返回列表 發新帖

花貓Kapo

作者: pilcher 发表于 2017-3-8 15:26:52
2617 30
B17 發表於 2017-3-15 22:09:57 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-15 22:02
我種貓未夠-年呢!雖然養了很多品種,但很多還未開花,所要實物花我其實見不多,只是有興趣,上網睇是睇 ...

上妙妙睇相,似啊
11月花友送我一蟲,生長好慢,唔知幾時先有花睇
如果你有,開花就可以比對一下,確認身份
妙妙相片

pilcher 發表於 2017-3-15 22:13:51 來自手機 |顯示全部樓層
花貓顯色受環境影響(有親身經驗,看圖给名沒百份百準,你小网找Kohleria Brazil Gem圖看看和描述看看,我覺得有九成把握,所以我當時也馬上買了蟲,跟你們-起種!現在是3、4株小小苗
B17 發表於 2017-3-15 22:21:37 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-15 22:13
花貓顯色受環境影響(有親身經驗,看圖给名沒百份百準,你小网找Kohleria Brazil Gem圖看看和描述看看,我 ...

仲係小苗,咁有排等,種花真係要d耐性,到時再比對一下
pilcher 發表於 2017-3-15 22:50:45 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-15 22:21
仲係小苗,咁有排等,種花真係要d耐性,到時再比對一下

巴西寶珠還好,特徵較明顯,紅旗袍之類就太多相似品種了。
想長得快就要多照光了!
你種多幾種,或許有-两種會長快些,這是實際經驗,跟品種有關的。
B17 發表於 2017-3-15 23:09:26 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-15 22:50
想長得快就要多照光了!
你種多幾種,或許有- ...

咁細,有排等
露台易惹蟲,只好放室內,呢隻窗有陽光曬入黎,光照應該冇問題
pilcher 發表於 2017-3-16 22:10:54 來自手機 |顯示全部樓層
没有完全打開就凋謝了!
細細棵就開花會力不從心!
pilcher 發表於 2017-3-23 16:01:00 來自手機 |顯示全部樓層
帶花苞扦插大概都不會長出最強壯的植株,畢竟開花和生長兩者不能同時兼顧。
跟人換了-棵Lilla Gubben扞插带花株回來,試下回歸正道,把花和花苞仔都剪掉!
剪之前就拍張花兒遺照留個記錄吧!
pilcher 發表於 2017-4-11 16:18:30 來自手機 |顯示全部樓層
因為是帶苞扦插,之前開的幾朵花都沒有完全展開而且較短命,今天終於有两朵正常的了,花很大,除了俄羅斯輪盤算他最大了。
hiatus 發表於 2017-4-19 14:12:36 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-15 22:02
我種貓未夠-年呢!雖然養了很多品種,但很多還未開花,所要實物花我其實見不多,只是有興趣,上網睇是睇 ...

已經證實咗係巴西珠寶。 你啱呀。 不過佢就像係葉大花細,除非地方多,否則唔使種?
hiatus 發表於 2017-4-19 14:14:34 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-15 22:50
想長得快就要多照光了!
你種多幾種,或許有- ...

係,想快大快開花就要多光。

如果係我,就會放佢地出露臺,等佢地快開花
hiatus 發表於 2017-4-19 14:16:55 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-14 14:04
其實這是錯覺,這苗是帶花苞扞插的。
上星期請教了-下種貓前輩,帶着-大堆花苞扞插也是很易成活的,只 ...

扦插枝條繼續出花,Bach,開得唔錯!
老枝比我cut咗兩節落來再插。
2017-04-19 12.19.07.jpg 2017-04-19 12.19.00.jpg