葉比乜嘢蟲食到穿窿?

作者: Moon1029 發表于 2017-2-14 12:34:21
3216 8

請問生菜同蘿蔔比乜嘢蟲咬到穿窿?
蘿蔔啱啱出苗仔兩三日就被咬。
有咩方法可以預防?
今日癡到幾粒果蠅,有一粒仲好大粒添,之前生菜穿窿嘅時候就見過呢啲昆蟲,第二日生菜就穿咗兩個窿。會唔會呢種昆蟲就係兇手?
happy_flower 發表於 2017-2-14 14:32:25 |顯示全部樓層
落防蟲網,不過唔肯定啲蟲係咪來自泥土裡面,要觀察
回復

mk2325 發表於 2017-2-14 16:30:38 |顯示全部樓層
白蘿蔔係十字花科,尤其是連種十字花科植物,好惹蚜蟲(如果多螞蟻就中)、同埋狗虱仔(又名黃曲條跳甲)、
夜盜蛾、青蟲(白粉蝶幼蟲,如見一對粉蝶在附近飛,便有機會中)。可在葉背找找成蟲、蟲屍、蟲蛹等,
蟲卵可能在泥中,很難找。可試以洗潔精和水以1:50的比例混合噴莖及葉,每日二、三次,發現蟲跡,
必須清理,可用棉花醮稀釋白醋或酒精清理。
生菜相對沒那麼惹蟲。要盡量殺掉成蟲及螞蟻。蘿蔔葉唔會用來食,祇要情況受控咬了亦沒所謂。
但如情況失控,蘿蔔葉可能祇剩葉脈,影響生長。
如找不到蟲,可能是炭疽病(看相)
回復

mk2325 發表於 2017-2-14 16:35:07 |顯示全部樓層

回復

Moon1029 發表於 2017-2-15 15:11:56 |顯示全部樓層

多謝你解釋咁詳細吖,但喺蘿蔔葉唔喺白色的,系穿左個細窿。
回復

mk2325 發表於 2017-2-15 16:02:41 |顯示全部樓層
Moon1029 發表於 2017-2-15 15:11
多謝你解釋咁詳細吖,但喺蘿蔔葉唔喺白色的,系穿左個細窿。

咁要努力捉蟲,留意下旁邊植物(及樹)有冇蟲,有啲蟲要在太陽出之前先見到。
落定啲自製天然驅蟲劑,未雨綢繆。祝你成功!
回復

mk2325 發表於 2017-2-15 16:50:24 |顯示全部樓層
像果實蠅,但也可能是瓜實蠅,兩者不同。所以黏板上誘引劑亦不同。但兩者均偏向黃色。不同顏色吸引不同害蟲。
瓜、果實蠅幼蟲階段均離不開果實,果實內的卵孵化後,食果實至發育可離開便落入泥中化蛹,成蟲後進食高蛋白的物質。
所以咬葉機會不大。
回復

mirage0515 發表於 2017-2-15 19:03:01 |顯示全部樓層
菜菜幼苗很脆弱, 施用藥劑要小心, 以免燒灼傷
回復