福岡平田ナーセリー

作者: 川流不息 发表于 2017-3-1 16:00:02
4969 20
這家是我愛去的花店之一

多肉的相片會貼到多肉那邊。

另外有數張鹿角, 不開帖了就放一起, 請諒!! ><

小蘑菇 發表於 2017-3-1 18:23:44 |顯示全部樓層

圖中有棵要 12,000yen , 係咩品種?

見到咁多鳳梨, 好有衝動買佢哋返來呢
川流不息 發表於 2017-3-1 21:35:44 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-3-1 18:23
圖中有棵要 12,000yen  , 係咩品種?

見到咁多鳳梨, 好有衝動買佢哋返來呢  ...

Tillandsia cacticola clump, 就係佢上面一張果棵大型群生

係呀~ 見到真係好想買的.........
小蘑菇 發表於 2017-3-1 22:16:49 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-3-1 21:35
Tillandsia cacticola clump, 就係佢上面一張果棵大型群生

係呀~ 見到真係好想買的......... ...

種到咁群生, 真係唔容易呢

好中意第二張相個棵,係叫咩名?

八王爺 發表於 2017-3-2 10:57:23 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-3-1 15:16

第二張相的叫「大白毛」「毛撣子」Tillandsia tectorum,超難種的。
八王爺 發表於 2017-3-2 10:59:49 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-3-1 14:35

係呀~ 見到真係好想買的......... ...

香港的空鳳不很貴,日本就很貴。

其實去台灣,找小魚的空鳳場,就可以買到很多不同品種。

台灣空鳳便宜多了。香港的靜觀園也是台灣花場的空鳳,你可以問一下靜觀園,叫他們幫你在台灣找。一定平過日本好多!
川流不息 發表於 2017-3-2 21:36:11 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-3-1 22:16

稟八王爺, 和小蘑菇,

我影得唔好, 呢棵係Tillandsia magnusiana, 同大白毛有D不同, 又比Tillandsia fuchsii 大D銀白D

不過我覺得佢比大白毛仲難種 (因為我上一個冬天死晒3棵[細棵的], 但大白毛冇事.......T___T

今次又唔怕死, 再買~
川流不息 發表於 2017-3-2 21:37:13 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-2 10:59

王爺, 原來香港有好地方!! 我孤陋寡聞, 感謝相告~ 等我做一下功課後去看看!!

上年去台北, 又係唔知應該去邊度搵先啱, 盲摸摸 XDD

其實我都係見價格不是太貴才會買, 貴果D, 我齋影相架咋 XDDDDDD

另外感謝置頂和高亮~ (害羞ING

好嘢要多D花友見到!  發表於 2017-3-3 10:24
小蘑菇 發表於 2017-3-2 23:59:21 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-2 10:57
第二張相的叫「大白毛」「毛撣子」Tillandsia tectorum,超難種的。

呢隻我都想種,曾經係香港/深圳見過, 但對我呢 d 初種者, 好似貴左 d  
小蘑菇 發表於 2017-3-3 00:04:35 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-3-2 21:36
稟八王爺, 和小蘑菇,

我影得唔好, 呢棵係Tillandsia magnusiana, 同大白毛有D不同, 又比Tillandsia fuch ...

唔睇花, 乜 Tillandsia magnusiana & Tillandsia fuchsii  兩隻都咁似樣嘅
小蘑菇 發表於 2017-3-3 00:07:36 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-2 10:59

請問王爺, 小魚的空鳳場地址係邊? 可否告知?
八王爺 發表於 2017-3-3 10:25:11 |顯示全部樓層

Tillandsia magnusiana & Tillandsia fuchsii 這兩種都比大白毛易養好多!

真喺太仔細,唔喺咁易分!不過實物FUCHSII 是細的,不會很大個。

fuchsii 我種過開花,只有6cm 咁上下大架!

Tillandsia magnusiana 應該大棵好多,10cm 以上!
八王爺 發表於 2017-3-3 10:32:12 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-3-2 17:04
唔睇花, 乜 Tillandsia magnusiana & Tillandsia fuchsii  兩隻都咁似樣嘅

图片中你手上咁大個,應該喺Tillandsia magnusiana

因為fuchsii 細細個的,只有6cm 左右就開花。

八王爺 發表於 2017-3-3 10:41:25 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-3-2 17:07
請問王爺, 小魚的空鳳場地址係邊? 可否告知?

地址就沒有,但他的blog 是台灣非常有名的,種空鳳的花友都知道。

2010年,他還出過空鳳圖鑑一書。2008-2012期間,小魚網上非常活躍,近年比較低調。

http://tillandsia.pixnet.net/blog/post/35399650

小魚的空鳳大棚。不知道現在如何了。

http://tillandsia.pixnet.net/blog

小蘑菇 發表於 2017-3-3 13:26:51 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-3 10:25
Tillandsia magnusiana & Tillandsia fuchsii 這兩種都比大白毛易養好多!

真喺太仔細,唔喺咁易分!不過 ...

多謝王爺解答

幾中意佢細細粒, 針狀似海膽,如果易養的話,睇下有無緣買隻試種下先
川流不息 發表於 2017-3-3 13:54:12 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-3 10:32
图片中你手上咁大個,應該喺Tillandsia magnusiana

因為fuchsii 細細個的,只有6cm 左右就開花。

靚~

我不久前在100YEN SHOP買左隻BB fuchsii , 同剛買的magnusiana一併埋就好易分了哈哈!!

magnusiana vs fuchsii

magnusiana vs fuchsii

fuchsii BB Feb2017

fuchsii BB Feb2017
川流不息 發表於 2017-3-3 13:58:38 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-3-3 00:04

睇相有時真係難分, 因為判別不到大小w

顏色呀細部呀又睇唔真ww

小蘑菇 發表於 2017-3-3 14:05:51 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-3-3 13:54
靚~

我不久前在100YEN SHOP買左隻BB fuchsii , 同剛買的magnusiana一併埋就好易分了哈哈!! ...

100yen又好抵買喎 , 併埋又真係好唔同, Magnusiana size 大好多呢
川流不息 發表於 2017-3-3 14:12:57 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-3-3 14:05
100yen又好抵買喎 , 併埋又真係好唔同, Magnusiana size 大好多呢

係呀~ Daiso 多數都有小空鳳賣, 不過有時狀態唔係咁好, 要小心揀~
小蘑菇 發表於 2017-3-3 14:53:30 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-3-3 14:12
係呀~ Daiso 多數都有小空鳳賣, 不過有時狀態唔係咁好, 要小心揀~

你指的 Daiso 係日本? 香港?
12下一頁