17大的迷岩(2017)

作者: B17 發表于 2017-3-25 17:09:57
17122 381

每年年頭總有段時間乜花都冇,最啱開新帖

雀斑小公主,呆咗

甩色公主,舊盆

新種,弱咗d,唔知留邊盆好

Lisa

無名紫#1,疑似neese?

無名紫#2,疑似Silhouette

super orange

stone's yulia

stone's nate

SRG's Coral Eruption

新成員,sister's irenea,已經有球,奇怪冇根

sammy's prayer

pirate's petite

pirate's engaging ring

新成員,pirates's devil sweet,已經有球,奇怪冇根

Ozark Red Lightning

Ozark Double Snowrose

Miriam G

martha lemke

Laura

Isa's murmur

HCY's Taurus

Cindy,殘

Caitlin

Mercurial Lady

2月試插1節單葉,兩塊得1塊生,發芽啦,睇黎迷岩可以一節節咁種

AP's Amethyst Butterfly

An's Bom Dia
hiatus 發表於 2017-3-25 21:43:51 |顯示全部樓層
哈哈,好詳盡。
係可以一節節甘種呀
回復

B17 發表於 2017-3-25 21:45:49 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-3-25 21:43
哈哈,好詳盡。
係可以一節節甘種呀

下次分享,一節節咁送出去,考下大家功力
回復

hiatus 發表於 2017-3-25 21:49:21 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-25 21:45
下次分享,一節節咁送出去,考下大家功力

我就係覺得會種到變太多 。。。所以依家都唔係甘做。太占地方。

等我找到第二個種迷岩既好位置,可能會考慮再繁殖多一d。

回復

B17 發表於 2017-3-25 21:52:45 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-3-25 21:49
我就係覺得會種到變太多 。。。所以依家都唔係甘做。太占地方。

等我找到第二個種迷岩既好位置,可能會 ...

送出去嘛,唔係自已種,一個枝條剪出三四份,多d人分到嘛

歪樓啦,搞亂你個帖子,唔好意思。 送既話要寄,枝條真係好麻煩。如果得閒先做一兩次吧。  發表於 2017-3-25 21:54
回復

pekklewin 發表於 2017-3-25 22:31:30 |顯示全部樓層
找到魔鬼
回復

B17 發表於 2017-3-25 22:34:50 |顯示全部樓層

係吖,搵到兼定植到,生得好慢,睇怕要6月先見花
回復

Ison 發表於 2017-3-25 22:45:58 |顯示全部樓層
嘩! B大, 有咁多, 開晒花一定好靚~~
回復

B17 發表於 2017-3-25 22:58:18 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2017-3-25 22:45
嘩! B大, 有咁多, 開晒花一定好靚~~

廿零盆,唔多,正正衣家呢兩三個月就無花睇啦
回復

Ison 發表於 2017-3-25 23:06:08 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-25 22:58
廿零盆,唔多,正正衣家呢兩三個月就無花睇啦

真係跟B大你學野, 你送我的是我第一盆迷岩
回復

B17 發表於 2017-3-25 23:12:21 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2017-3-25 23:06
真係跟B大你學野, 你送我的是我第一盆迷岩

下次jo jo有賣野,大量掃貨,好快變專家
回復

karisv3v 發表於 2017-3-28 11:02:58 |顯示全部樓層
好多好野啊
盆Lisa葉好靚
回復

B17 發表於 2017-3-28 12:54:45 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2017-3-28 11:02
好多好野啊
盆Lisa葉好靚

葉靚有乜用,要識開花先得
回復

Adith 發表於 2017-3-28 15:55:29 |顯示全部樓層
B大好勁.. 可以一節節咁都種到.. 自問未有咁既功力同時間
回復

B17 發表於 2017-3-28 20:38:10 來自手機 |顯示全部樓層
Adith 發表於 2017-3-28 15:55
B大好勁.. 可以一節節咁都種到.. 自問未有咁既功力同時間

得架,下次修剪,剪節出黎試下囉
回復

B17 發表於 2017-4-7 22:27:39 |顯示全部樓層
以為Lisa葉多會先開花,點知種咗2個月嘅bom dia先有冧
Sinn. An's Bom Dia-2017-010.jpg
回復

B17 發表於 2017-4-14 16:51:24 |顯示全部樓層
Lisa大落後,幾盆一齊上
an's bom dia

AQ's mercurial lady

SRG's Coral Eruption

無名紫

回復

B17 發表於 2017-4-18 21:57:35 |顯示全部樓層

eee...咁快又3個星期,有d出咗冧,有d開始發芽,有d塊葉長大,有d郁都唔郁

雀斑小公主仲未瞓醒

Laura更嚴重,芽點都冇
Sinn. Laura-2017-002.jpg

sister Irenea生生下停咗,掘過黎睇,有小球,得一條根,怪
Sinn. Sister Irenea-2017-006.jpg

Mercurial Lady本來有冧,不過發覺有3隻芽,太多,犧牲最細有冧嗰隻,即刻生得快咗
Sinn. AQ's Mercurial Lady-2017-B005.jpg

尤利雅光管種,葉細冇花,而家去咗窗邊,生得好咗
Sinn. Stone's Yulia-2017-004.jpg

Sinn. AP's Amethyst Butterfly芽發得好慢
Sinn. AP's Amethyst Butterfly-2017-011.jpg

兩隻無名紫
Sinn. An's Bom Dia-2017-012.jpg
Sinn. Caitlin-2017-B004.jpg
Sinn. Cindy-2017-007.jpg
Sinn. HCY's Taurus-2017-007.jpg
Sinn. Isa's Murmur-2017-B007.jpg
Sinn. Martha Lemke-2017-004.jpg
Sinn. Miriam G-2017-011.jpg
Sinn. Ozark Double Snowrose-2017-004.jpg
Sinn. Ozark Red Lightning-2017-005.jpg
Sinn. Pirate's Devil Sweet-2017-004.jpg
Sinn. Pirate's Engaging Ring-2017-004.jpg
Sinn. Pirate's Petite Chili-2017-006.jpg
Sinn. Sammy's Prayer-2017-004.jpg
Sinn. SRG's Coral Eruption-2017-B006.jpg
Sinn. Stone's Nate-2017-004.jpg
Sinn. Supper Orange-2017-007.jpg
Snn. Lisa-2017-005.jpg
回復

Ison 發表於 2017-4-18 23:16:48 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-4-18 21:57
eee...咁快又3個星期,有d出咗冧,有d開始發芽,有d塊葉長大,有d郁都唔郁

雀斑小公主仲未瞓醒 ...

咁快有冧好正啊~~
回復

八王爺 發表於 2017-4-20 17:13:15 |顯示全部樓層
我早前有兩朵迷岩結了果! 今年可以玩自播了!  
回復