95%酒精for diy 洗潔精

作者: bal1214 發表于 2017-2-11 18:35:26
4334 7
網上看diy洗潔精都是95%,多家藥房都只有75%,95%,因為年桔要快用以免變壞,所以較急問是否可用99%酒精
jellyfishy 發表於 2017-2-13 09:07:37 |顯示全部樓層
有呀, 我個頭幾家葯房都有99%酒精售賣, 無見過95%酒精.
回復

faye00 發表於 2017-2-13 23:25:02 來自手機 |顯示全部樓層
每次稀釋都係加水至整數比較易計, 當100g
想像抽出Yg 99%, 加水至100g 得出95%

純酒精量前後係一樣
Yg 99% 嘅酒精 = 100g 95%嘅酒精

Y x 0.99 = 100 x 0.95
Y = 95.96

即是將96g 99% 加4g 水, 得出 100g 95%
回復

bal1214 發表於 2017-2-14 09:29:17 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝你的幫忙解答
回復

bal1214 發表於 2017-2-16 13:42:39 |顯示全部樓層
最終去開深圳, 買到95%酒精, 可以用來做果皮洗潔精, 想問下浸好後, 是否可用同樣方法稀釋為75%酒精,作隨身消毒液. 稀釋方法是否以下計法.

每次稀釋都係加水至整數比較易計, 當100g
想像抽出Yg 95%, 加水至100g 得出75%

純酒精量前後係一樣
Yg 95% 嘅酒精 = 100g 75%嘅酒精

Y x 0.95 = 100 x 0.75
Y = 78.95

即是將79g 95% 加21g 水, 得出 100g 75%, 這計法正確嗎?

但如我用愚蠢一D方法理解, 100ml 95%酒精, 直接加20ml水(95%-75%), 這方法是否都OK.

如75%酒精直接搽手, 好似太干, 是否可加甘油或蘆薈萃取液,使之較濕潤, 但比例又要多少
回復

faye00 發表於 2017-2-22 22:20:31 來自手機 |顯示全部樓層
正確
開出來大約79%
75%的確係幾乾。唔知~
回復

wct119 發表於 2017-4-11 13:15:18 |顯示全部樓層
在香港,可以喺科學儀器行或化工原料行買到95%酒精.
回復

cary1388 發表於 2017-6-16 10:37:43 |顯示全部樓層
請問那裡可以買99%酒精呢?
回復