新上盆肉肉(高身盆)怎樣澆水好?

作者: 阿唯小Ken 发表于 2017-1-20 15:58:15
1579 10
新入手紅稚蓮因為有花序,所以打算放公司門口位過年。但是由於剛上盆+沒根(很少)不敢澆水,打算一週後才給水。是不是只給一點水就好?因為好難啊,給少水的話,怕盆/瓶高身澆下去水會流到底/存在底,根還沒伸展到底根本吸不到;全澆透又同樣怕根不多水份吸不多,水一直留在盆浸爛根~~

有沒有師兄/姐大大指教一下啊....!

評分

查看全部評分

powergun 發表於 2017-1-20 17:34:56 |顯示全部樓層
盆底有洞嗎?
阿唯小Ken 發表於 2017-1-20 18:12:54 來自手機 |顯示全部樓層
根爺!有~洞都幾大架估計有3cm+
叧最底大約一吋多是陶粒+再上是大粒(2-3cm)赤肉土,再上其餘是虹彩石+花X日本仙肉沙

感覺比平時矮盆多好多好多土好難乾
最擔心過年返去謝哂,所以初一至初七都應該盡少水(唔搏啦,呵)
powergun 發表於 2017-1-20 18:25:39 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-1-20 18:12
叧最底大約一吋多是陶粒+再上是大粒(2-3cm)赤肉土,再上其餘是虹彩石+花 ...

唔怕的, 記住多肉植物寧乾勿太濕就可以的了
阿唯小Ken 發表於 2017-1-20 18:53:41 來自手機 |顯示全部樓層
好的,感謝根爺
BenLau 發表於 2017-1-20 19:52:01 |顯示全部樓層
按你呢個盆的情况,個人建議可考慮下面放個碟,里面放d水引根。宜家就可以做,唔駛等一周,主要睇到你講的植料分布情况。
BenLau 發表於 2017-1-20 19:55:10 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-1-20 18:12
叧最底大約一吋多是陶粒+再上是大粒(2-3cm)赤肉土,再上其餘是虹彩石+花 ...

你的盆比较高,其實可以考慮下半盆用大粒陶粒或者大粒蘭石,上面再用你提到的其它植料。
阿唯小Ken 發表於 2017-1-20 21:38:32 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2017-1-20 19:52
按你呢個盆的情况,個人建議可考慮下面放個碟,里面放d水引根。宜家就可以做,唔駛等一周,主要睇到你講的 ...

嗯嗯,但是水不能接觸盆?否則就像浸盆?
阿唯小Ken 發表於 2017-1-20 21:41:47 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2017-1-20 19:55
你的盆比较高,其實可以考慮下半盆用大粒陶粒或者大粒蘭石,上面再用你提到的其它植料。 ...

晃然大悟了,忘了可以用蘭石那些「啷」高才放平常的土啊!
Ben大勁,感謝!!
BenLau 發表於 2017-1-20 23:06:05 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-1-20 21:38
嗯嗯,但是水不能接觸盆?否則就像浸盆?

接觸到應該都問题唔大,毛细管效應 應該上唔到顶。如果怕就放少d水
mkpetpet 發表於 2017-1-20 23:47:54 來自手機 |顯示全部樓層
淋要淋透,啲根會不斷伸延去吸水嘅。但幾時乾透,就靠你自行摸索喇。