為何愛貓之二

作者: pilcher 發表于 2017-2-9 11:33:33
813 7
超大朵的Russian Roulette,花臉有5cm,小型植株,高不過15cm,爆花喜出望外!
纯淺黃色的Susan's Cat, 會漸漸變白,花量大,-頭常维持十幾朵。
两種花都已開了三個多月,還未有停的跡象!怎不愛它呢!

評分

查看全部評分

B17 發表於 2017-2-9 15:03:21 |顯示全部樓層
花多又靚貓王誕生了
回復

joycewhk2016 發表於 2017-2-28 12:29:31 |顯示全部樓層
請問Russian Roulette係桃紅色定紫色呀? 好美呀
回復

Adith 發表於 2017-2-28 12:42:36 |顯示全部樓層
樓主分享下用咩肥 ? 點樣種到又矮又多花唧.. 好想學呀.
回復

pilcher 發表於 2017-2-28 13:04:43 來自手機 |顯示全部樓層
joycewhk2016 發表於 2017-2-28 12:29
請問Russian Roulette係桃紅色定紫色呀? 好美呀

圖片顏色像真的,至於叫甚麼色,見仁見智呢!我傾向叫這Magenta,洋红吧!
回復

pilcher 發表於 2017-2-28 13:08:54 來自手機 |顯示全部樓層
Adith 發表於 2017-2-28 12:42
樓主分享下用咩肥 ? 點樣種到又矮又多花唧.. 好想學呀.

開花株我用花寶3,稀釋2000倍,约两個星期淋—次,俄羅斯輪盤本身是矮小種,相信有足夠光照就不徒長,個子细但花大大(5cm)。
回復

Adith 發表於 2017-2-28 14:36:46 |顯示全部樓層
多謝樓主分享, 未試過用花寶., 5CM... 真係好大啊...其實就咁睇相..同迷岩好相似..真係唔識分... 都係咁靚
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-3-4 11:01:26 |顯示全部樓層
超贊的Russian Roulette~!!
有機會+機緣 都找來種一下
回復