食蟲施肥

作者: tlyuen 发表于 2017-2-24 18:06:15
4423 24
食蟲需要施肥嗎?如要,用什麼肥,比例如何?
hkl729 發表於 2017-2-24 20:29:38 |顯示全部樓層
首先視乎你是種邊類食蟲植物?
powergun 發表於 2017-2-24 21:08:43 |顯示全部樓層
一般食蟲植物都係用水苔或無肥泥炭土來種的, 淋蒸餾水, 所以應唔使落肥的
tlyuen 發表於 2017-2-24 21:19:17 |顯示全部樓層
如果冇蟲餵,會唔會變弱?
powergun 發表於 2017-2-24 21:32:08 |顯示全部樓層
tlyuen 發表於 2017-2-24 21:19

應該唔會的, 佢應會捉到的, 唔係昆蟲都有微生物的
angela819 發表於 2017-2-25 10:07:34 |顯示全部樓層
tlyuen 發表於 2017-2-24 21:19

我的ping幾個月無蚊螆食, 無太陽晒, 暫時都無事, 只不過唔會長大, 又唔紅, 無似營養不良咁!
其他食蟲植物食唔知啦
powergun 發表於 2017-2-25 11:14:00 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-2-25 10:07
我的ping幾個月無蚊螆食, 無太陽晒, 暫時都無事, 只不過唔會長大, 又唔紅, 無似營養不良咁!
其他食蟲植物 ...

你要種多d 其他植物了, 我個窗台蚊螆供應足夠的
angela819 發表於 2017-2-25 11:21:58 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-2-25 11:14
你要種多d 其他植物了, 我個窗台蚊螆供應足夠的

得幾盆到手香, 已幾無蚊螆出. 得個窗台位, 又細又無太陽晒到, 好難種到其他多植物!
powergun 發表於 2017-2-25 11:25:50 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-2-25 11:21
得幾盆到手香, 已幾無蚊螆出. 得個窗台位, 又細又無太陽晒到, 好難種到其他多植物! ...

到手香種幾盆咁多? 食緊d 咪可以種其他囉
angela819 發表於 2017-2-25 11:42:13 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-2-25 11:25
到手香種幾盆咁多? 食緊d 咪可以種其他囉

已經食咗好多啦,佢最易生, 我度熱天好熱, 都熱唔死,重越生越靚,冬天又可以留度, 其他植就唔得.
hkl729 發表於 2017-2-25 11:49:36 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-2-25 10:07
其他食蟲植物 ...

食蟲植物依靠捕食昆蟲作為主要營養來源,否則當然營養不良
powergun 發表於 2017-2-25 11:59:51 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-2-25 11:42
已經食咗好多啦,佢最易生, 我度熱天好熱, 都熱唔死,重越生越靚,冬天又可以留度, 其他植就唔得. ...

無風扇無冷氣咩? 我上年損失不是好大的
powergun 發表於 2017-2-25 12:00:58 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2017-2-24 20:29
首先視乎你是種邊類食蟲植物?

有邊d 可以比肥的?
hkl729 發表於 2017-2-25 12:32:10 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-2-25 12:00
有邊d 可以比肥的?

豬籠草,直接放粒迷氮肥落去個豬籠度,之後個豬籠會枯乾,但係陸續長新葉
powergun 發表於 2017-2-25 12:35:19 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2017-2-25 12:32
豬籠草,直接放粒迷氮肥落去個豬籠度,之後個豬籠會枯乾,但係陸續長新葉 ...

唔放肥落去就唔會枯乾? 放左肥就一定會枯?
hkl729 發表於 2017-2-25 14:49:37 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-2-25 12:35
唔放肥落去就唔會枯乾? 放左肥就一定會枯?

放肥落豬籠袋度,就實會燒籠(枯乾),不過枯前會吸收氮肥的養份,建議用‘花寶5號’啦,可以話係食蟲界別的專用肥。
powergun 發表於 2017-2-25 15:23:40 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2017-2-25 14:49
放肥落豬籠袋度,就實會燒籠(枯乾),不過枯前會吸收氮肥的養份,建議用‘花寶5號’啦,可以話係食蟲界 ...

係咪按說明份量呢? 是否用一次就燒籠?
tlyuen 發表於 2017-2-25 16:42:30 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2017-2-25 14:49
放肥落豬籠袋度,就實會燒籠(枯乾),不過枯前會吸收氮肥的養份,建議用‘花寶5號’啦,可以話係食蟲界 ...

用魔肥會唔會好d?
pilcher 發表於 2017-2-25 16:59:32 來自手機 |顯示全部樓層
我試過放魔肥入幾種猪籠和瓶子草,不覺得它特别快枯,同時也不肯定對它生長有幫助,至於捕蠅草和毛氈苔也試過噴薄肥,感覺植料表面較易生藻。
理論上它們捕了虫子后也得消化成液體後在捕食器上吸收,直接用營養液代替蟲子並無不可,不過確有文章指出在野外的捕虫植物每次消化-只虫子都損耗捕食器的壽命,就好似人要長壽就要食少D…哈哈
powergun 發表於 2017-2-25 18:21:14 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-2-25 16:59
我試過放魔肥入幾種猪籠和瓶子草,不覺得它特别快枯,同時也不肯定對它生長有幫助,至於捕蠅草和毛氈苔也試 ...

生物的新陳代謝作用是正常的, 人類越來越食得多, 但平均壽命卻不覺有下降的趨勢
12下一頁