捕蠅器問題...(加o左相...)

作者: farfeifar 發表于 2008-9-24 14:43:50
5412 31
唔...我有一個問題就係呢2日落雨, 搞到捕蠅器入面都濕濕地(我已經放係有瓦遮頭o既位置架喇)
變o左個捕蠅器裡面d果蠅完全唔識死(可能有水飲), 好恐怖呀!
我一掂佢d野係入面飛到fu fu聲, 打落個樽度又拍拍聲(40-50隻左右)
我想問佢地係咪肯定出唔返黎架?我而家完全唔敢接近佢, 勁恐怖啊!
佢地幾時先會死架?
加o左相...大家係咪覺得好恐怖呢!

fongkk 發表於 2008-9-24 20:11:47 |顯示全部樓層
不如放入水,一次殺死
回復

RNW 發表於 2008-9-24 20:25:49 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-9-24 14:43 發表
唔...我有一個問題就係呢2日落雨, 搞到捕蠅器入面都濕濕地(我已經放係有瓦遮頭o既位置架喇)
變o左個捕蠅器裡面d果蠅完全唔識死(可能有水飲), 好恐怖呀!
我一掂佢d野係入面飛到fu fu聲, 打落個樽度又拍拍聲(40-50隻左 ...

擺佢入冰箱15分鐘雪瓜佢
回復

fnv234 發表於 2008-9-24 23:28:27 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-9-24 20:25 發表

擺佢入冰箱15分鐘雪瓜佢

已經掂都唔敢掂,仲放入冰箱?如果係咁嘅話,個冰箱以後都唔駛用
回復

RNW 發表於 2008-9-24 23:33:07 |顯示全部樓層
sorryadd11icon 因為我自已有個雪櫃雪魚餌..........
回復

farfeifar 發表於 2008-9-25 00:42:49 |顯示全部樓層
唔...雪入冰箱係ok喎! 洗人將佢放o左入個密實袋度先law!浸水好似大陣像o左dd~
回復

Alfphy 發表於 2008-9-25 04:19:06 |顯示全部樓層
蒼蠅最怕涷,一涷就死!
放入雪櫃係最好辦法,但係真係好核突!
回復

llaus 發表於 2008-9-25 06:51:11 |顯示全部樓層
找個勁曬地方,就掛左唔再理佢地幾日,斷水斷糧,餓得幾日就全歸天啦
乾左烏蠅還可用來餵鳥,魚添,烏蠅有極高蛋白質,祖國有對夫婦就全力養烏蠅來做飼料至富(一本萬萬利呀)

回復

farfeifar 發表於 2008-9-25 10:43:46 |顯示全部樓層
我d魚好鬼冇用架, 上一次捉o左條菜蟲啄o左成個鐘都食唔到,
我已經將佢分開一半, 佢地都食唔到, 呢d咁硬梗加食唔到啦!
回復

elainecyy 發表於 2008-9-25 15:52:02 |顯示全部樓層
佢地飛唔到出來呀!
回復

farfeifar 發表於 2008-9-25 23:27:50 |顯示全部樓層
係囉, 我都覺得好得意, 佢地入o左去就出唔返來架喇~
回復

sammyzoe 發表於 2008-9-26 10:47:43 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-25 06:51 發表
找個勁曬地方,就掛左唔再理佢地幾日,斷水斷糧,餓得幾日就全歸天啦
乾左烏蠅還可用來餵鳥,魚添,烏蠅有極高蛋白質,祖國有對夫婦就全力養烏蠅來做飼料至富(一本萬萬利呀) ...

唔係嘛,咁變態.....養烏蠅,
佢地無病嘛
回復

llaus 發表於 2008-9-26 11:43:04 |顯示全部樓層
烏蠅農場有錢途 飼養百萬蒼蠅 可作飼料餵雞魚

睡雙人、掛蚊帳、吃紅糖加奶粉……好食好住的不是初生嬰兒,而是成都郊區100萬隻蒼蠅的待遇。一對剛剛大學畢業的年輕夫婦以5萬元起家,開始養蠅蛆,經過無菌加工後出售給餐館,

每公斤可以賣80至100元,還以此開辦了一個生態休閒中心,出售以蠅蛆餵飼的生態雞、生態鴨、生態魚。

《天府早報》報道,在成都龍泉驛區黃土鎮,袁麗與丈夫每天都要以紅糖混合奶粉的飼料餵蒼蠅。他們租了15畝地(約11萬呎),建起一座「多寶生態園」。其中的蒼蠅養殖場放有10多張雙人,上方掛蚊帳,蚊帳裏全是密密麻麻的蒼蠅,總共有100多萬隻。袁麗介紹說,蒼蠅的食量很小,1萬隻蒼蠅每1餐才吃20克飼料。

蠅蛆售餐館 每公斤100元

袁麗說,他們的蒼蠅生活在與世隔絕的蠅籠裏,不會沾染細菌,用作飼料的話每公斤售價為2至3元。此外,經過無菌加工的蠅蛆還可以出售給餐館,每公斤的價格高達80至100元,「現在成都四五家高檔酒樓和我們都有業務合作,聽說一蠅蛆可以賣到20元,不少人還專門去吃。」

袁麗說,蒼蠅的生命約為20天,死去的蒼蠅仍然可以用來餵雞、鴨、魚。四川    省畜牧科學研究院家禽所杜所長表示,蠅蛆中含有豐富的蛋白質    、維生素和人體所必須的多種微量元素,飼養環境和加工程式必須完全通過無菌檢測。
回復

farfeifar 發表於 2008-9-26 12:26:43 |顯示全部樓層
好嘔心啊
回復

sammyzoe 發表於 2008-9-26 12:26:47 |顯示全部樓層
睇完e編文,
第一個反應係想 "嘔" ,
雞皮都起哂喇
回復

llaus 發表於 2008-9-26 13:24:16 |顯示全部樓層
好像蚯蚓好多人都會嘔心,但是飼養蚯蚓一行本少利大行業來(可以上市添)
養豬都好嘔心添,但我地就食到唔停口都得
回復

JicJicmom 發表於 2008-10-1 21:07:15 |顯示全部樓層
我今日都買左隻呢D捕蠅罐 ~ 諗住都係以防萬一 ~
點知 .... 返到屋企放低無十分鐘 ,都未倒誘捕劑落去 , 已經飛左2隻入去 !!!
我仲以為市區唔會有 ...... -___-"
回復

candytongmw 發表於 2008-10-1 21:17:07 |顯示全部樓層
請問個捕蠅罐幾錢呀??
回復

JicJicmom 發表於 2008-10-1 21:23:07 |顯示全部樓層
我響粉嶺買, 25蚊. 花墟大約 $26-28 不等.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-10-1 22:24:17 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-10-1 21:23 發表
我響粉嶺買, 25蚊. 花墟大約 $26-28 不等.

JicJicmom,
你買貴o左啦~
花墟既價好參差,其中一間叫雅致既賣18蚊咋~
快d去溝貨啦~
回復

12下一頁