月桂果油皂

作者: cat_tea_coffee 发表于 2017-3-13 21:45:38
3111 12

本來是想做「阿勒頗皂」,但見到近日天氣潮濕,怕做完的皂會過軟,所以便參考網上資料,而計出較硬的月桂果油皂,成份如下:

橄欖油     :     600 g
月桂果油  :     100 g
椰子油     :     150 g
棕櫚油     :     150 g
氫氧化鈉  :     144 g
水            :     680 g

之前看網上資料說這種皂很快會trace,所以有人會加3倍水,有人會加2倍多點,我是加2倍。

入模後發現有很多水浮上來,希望可以成功吧

果然這種皂真的是超快trace,我只是用膠括刀去輕輕搞,15分鐘後已經trace。

果然這種皂真的是超快trace,我只是用膠括刀去輕輕搞,15分鐘後已經trace。

可能是因為月桂果油是有渣的,所以皂液不像以前打的滑,有些一粒粒的東西。 ... ... ...

可能是因為月桂果油是有渣的,所以皂液不像以前打的滑,有些一粒粒的東西。 ... ... ...

但因之前看資料說搞皂最少要有半小時讓它「皂化」,所以便繼續慢很慢地搞,直到有30分鐘。 ... ... ...

但因之前看資料說搞皂最少要有半小時讓它「皂化」,所以便繼續慢很慢地搞,直到有30分鐘。 ... ... ...

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2017-3-14 08:49:11 |顯示全部樓層
你的月桂果油好像很淺色. 如果造阿勒頗, 要找重葯味深緑色個隻月桂果油.

入模時仲係水水的話... .可能要再生了.
jyunkiu 發表於 2017-3-14 10:05:31 來自手機 |顯示全部樓層
水680g/鈉144g=4.7(倍)
是否水太多啦?

似乎太多了. 我打這種皂, 只用2.8-3倍水量.  發表於 2017-3-15 09:34
cat_tea_coffee 發表於 2017-3-14 21:11:58 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-3-14 08:49
你的月桂果油好像很淺色. 如果造阿勒頗, 要找重葯味深緑色個隻月桂果油.

入模時仲係水水的話... .可能要 ...

隻月桂果油係啡黑色的,不過加埋落油度就變淺色了。
cat_tea_coffee 發表於 2017-3-14 21:23:54 |顯示全部樓層
我仲未將佢地脫模,因為天氣潮濕,我應該會放多一日先。

放工返到屋企,第一時間睇下佢地。前面的是一打好就入模,後面的是入前面再入,但當時皂液已經變左樣。 ...

放工返到屋企,第一時間睇下佢地。前面的是一打好就入模,後面的是入前面再入,但當時皂液已經變左樣。 ...

後面果盤一撻撻,仲出水。

後面果盤一撻撻,仲出水。

近鏡

近鏡

Check 下 D水係強鹼性。

Check 下 D水係強鹼性。
cat_tea_coffee 發表於 2017-3-14 21:42:54 |顯示全部樓層
jyunkiu 發表於 2017-3-14 10:05
水680g/鈉144g=4.7(倍)
是否水太多啦?

我係跟網上既手工皂計算網頁計出來用幾多水的。搞搞下仲覺得應該係用三倍水,因為trace得好快。
jellyfishy 發表於 2017-3-15 09:37:21 |顯示全部樓層
cat_tea_coffee 發表於 2017-3-14 21:23
我仲未將佢地脫模,因為天氣潮濕,我應該會放多一日先。

多少天了? 固化未? 你有無包保鮮紙保溫? 如果有, 可能只係倒汗水, 希望唔係油水分離啦.
jellyfishy 發表於 2017-3-15 09:38:03 |顯示全部樓層
我打過呢種皂, 放一年才用... . 覺得有點煩, 所以玩過2次無玩了.
cat_tea_coffee 發表於 2017-3-15 23:31:08 |顯示全部樓層

今日脫模,我都唔知點形容,不過洗模同刀時,見有好多泡,咁樣的話,我的皂都算是合格吧??????

第一條切開,入面有一部份係淺色D既

第一條切開,入面有一部份係淺色D既

第二條,睇外表,有無人會信它是發霉芝士呢?

第二條,睇外表,有無人會信它是發霉芝士呢?

切開後

切開後

正面D,雲石咁靚呀 :P

正面D,雲石咁靚呀 :P

都幾似CHEESE, 哈哈. 晾番佢一年半載, 可能個樣會唔同晒.  發表於 2017-3-16 09:07
cat_tea_coffee 發表於 2017-3-16 21:11:12 |顯示全部樓層
cat_tea_coffee 發表於 2017-3-15 23:31
今日脫模,我都唔知點形容,不過洗模同刀時,見有好多泡,咁樣的話,我的皂都算是合格吧??????

...

我都希望佢會愈大愈乖乖
cat_tea_coffee 發表於 2017-4-1 23:50:58 |顯示全部樓層
經過了半個月,這批月桂果皂的樣子比初初出世時靚左好多。
claudiatang 發表於 2017-4-2 11:16:49 |顯示全部樓層
何解會有氣孔?
cat_tea_coffee 發表於 2017-4-2 15:08:15 |顯示全部樓層
在打皂時它很快trace,入完第一個模,到入第二個模時D皂液唔知點解變到好似豆腐花咁。