霜之朝

作者: cwc52000 發表于 2017-3-4 18:48:51
2191 63
BenLau 發表於 2017-3-8 22:23:01 |顯示全部樓層
cwc52000 發表於 2017-3-4 21:25
多謝樓上2位讚賞 另外想問問一般D多肉花期有幾耐.因為成2個月了都未見有花苞.... ...

應該每個品種開花條件都唔一樣,不過景天開花一般都可以维持至少幾周
回復

cwc52000 發表於 2017-3-8 22:31:08 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2017-3-8 22:23
應該每個品種開花條件都唔一樣,不過景天開花一般都可以维持至少幾周

明白.不過我有D想X左D花..怕吸晒佢營養唔夠強壯渡夏.?
回復

BenLau 發表於 2017-3-8 22:42:22 |顯示全部樓層
cwc52000 發表於 2017-3-8 22:31

如果唔需要XXOO,其實可以cut左佢

了解~!  發表於 2017-3-8 22:48
回復

cwc52000 發表於 2017-3-8 22:47:59 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-8 22:13
好似第一張相咁,逐盆逐盆影,都幾好睇的。

其實我睇左好多你地版友D分享, 都打理得好PRO又種得靚, 自己好多都唔似樣..好似呢D咁 上色上得一忽忽..唔係幾夠膽獻醜
回復

老公仔 發表於 2017-3-8 23:21:52 |顯示全部樓層
cwc52000 發表於 2017-3-8 22:31

其實可以觀察多一排再作決定都未遲,有時石蓮花屬的會在葉叢中抽出花莖,只是長頭而不是長花,到時就可把該頭剪下,再重新扦插。
回復

cwc52000 發表於 2017-3-8 23:28:04 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-8 23:21
其實可以觀察多一排再作決定都未遲,有時石蓮花屬的會在葉叢中抽出花莖,只是長頭而不是長花,到時就可把 ...

好.而家正正就跟大大描述一樣
回復

老公仔 發表於 2017-3-8 23:51:13 |顯示全部樓層
cwc52000 發表於 2017-3-8 22:47
其實我睇左好多你地版友D分享, 都打理得好PRO又種得靚, 自己好多都唔似樣..好似呢D咁 上色上得一忽忽..唔 ...

上圖還可以,下圖的艷日輝人工上色上得有點假,有點似馬騮屎忽。
純天然上色的艷日輝,色彩豐富,夏季全綠時會鑲上紅邊,到冬季時會呈現自然的紅黃白綠多色。

係..完全唔係紅邊...真係好似馬騮屎忽~.~  發表於 2017-3-9 00:28
回復

pilcher 發表於 2017-3-9 09:02:36 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-8 23:51
上圖還可以,下圖的艷日輝人工上色上得有點假,有點似馬騮屎忽。
純天然上色的艷日輝,色彩豐富,夏季全 ...

個人經驗,艷日輝用橙養怎麼也無法出到黄色部份,心裏常記着有-天能做些實驗找出當中因數就好了。其中控水加紫外綫是首先要研究的!
回復

powergun 發表於 2017-3-9 09:29:57 |顯示全部樓層
cwc52000 發表於 2017-3-8 22:47
其實我睇左好多你地版友D分享, 都打理得好PRO又種得靚, 自己好多都唔似樣..好似呢D咁 上色上得一忽忽..唔 ...

我的都係咁, 所以現已唔用LED燈照佢了
回復

powergun 發表於 2017-3-9 09:35:28 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-9 09:02
個人經驗,艷日輝用橙養怎麼也無法出到黄色部份,心裏常記着有-天能做些實驗找出當中因數就好了。其中控 ...

有無人試過用全光譜LED燈照呢?
回復

老公仔 發表於 2017-3-9 11:11:10 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-9 09:02
個人經驗,艷日輝用橙養怎麼也無法出到黄色部份,心裏常記着有-天能做些實驗找出當中因數就好了。其中控 ...

個人經驗,艷日輝要養出黃色部份,日間的溫度大約要18至20度,夜間則8至10度,並且要有充足而暖和的全日照。
回復

pilcher 發表於 2017-3-9 11:19:14 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-9 11:11
個人經驗,艷日輝要養出黃色部份,日間的溫度大約要18至20度,夜間則8至10度,並且要有充足而暖和的全日 ...

有-段日子没有養艷日輝了,有了控温設備之後也没有再養,如果如前輩所說的條件,温度加足夠強的光照,我真的要考慮再試下種-次!
回復

pilcher 發表於 2017-3-9 11:26:47 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-9 09:35

"全光譜"這詞在网上的含意很混亂,有人意指白光LED,亦有是指-種直接產生粉红色光的LED。
注意,該种粉红光LED,無論結構和光譜都有别於我們常用的,以红光LED和藍光LED組成的專用植物生長燈。
回復

powergun 發表於 2017-3-9 11:32:18 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-9 11:26
"全光譜"這詞在网上的含意很混亂,有人意指白光LED,亦有是指-種直接產生粉红色光的LED。
注意,該种粉 ...

即係現時最適合照植物的仍是紅藍燈?
回復

pilcher 發表於 2017-3-9 11:37:52 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-9 09:35

如果你說的是白光LED,我初入門種肉時就試過了,可以"曬"到比你的更红,但就唔會有其它色彩了;不過我們只試了"光"—個因素,還得想想是否要结合幾個(温度、缺水、陽光中的紫外綫一一全光譜LED也不含有)因素才成功呢?挑戰!!
回復

powergun 發表於 2017-3-9 11:43:46 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-9 11:37
如果你說的是白光LED,我初入門種肉時就試過了,可以"曬"到比你的更红,但就唔會有其它色彩了;不過我 ...

其實人造紫外光, 紅外線等都已成功製造出黎, 所謂全光譜, 應包括呢d 至係的, 否則全光譜即係仍不是全光譜的了
回復

pilcher 發表於 2017-3-9 11:43:58 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-9 11:32
即係現時最適合照植物的仍是紅藍燈?

我認為是的,因為商業上大規模室內養植都是红+藍組合燈,即使是擴充光譜以促進發芽丶结果之類,也是在红+藍燈珠之上再加紅外線燈等。
回復

pilcher 發表於 2017-3-9 11:47:49 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-9 11:43
其實人造紫外光, 紅外線等都已成功製造出黎, 所謂全光譜, 應包括呢d 至係的, 否則全光譜即係仍不是全光譜 ...

注意,商用植物燈不會加紫外線,因為UV係破壞者,只有你同我(養肉者)才噉不"人道"!
回復

powergun 發表於 2017-3-9 11:49:44 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-9 11:47
注意,商用植物燈不會加紫外線,因為UV係破壞者,只有你同我(養肉者)才噉不"人道"! ...

點解會係破壞者? UV唔係都係植物所需的嗎?
回復

pilcher 發表於 2017-3-9 12:10:58 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-9 11:49
點解會係破壞者? UV唔係都係植物所需的嗎?

UV破壞葉綠素。
曾有商業種植實驗,証明在温室頂貼過濾UV膜可增產量!
很多肉是原生於高地勢強UV的地方的;UV使葉片減少葉綠素,露出花青素和葉黄素,也使肉生長不高!你想要吧!
回復