龍珠果不斷長高問題

作者: TissueGarden 發表于 2017-2-21 00:02:00
2443 10
在一次無意間,下了幾粒龍珠果核在泥土,怎知道真的發芽了,現在已經有60cm多高,早前開花,但很快謝了,長不大,我相信是營養去唔到咁高既關係,請問大家有咩方法可以令佢唔會不停長高!我發覺佢好食水,早晚都要噴水,否則他會軟曬話你知,我就快乾死!現在已經站不穩了!請大家指教指教!
花間使者II 發表於 2017-2-21 09:01:16 |顯示全部樓層
室內種植及只一株....會否授粉問題, 不能結果???
回復

Aking 發表於 2017-2-21 10:06:29 |顯示全部樓層
點解我覺得佢唔似龍珠果,係唔係講緊呢種?

回復

Aking 發表於 2017-2-21 10:11:19 |顯示全部樓層
我覺得佢似番茄多啲,不過無論番茄或龍珠果
都係攀藤植物,要俾個架佢攀爬,户外種比較
回復

TissueGarden 發表於 2017-2-21 11:08:50 來自手機 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2017-2-21 09:01
室內種植及只一株....會否授粉問題, 不能結果???

其實我都不太清楚是否授粉問題,乜龍珠果唔係同蕃茄果科咩?蕃茄都係要授粉先結果架?我真係唔係好識!多多指教啦!
回復

TissueGarden 發表於 2017-2-21 11:51:17 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-2-21 10:06
點解我覺得佢唔似龍珠果,係唔係講緊呢種?

我係用呢種圖既果實d核落泥種架,唔係叫龍珠果咩?
回復

TissueGarden 發表於 2017-2-21 11:55:10 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-2-21 10:11
我覺得佢似番茄多啲,不過無論番茄或龍珠果
都係攀藤植物,要俾個架佢攀爬,户外種比較
好 ...

咁請問有咩方法可以令佢唔好一直長高呢!?我聽人講過,澆水太多會長葉不長花,係咪真架?
回復

Aking 發表於 2017-2-21 12:14:45 |顯示全部樓層
TissueGarden 發表於 2017-2-21 11:51
我係用呢種圖既果實d核落泥種架,唔係叫龍珠果咩?

這是另外一種,通常叫燈籠果,這種是小灌木來的
回復

Aking 發表於 2017-2-21 12:18:19 |顯示全部樓層
TissueGarden 發表於 2017-2-21 11:55
咁請問有咩方法可以令佢唔好一直長高呢!?我聽人講過,澆水太多會長葉不長花,係咪真架? ...

可能是室內不夠陽光以致不斷長高想吸收陽光
回復

畢孤單 發表於 2017-2-22 13:18:16 |顯示全部樓層
這是番茄﹐看來你下錯了種子或所下的種子還未生長!
回復

sanglo 發表於 2017-2-22 14:16:06 |顯示全部樓層
我都話係番茄 不管樹身 葉 花 點睇都係番茄
回復