有關灌溉用水

作者: yoeng 發表于 2017-2-4 00:31:32
2494 10
想種捕蟲堇,噉爬吓文啦,好似都建議用蒸餾水種。不過,我生性吝嗇,想縮數。某日見到屋企部抽濕機,諗起抽抽埋埋都幾多水,就咁倒咗有啲可惜,而哩啲濕氣水應該同雨水有啲似。

所以請教一吓大家點睇用呢啲水種食蟲植物呢?
Victor9394 發表於 2017-2-4 02:12:19 |顯示全部樓層
你呢個諗法都曾經響我腦海出現過,我亦試過幾次因為咁而種死好幾棵
我以為新買抽濕機會好D,結果都係一樣令水苔容易發臭
總之水靚蝕靚,我都想慳錢,因為我都有唔少蝕
經驗之談,最後淘寶純水機,$100~$300蚊都種得好
回復

powergun 發表於 2017-2-4 08:45:42 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2017-2-4 02:12
你呢個諗法都曾經響我腦海出現過,我亦試過幾次因為咁而種死好幾棵
我以為新買抽濕機會好D,結果都係一樣 ...

純水機要唔要換芯的? 用耐左咪一樣有問題?
其實買蒸餾水十蚊可以買到三四枝的, 我一星期用一枝左右, 一個月應十零蚊, 可接受的
回復

yoeng 發表於 2017-2-4 16:07:52 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2017-2-4 02:12
我以為新買抽濕機會好D,結果都係一樣 ...

多謝分享經驗。醒起可能香港空氣太污糟,抽出嚟嘅水會偏酸。
回復

powergun 發表於 2017-2-4 21:35:48 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2017-2-4 16:07
多謝分享經驗。醒起可能香港空氣太污糟,抽出嚟嘅水會偏酸。

如果係咁, 香港咪無野生蝕蝕可以生存囉, 但事實又唔係的
回復

yoeng 發表於 2017-2-5 01:08:00 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-2-4 21:35
如果係咁, 香港咪無野生蝕蝕可以生存囉, 但事實又唔係的

有啲唔同嘅~雨水落地之後經過泥土都會話有濾過,而且係活水,有流動。但係呢頭抽完濕,嗰頭就淋,應該太急喇,啲污染物仲喺度,跟住仲噏喺個盆度……
回復

Victor9394 發表於 2017-2-6 01:41:08 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-2-4 08:45
純水機要唔要換芯的? 用耐左咪一樣有問題?
其實買蒸餾水十蚊可以買到三四枝的, 我一星期用一枝左右, 一個 ...

純水機可以自己飲埋丫嘛
回復

powergun 發表於 2017-2-6 09:07:32 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2017-2-6 01:41
純水機可以自己飲埋丫嘛

要換芯嗎? 幾耐換一次?
回復

hkl729 發表於 2017-2-6 23:37:11 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2017-2-5 01:08
有啲唔同嘅~雨水落地之後經過泥土都會話有濾過,而且係活水,有流動。但係呢頭抽完濕,嗰頭就淋,應該太 ...

想用最節省的方法,直接去屋企附近的山澗取水,只要冇受污染的就用得。
我屋企係直接抽并水灌溉的
回復

powergun 發表於 2017-2-7 00:48:59 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2017-2-6 23:37
想用最節省的方法,直接去屋企附近的山澗取水,只要冇受污染的就用得。
我屋企係直接抽并水灌溉的  ...

重有的是用公司的蒸餾水, 唔使自己比, 公司的
回復

Victor9394 發表於 2017-2-7 22:31:46 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-2-6 09:07
要換芯嗎? 幾耐換一次?

一年/半載
回復