返回列表 發新帖

C. walkeriana var. coerulea "Manhattan Blue"

作者: taxitang 發表于 2017-1-25 23:30:48
2232 25
taxitang 發表於 2017-3-2 22:20:54 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-3-2 19:36
謝謝,原來可以多水,成日怕爛根,好少水,乾得很呢

最重要是通風,空氣流通就唔怕,爛根是植料未乾又再淋水,長期太濕才發生,嘉仔大乾大濕才好,不要聽人說幾多日淋一次水,植料乾就淋水,未乾就等它乾小小才淋,生長期唔夠水,植株唔夠肥大,
回復

corina 發表於 2017-3-3 16:26:14 來自手機 |顯示全部樓層
奀支支,又有菌,真可憐
回復

taxitang 發表於 2017-3-3 18:45:14 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-3-3 16:26
奀支支,又有菌,真可憐

手機睇得唔太清楚,但有一點可以確定,植株葉片起皺紋並冇光澤,蘭根一定有問題,白色的東東唔應該是菌,是粉介蟲之類,葉背應更多,及早處理問題唔大。
建議徹底處理,全株起盆,起盆之前全盆浸水三、五分鐘,清理植料,清除爛根,如冇好根要留鐵線根,以作固定植株,用舊牙刷刷掉白色粉介,處理後全株浸殺蟲水十分鐘左右,重新栽種,如真的冇根,建議用靚水苔為植料,放在通風散光位置,好快長新芽回復光彩,
回復

corina 發表於 2017-3-3 19:28:10 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-3-3 18:45
手機睇得唔太清楚,但有一點可以確定,植株葉片起皺紋並冇光澤,蘭根一定有問題,白色的東東唔應該是菌, ...

好詳細,非常感謝!
無粉蚧,只是樓上裝修吹下來的灰塵,植料上年才換,不過平日少水少肥,向西夏天又熱又晒,不過空氣流通,試下再換盆,淋多D水,佢實在太弱了
回復

taxitang 發表於 2017-3-3 22:37:12 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-3-3 19:28
好詳細,非常感謝!
無粉蚧,只是樓上裝修吹下來的灰塵,植料上年才換,不過平日少水少肥,向西夏天又熱 ...

回家電腦看得清晰d,第二幅圖可以全面看,d根唔錯,葉面有皺紋的是老葉。第三幅是前菖新芽,新葉唔錯。既然不是粉介,新芽新根冇問題,那就一動不如一靜,無必要換盆,無謂再傷完氣,除非繼續差下去,遲小小時間就會長根生葉,祝早日開花。
回復

corina 發表於 2017-3-3 22:53:46 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-3-3 22:37
回家電腦看得清晰d,第二幅圖可以全面看,d根唔錯,葉面有皺紋的是老葉。第三幅是前菖新芽,新葉唔錯。既 ...

咁唔搞佢了,多謝你成日教我咁多嘢☺

彼此交流心得,溫故知新。  發表於 2017-3-3 23:50
回復