疑問:關於改裝雪櫃

作者: TamPitcher 发表于 2017-3-29 21:13:21
2818 15
有無人試過整改裝去種高地豬?
pilcher 發表於 2017-3-29 21:22:51 來自手機 |顯示全部樓層
如果有地方放我有把握改得到,最麻煩係給裏面的led燈安排散熱。
不過,自己改成本唔低又冇現成咁理想,大陸賣用來育苗的,有玻璃窗才几千文!
Victor9394 發表於 2017-3-29 21:33:58 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-29 21:22
如果有地方放我有把握改得到,最麻煩係給裏面的led燈安排散熱。
不過,自己改成本唔低又冇現成咁理想,大陸 ...

介紹下好喎~
pilcher 發表於 2017-3-29 21:36:14 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2017-3-29 21:33
介紹下好喎~

我這個貼提過http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=199379&extra=&mobile=2
pilcher 發表於 2017-3-29 21:42:21 來自手機 |顯示全部樓層
貼名:"種多肉植物需要高日夜温差"
pilcher 發表於 2017-3-30 08:10:04 來自手機 |顯示全部樓層
對於要種高地猪的發燒友,我想分享-個更易實現的主意,雖然我自己暫時不能進行。
買或訂造-個較高身的熱帶雨林缸,在淘寶(三百幾都有)或魚街買-台養魚或種水草的冷水機。
用冷水冷却雨林缸可以自由發揮!我就會搞個冷水瀑布,還會試下把部份冷水引入造霧或高壓噴霧機…
pilcher 發表於 2017-3-30 08:21:17 來自手機 |顯示全部樓層
如果想省電或用细D功率的冷水機,可以用發泡膠圍三面,減少熱能流入。
冷水機有温控,只需把它的温度感應器放缸裏就得.另外要加個水泵推動水流。所有這些都可再用時間制控制每天什麼時間開關水泵和制冷!
用水冷更直接和加濕配合,養高地猪就最好了。
地方小用細缸(冷水机功率亦細些)養少些,更多人可以加入這個發燒行列!
pilcher 發表於 2017-3-30 08:47:07 來自手機 |顯示全部樓層
我以前種水草,用附圖的300W水冷機,夏天最熱時能把魚缸水溫在日間限制在26度以下,大功率LED植物燈開着,沒有對魚缸造任何隔熱設施,缸容量約140L.
個人認為隔熱對製冷效能影響非常大,如果隔熱做得好,300火水冷機應該足夠為-個140L的空間冷却種豬有餘!
simoms 發表於 2017-3-30 18:32:16 |顯示全部樓層
有呀,之前藍光兄用雪榚機的壓縮機做水冷.

http://hkplants.com/thread-173876-1-1.html
pilcher 發表於 2017-3-30 19:26:55 來自手機 |顯示全部樓層
雪糕機也是用壓縮機制冷,1/10匹只係相當於74W(瓦),比起用七百幾元買-台300W專用壓縮机式冷水機效能有距離,睇唔到有甚麼理由不買現成的。
用電子製冷片的寧靜水冷機之所以不成功,是因為大多數人不明白電子製冷的原理。不能快速帶走製冷片熱端的高熱,製冷效能就急劇下降!只用氣冷,而且熱氣留在室内,注定失敗。
不是人人都習慣大程度的diy,還是直接買壓縮機式的冷水機,養魚養水晶蝦或水草的人都已經非常接受它!
小魚仔 發表於 2017-3-30 21:03:08 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-30 08:10
對於要種高地猪的發燒友,我想分享-個更易實現的主意,雖然我自己暫時不能進行。
買或訂造-個較高身的熱 ...

早年已經進行過  
水冷機加魚缸 種一般中高地豬的話可以
pilcher 發表於 2017-3-30 23:06:55 來自手機 |顯示全部樓層
小魚仔 發表於 2017-3-30 21:03
早年已經進行過  
水冷機加魚缸 種一般中高地豬的話可以

豬比較高大,-般現成缸偏矮不太好。魚缸下面冇去水口,雨林缸结構會好D。
小魚仔 發表於 2017-3-30 23:16:49 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-30 23:06
豬比較高大,-般現成缸偏矮不太好。魚缸下面冇去水口,雨林缸结構會好D。 ...

底去水孔沒有必要 有需要可以自行鑽孔  
用高身雨林缸只會搵自己笨
pilcher 發表於 2017-3-31 08:40:48 來自手機 |顯示全部樓層
小魚仔 發表於 2017-3-30 23:16
底去水孔沒有必要 有需要可以自行鑽孔  
用高身雨林缸只會搵自己笨

難得前輩指輩指點,謝謝!
本版真係好靜,當我輩纸上談兵,想到就發表時,還望多D前輩出來分享下經驗。
本人熱愛DIY, 手上也有個0.4米高,1.2米濶的魚缸和300W壓縮式冷水機,但係總覺得用來種豬不太好,因為種豬两年,已覺得很多漂亮豬會長好高,除非我不想見到上位籠。
實在唔知雨林缸有幾貴,只以為不大diy的人買現成或有途徑訂造也好吧。
我自己如果要搞,會用雙層亞克力板(中間夾空氣)造左右前頂4面,下面用淺水膠盤,背面加發泡膠務求盡量隔熱,水冷機由氣冷(風扇)改為水冷,引熱到遠處(室外),以免熱氣留在附近,如此就可以用功率較細而又静的水冷機。類似的diy工作我去年初已實踐過,用在種植景天多肉植物上,自覺成功。希望有些"志向"的同好交流-下。
小魚仔 發表於 2017-4-2 14:32:02 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-31 08:40
難得前輩指輩指點,謝謝!
本版真係好靜,當我輩纸上談兵,想到就發表時,還望多D前輩出來分享下經驗。
...

前輩不敢當,真正既前輩們早已潛曬水 好少上黎
高地豬一般生長較慢 先唔需要擔心長高問題 更加唔好幻想可以短時間種出上位籠
高身雨林缸極其量都係一千幾百 但缸身太高 就需要較強燈照 同時因為燈照問題 連帶溫度上升
已經好耐無聽到有人討論改裝雪櫃 近年大部分人都係將高地植物/不耐熱植物勉強種於室內
一年半載 植物未死已經耀武揚威 通常大家都一笑置之 連回應都懶得回應 實在低智到極點
又或入手植物後剛好度過秋冬 然後宣稱自己成功馴化高地植物
以往見到呢類人 通常我都會毫不客氣咁 抽插一番 打多幾巴亦屬正常
飲品雪櫃係唔錯既改裝選擇  最主要要解決溫控 燈具 濕度問題
細節問題到你開始著手改裝同使用期間就會發現
pilcher 發表於 2017-4-2 15:32:12 來自手機 |顯示全部樓層
小魚仔 發表於 2017-4-2 14:32
前輩不敢當,真正既前輩們早已潛曬水 好少上黎
高地豬一般生長較慢 先唔需要擔心長高問題 更加唔好幻想可 ...

哦!原來是這樣考慮的!
還只是想下,與真係要種高地猪有距離。有個天台又肯出電費的大大們或許可以很快付諸實行。
謝謝!