請問水果名字

作者: blackcherry 发表于 2017-3-1 22:02:13
1901 7

我唔知係咪枇杷,水果檔個牌寫住蜜味枇杷,我見佢形狀同顏色都係枇杷咁嘅樣就買咗,之後發現入面得一粒種子,似芒果種子咁會痴實果肉,同埋水果嘅皮都食得,又真係好甜好好食… 粒種子剝咗果肉同啡色外皮,居然咁嘅樣!!!!唔知佢係咪真係枇杷?同埋如果我想種,係咪浸水?定係應該點做?謝謝!!^^
芝士寶寶 發表於 2017-3-2 13:46:49 |顯示全部樓層
好似泰國枇杷。
Aking 發表於 2017-3-2 14:21:46 |顯示全部樓層
食落似唔似芒果?可能是枇杷芒
blackcherry 發表於 2017-3-2 15:36:36 來自手機 |顯示全部樓層

原來枇杷都有咁多種!!!多謝你哋^^

佢食落個質感都有少少似芒果,味道好甜,果肉好“林”… 枇杷芒個名好得意^^

我啱啱拎佢去浸水,放响通風位,唔知啱唔啱… ^^;; 希望會種得成! ^^
Aking 發表於 2017-3-2 20:25:47 |顯示全部樓層
blackcherry 發表於 2017-3-2 15:36
原來枇杷都有咁多種!!!多謝你哋^^

佢食落個質感都有少少似芒果,味道好甜,果肉好“林”… 枇杷芒個名 ...

這種其實是芒果來的,浸到出芽放入泥種便可以了,
祝您成功
blackcherry 發表於 2017-3-2 20:42:20 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-3-2 20:25
這種其實是芒果來的,浸到出芽放入泥種便可以了,
祝您成功

原來係芒果!!!!! 估佢唔到 XD
咁我要努力浸到佢出根先!
多謝!^^

加油 \(^o^)/  發表於 2017-3-3 19:03
神農侍 發表於 2017-3-6 18:53:48 |顯示全部樓層
接近神 0既我今日都買 0左 0的枇杷芒(Bouea macrophylla Griff)試下...

皮脆、肉甜﹐不過 0吾夠芒果好食﹐又冇芒果 0個種香味﹐吸引力只係一般!

皮脆、肉甜﹐不過 0吾夠芒果好食﹐又冇芒果 0個種香味﹐吸引力只係一般!

核!

核!
Adith 發表於 2017-3-7 11:07:06 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2017-3-6 18:53
接近神 0既我今日都買 0左 0的枇杷芒(Bouea macrophylla Griff)試下...

枇杷芒(Bouea macrophylla Griff) 成枝葉都係寶 ! 好野黎, 祝快快開枝散葉