請教辣椒及早水蘿蔔問題

作者: Moon1029 發表于 2017-3-29 13:58:03
1581 3
辣椒28/1發芽,現在8寸高,請問幾時應該摘芯?

另外早水蘿蔔12/2發芽,個半月仲未見蘿蔔蹤影,大概幾耐可以收成?
jimmywo 發表於 2017-3-31 13:21:00 |顯示全部樓層
--現在就可以將"門椒"摘掉, 因為太早座果會影響植物營養生長。準確地講唔叫"摘蕊", 辣椒的開花結構是"門椒、 對椒、四面斗、八面風、滿天星"。因應實際情況(比如植物生長較弱), 你甚至可以摘掉"對椒"。相中辣椒長勢一般, 我覺得你可以追點肥。

另外早水蘿蔔12/2發芽,個半月仲未見蘿蔔蹤影,大概幾耐可以收成?
-我估再有20天左右就有得收, 不過你0既花盆有D太淺?
回復

Moon1029 發表於 2017-3-31 18:41:22 |顯示全部樓層
jimmywo 發表於 2017-3-31 13:21
--現在就可以將"門椒"摘掉, 因為太早座果會影響植物營養生長 ...

剛剛摘左門椒同對椒,聽日天氣好轉再施肥。謝謝指教!

早兩日拔左其中一棵蘿蔔出來,只見到根連蘿蔔BB都見唔到。因為第一次種所以唔知泥要加滿點,而家重新用高身少少噶盤加滿泥再種蘿蔔。謝謝你!
回復

Miffycheuk 發表於 2017-4-18 11:02:46 來自手機 |顯示全部樓層
請教師兄平時用什麼來施肥
回復