紫羅蘭點浸d葉都咁軟 點算?

作者: yayyogurl 發表于 2017-3-11 21:21:41
2274 13
原本係粉紅色個棵 都幾多花蕾開得幾靚 前幾日開始下層d葉一塊一塊軟落黎 我琴晚就將佢處理好去左d根再浸 浸到今朝都仲係好軟完全唔上水 應該點算好?
mizukyu 發表於 2017-3-12 11:28:17 來自手機 |顯示全部樓層
是否肥傷左
回復

PhoenixQQ 發表於 2017-3-12 11:40:09 |顯示全部樓層
睇相不是太軟.
浸水是想水種?要清淨D根, 再入溫室,因冇根係會軟
1至2星期出番根就會好好多, 小心天氣太凍
回復

yayyogurl 發表於 2017-3-12 12:32:33 來自手機 |顯示全部樓層
mizukyu 發表於 2017-3-12 11:28
是否肥傷左

應該唔係 因為佢之前一路開花我唔夠膽落肥
回復

yayyogurl 發表於 2017-3-12 12:38:47 來自手機 |顯示全部樓層
PhoenixQQ 發表於 2017-3-12 11:40
睇相不是太軟.
浸水是想水種?要清淨D根, 再入溫室,因冇根係會軟
1至2星期出番根就會好好多, 小心天氣太凍 ...

佢摸落好軟架 其中一塊已經變到好薄 開始彎同啞色 我浸水係因為我整走左佢d根諗住浸水等佢出根咋
回復

tlyuen 發表於 2017-3-12 20:36:24 |顯示全部樓層
yayyogurl 發表於 2017-3-12 12:38
佢摸落好軟架 其中一塊已經變到好薄 開始彎同啞色 我浸水係因為我整走左佢d根諗住浸水等佢 ...

Use a ziplock plastic bag to keep it. The leaves will be ok after a week or so.
回復

mizukyu 發表於 2017-3-12 21:47:34 來自手機 |顯示全部樓層
可以嘗試用水苔種,用水苔包住要發根部位,植入膠盆裡,水苔保持濕潤,三四日應可以挺起。我之前有棵都是咁救返,而家開緊花。
回復

yayyogurl 發表於 2017-3-14 00:38:40 來自手機 |顯示全部樓層
tlyuen 發表於 2017-3-12 20:36
Use a ziplock plastic bag to keep it. The leaves will be ok after a week or so.

Thanks I put them in a box, hope it will help
回復

yayyogurl 發表於 2017-3-14 00:39:39 來自手機 |顯示全部樓層
mizukyu 發表於 2017-3-12 21:47
可以嘗試用水苔種,用水苔包住要發根部位,植入膠盆裡,水苔保持濕潤,三四日應可以挺起。我之前有棵都是咁 ...

如果用水苔種 之後會唔會好難將d根同水苔分開架
回復

PhoenixQQ 發表於 2017-3-14 20:48:31 |顯示全部樓層
yayyogurl 發表於 2017-3-14 00:39
如果用水苔種 之後會唔會好難將d根同水苔分開架

之後不用全清水苔,清走大部份便可
再將根連部份清唔走水苔一同放入盆種
回復

yayyogurl 發表於 2017-3-14 20:52:00 來自手機 |顯示全部樓層
PhoenixQQ 發表於 2017-3-14 20:48
之後不用全清水苔,清走大部份便可
再將根連部份清唔走水苔一同放入盆種 ...

謝謝你呀 話說我將棵粉紅心既分左幾株 又有另外再棵因爲有蟲去哂根 係咪都可以用水苔黎種出根呢
回復

PhoenixQQ 發表於 2017-3-14 20:57:55 |顯示全部樓層
yayyogurl 發表於 2017-3-14 20:52
謝謝你呀 話說我將棵粉紅心既分左幾株 又有另外再棵因爲有蟲去哂根 係咪都可以用水苔黎種出根呢{:emoji_0 ...

當然可以,但最好入溫室保濕約3星期至一個月左右
回復

yayyogurl 發表於 2017-3-14 22:07:12 來自手機 |顯示全部樓層
PhoenixQQ 發表於 2017-3-14 20:57
當然可以,但最好入溫室保濕約3星期至一個月左右

其實溫室係咪一定要透明?我只係求其搵左個膠盒就放左入去 係咪通常要3 4星期先會生反根架?
回復

PhoenixQQ 發表於 2017-3-14 22:40:51 |顯示全部樓層
yayyogurl 發表於 2017-3-14 22:07
其實溫室係咪一定要透明?我只係求其搵左個膠盒就放左入去 係咪通常要3 4星期先會生反根架? ...

當然透明係最好,不可用綠色!!我都係用食物盒等環保再用
時間睇品種, 平均都係3到4星期會好D. 其間要1至2日打開抖氣,差不多2星期才淋水但要睇實際情況!
回復