12:15

真係超初哥多多指教!
回復

Ison 發表於 2017-3-31 13:32:22 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-31 12:48

第一棵迷岩,唔識點種,枝條種得太深,個球生到入盆中間深度,結果 ...

B大我到個球有小根有小葉是不是以經可以了?要不要加珠石再種呢?
回復

B17 發表於 2017-3-31 13:40:35 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2017-3-31 13:32
B大我到個球有小根有小葉是不是以經可以了?要不要加珠石再種呢?

你喜歡啦,種咗唔耐,根唔多,再種亦唔難
回復

Ison 發表於 2017-3-31 13:52:46 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-31 13:40
你喜歡啦,種咗唔耐,根唔多,再種亦唔難

收到唔該晒
回復

八王爺 發表於 2017-3-31 14:41:02 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-31 05:59
早排剪咗幾盆,發覺乾燥易變呆球,入溫室住下,等新芽長葉再離開溫室,比較有保證

我都有隻公主呆球,乾 ...

我就用細細個90克-100克的龜苓膏盒仔,放滿日本珠石,淋透,流清多餘水份。
放呆球入中間,封蓋,直到出芽。

出芽不開蓋,但加光照,每天14小時T5光管,15CM 距離。
普通室溫,沒有加熱或開空調。
我家全年不開空調,只有在30度以上的晚上,睡房才開。所以一般窗前的花草夏天沒有空調。
睡房裡的就只有八小時。 佢地(迷岩)唔會熱死,輕鬆渡夏。呆球可以呆一年,第二年再試催芽法。
回復

Ison 發表於 2017-3-31 15:28:55 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-31 14:41
我就用細細個90克-100克的龜苓膏盒仔,放滿日本珠石,淋透,流清多餘水份。
放呆球入中間,封蓋,直到出 ...

王爺想問下珠石是不是得一種有沒有size分?謝
回復

B17 發表於 2017-3-31 15:42:38 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2017-3-31 15:28
王爺想問下珠石是不是得一種有沒有size分?謝

珠石有size,珍珠岩繽x有售,$8一包。我用比例1:1,泥要稍壓實。
回復

B17 發表於 2017-3-31 15:51:33 |顯示全部樓層

呆足一年 修剪我會留枝條,呆咗就要枝條唔要球
回復

Ison 發表於 2017-3-31 15:52:14 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-31 15:42
珠石有size,珍珠岩繽x有售,$8一包。我用比例1:1,泥要稍壓實。

好的今晚去買,thx!
回復

B17 發表於 2017-3-31 16:05:25 |顯示全部樓層

我嘅溫室都係廢物利用,好似後排嘅金莎盒,前排膠蓋

係得呢24個位,滿哂就入唔到新迷岩
回復

Ison 發表於 2017-3-31 20:21:44 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-31 16:05
我嘅溫室都係廢物利用,好似後排嘅金莎盒,前排膠蓋

差不多開晒花喎, 正!! 可以開到幾耐呢?
回復

B17 發表於 2017-3-31 20:40:46 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2017-3-31 20:21
差不多開晒花喎, 正!! 可以開到幾耐呢?

舊相黎,已經冇野睇
開到幾耐,一隻隻,又一時時,試過廿幾日,最短4日!
回復

12345下一頁