桂花玫瑰花hand cream

作者: bal1214 發表于 2017-3-12 19:11:29
1212 5
A. 300g水+6g桂花座熱隔楂, 取出65g桂花水
B.座溶玫瑰果油2g+jojoba oil 10ml,乳木果10g,蜂蜡 6g,橄欖乳化蠟8g,座熱 60-75度攪勻,加入桂花水 攪成乳狀,加維他命E 3g, 甘油5g,抗菌制1g

最後+EO, 10d 天竺葵, 10d玫瑰,5d檀香

成品有D立,是否蜂蜡 或橄欖乳化蠟太多, 請問可以加什麼改善 .
jellyfishy 發表於 2017-3-13 09:20:29 |顯示全部樓層
個方又係單位的問題, 如果用GRAM 做量度, 就不要又Gram 又ML, EO 只佔1-2ML 差異不大還可, JOJOBA 10ML 可以實際差2G 以上.

蜂蜡 6g 無需要.
乳木果脂類本身已很固體, 再蜂蠟, 又有8% 乳化蠟, 令到底CREAM 好稠.

你唔鍾意其實可以自己調整稠度.
回復

jellyfishy 發表於 2017-3-13 09:21:48 |顯示全部樓層
仲有, 玫瑰果油絶不受熱, 要離火UNDER 50度才能混入CREAM, 這才不致影響其營養和品質. 邊本書教架.
回復

bal1214 發表於 2017-3-14 11:12:41 來自手機 |顯示全部樓層
https://m.youtube.com/watch?v=uTPrILZfJ7c
在呢個網睇,家里有桂花所以試下,因為無馬油,改用少少玫瑰果油代替,是離火加的。

請問e家加jojoba或葡萄籽油,再攪成cream狀可補救嗎?如要加可加多少。tks
回復

jellyfishy 發表於 2017-3-15 09:41:04 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-3-14 11:12
https://m.youtube.com/watch?v=uTPrILZfJ7c
在呢個網睇,家里有桂花所以試下,因為無馬油,改用少少玫瑰果 ...

做乜仲要加JOJOBA 或其他油? 再加油都唔會令底CREAM 唔笠架. 蜂蜡响CREAM內係有就有, 佢提供左"層蠟"的屏障在你皮膚上, 當然會笠D.
回復

bal1214 發表於 2017-3-15 12:13:14 來自手機 |顯示全部樓層
咁如果e家再加香茅、薰衣草及尤加利,直接當驅蚊膏用得嗎?

你試下佢會唔會混合到囉. 同埋個精油比例會變高左好多.  發表於 2017-3-16 09:08
回復