有關維園花展比賽那些事兒.........

作者: maxwaggon 發表于 2017-3-7 21:24:14
2370 42
好在沒有叫人去比賽.........
今年想參加比賽除了交表格外,竟然還要抽簽.......
抽中了你才可以參加比賽........

即使你是大會發信邀請參加比賽的.........
即使你是上年仙人掌盃得主.......

為了公平你也需要抽簽!抽不中你就不用來了........
大會地方有限,需要限掣參賽人數!

嗚....嗚!為了比賽,我真的準備了整年啦!‘
老公仔 發表於 2017-3-7 21:36:59 |顯示全部樓層
師兄,這些比賽又何需太認真呢!
回復

maxwaggon 發表於 2017-3-8 08:34:35 來自手機 |顯示全部樓層

是他們發信寄表格给我邀請我去參賽的!
表格上也沒說比賽資格需要另外進行抽簽呢!

邀請我去,但又說原來我抽不中你,你不能來了.......
不這樣玩人吧?
回復

powergun 發表於 2017-3-8 09:15:38 |顯示全部樓層
其實上年是有些人不用抽的嗎?
回復

maxwaggon 發表於 2017-3-8 10:10:12 |顯示全部樓層
上年沒有抽簽這回事的!
大會的管理層基本上每一年都轉人!

今年那班人想學外國花展的做法,
把比赛區全放在臨時温室內(盆景等不算在內),
地方需大但一個四方格一組太浪費地方了!
竟想出限制參賽人數的方法.......
回復

maxwaggon 發表於 2017-3-8 10:22:56 |顯示全部樓層
不要以為每一張抽中的人都會拿花出去參赛,
會場中就有一位大嬸對我說,
她個人就寄了七份表格,只中了兩個..........
人當然只得一個.......

原來一早有人已知道有抽簽這回事?
回復

cyamy 發表於 2017-3-8 10:38:36 |顯示全部樓層
maxwaggon 發表於 2017-3-8 10:22
不要以為每一張抽中的人都會拿花出去參赛,
會場中就有一位大嬸對我說,
她個人就寄了七份表格,只中了兩個 ...

真可惜,今年看不到大師的作品了
在花展的網頁,有寫到參賽名單以抽籤形式決定的
居然一人寄7份表格,究竟大會有無檢查有否人仕重覆報名的?
我相信,很多人報了名,但又不拿植物去參加,看來今年比賽展區會有很多吉位呢
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-3-8 12:13:00 |顯示全部樓層
乜任何大型比賽唔係以質素先篩選/初選既咩?
咁如果好彩抽中, 甩皮甩骨既可以先foul走d靚+專業既啦?
定係好多好多參賽既植物都靚? 咁甘普遍容易靚, 都唔使展覽啦!
(丫 純個人意見  請見諒)

應會篩選過的, 唔使擔心  發表於 2017-3-8 13:09
回復

maxwaggon 發表於 2017-3-8 12:16:06 來自手機 |顯示全部樓層
他們寄表格给我的,不用下截表格,所以沒去看網頁呀!

會場也有人這樣做,每兩類別寄一張表格,可以寄五張!
只要有一張中,即場說類別錯了改為自己想參加那項......
回復

powergun 發表於 2017-3-8 13:00:13 |顯示全部樓層
咁佢寄得出的應有一定份量呢, 或許是過去幾年有作品入圍的, 咁質量應有一定保証的, 抽中的再經篩選, 應都可以的
回復

powergun 發表於 2017-3-8 13:08:00 |顯示全部樓層
cyamy 發表於 2017-3-8 10:38
真可惜,今年看不到大師的作品了
在花展的網頁,有寫到參賽名單以抽籤形式決定的
居然一人 ...

咁, 最重要係質量, 一人羅N份有質素的植物參賽, 如果全都勝出都無人會說三道四的, 但N份都係唔得的, 就全被篩出黎, 就是自取其辱的了

咁今年就睇下比賽展品質數如何了~  發表於 2017-3-10 11:42
回復

maxwaggon 發表於 2017-3-8 21:01:46 來自手機 |顯示全部樓層

冇獎金,冇獎品!
參賽者大會會發出一張參賽人証。
該証只可以晚上六時後使用免費進場。
得獎後只有一張獎狀!
只有四個組冠軍和全場總冠軍才有盃拿回家。

王爺快d 再參展啦  發表於 2017-3-10 12:36
我以前都只係想攞個參展證,免費入場。慳D入場費,但有一年竟然攞咗優異獎....哈哈....  發表於 2017-3-10 12:33
回復

BenLau 發表於 2017-3-8 21:48:08 |顯示全部樓層
很多事情,舒心就好了
回復

cyamy 發表於 2017-3-10 11:45:42 |顯示全部樓層
maxwaggon 發表於 2017-3-8 12:16
他們寄表格给我的,不用下截表格,所以沒去看網頁呀!

會場也有人這樣做,每兩類別寄一張表格,可以寄五張 ...

又會咁的,表格居然無寫
希望大會知道有此漏洞,希望下年改善下,最好改到不用抽籤,等多D人參加啦
回復

powergun 發表於 2017-3-10 12:36:03 |顯示全部樓層
cyamy 發表於 2017-3-10 11:45
又會咁的,表格居然無寫
希望大會知道有此漏洞,希望下年改善下,最好改到不用抽籤,等多D ...

你會去花展嗎? 睇下質素如何
回復

rose6299 發表於 2017-3-10 20:16:11 |顯示全部樓層
我今年第一次參加比賽, 上康文署網頁下載表格, 佢網上好清楚寫住要抽籤, 我吾知道以前系吾使抽籤既,我用一張表格寫左4個選擇 (同一組別揀4個類別參加), 最後只抽到2個, 幸運地得了亞軍, 我在7號交作品當晚逗留至晚上9時才走(最後交作品時間), 見到還有好多吉位, 尤其系插花那邊, 我覺得起碼有一半吉位, 非常疏落, 當時我都諗點解要抽籤, 起不浪費了地方, 有好多想參加的人士就白白冇左機會, 其實今次康文署應該要檢討一下今年的安排
回復

maxwaggon 發表於 2017-3-11 01:32:05 |顯示全部樓層

我也是一份表格報四項!
他們也說有收到我報名!
但一項也抽不到我……我運氣真差!
以前比賽全部有獎金!
參賽人証全程自由出入!
現在貼運費也不要你來了!
回復

rose6299 發表於 2017-3-11 11:36:31 |顯示全部樓層
7號當日遇上負責職員, 他們說維園花展公開比賽, 參加人數一年比一年少, 但吾明點解仲要抽籤
回復

powergun 發表於 2017-3-11 11:52:21 |顯示全部樓層
rose6299 發表於 2017-3-11 11:36
7號當日遇上負責職員, 他們說維園花展公開比賽, 參加人數一年比一年少, 但吾明點解仲要抽籤 ...

一男子下的官員係咁架啦 , 希望出年會好些啦
回復

pilcher 發表於 2017-3-11 13:49:41 來自手機 |顯示全部樓層
花展我去看了-下,沒什么好看,個人感覺它級數很低!
唯—的叫做收獲是7折買幾包花寶AV泥!
回復

123下一頁