返回列表 發新帖

請教, 新手想由土轉水種..如何?

作者: ahbo78 發表于 2017-1-18 13:14:59
2866 33
tlyuen 發表於 2017-2-20 20:35:29 |顯示全部樓層
ahbo78 發表於 2017-2-20 13:26
之前在公司剪左兩塊葉仔浸水.,一個多月的今日見到有幾條根仔啦 .,yeah  V^.^V
本來仲諗住好冇 ...

Congratulations! You will succeed.
回復

ahbo78 發表於 2017-2-20 23:14:12 來自手機 |顯示全部樓層
tlyuen 發表於 2017-2-20 20:35
Congratulations! You will succeed.

Thanks
但係等咁耐 。。先得幾條根仔 ,
回復

tlyuen 發表於 2017-2-21 11:14:15 |顯示全部樓層
ahbo78 發表於 2017-2-20 23:14
Thanks
但係等咁耐 。。先得幾條根仔 ,

Patience is a virtue!
回復

Elsa2016 發表於 2017-2-24 10:56:41 來自手機 |顯示全部樓層
呢個係我 水種實驗, 由一片葉 浸咗三個月的情形
回復

Adith 發表於 2017-2-24 11:16:59 |顯示全部樓層
好多根呀.... 勁
回復

tlyuen 發表於 2017-2-24 11:17:41 |顯示全部樓層
Elsa2016 發表於 2017-2-24 10:56

Great! Congratulations!
回復

ahbo78 發表於 2017-2-24 11:23:06 |顯示全部樓層

嘩...好勁呀! 好多水根, 同d 葉望落都好健康.   
好羨慕......我5個星期 得約5條根仔..

有乜心得可分享...
回復

Sofie11 發表於 2017-2-24 11:54:59 來自手機 |顯示全部樓層

我浸左個半月,得d小葉,最大果塊得半隻手指尾指甲咁大,我一個星期換水同肥一次,你種到咁大,請問有冇秘方架?
回復

Elsa2016 發表於 2017-2-25 09:48:24 |顯示全部樓層
個相睇起来大喱,3片葉大約2.5, 3 cm size. 只是用水浸,加小小小小養料,冇計過分量,因為lazy.  D 根有一半是母葉的。我冇剪到。唔知要唔要剪。仲有漫漫長夜才等到開花。
Tlyuen, 請問水杯大小有冇關係,D 根長到翹埋一齊都ok?
回復

angela819 發表於 2017-2-25 10:10:24 |顯示全部樓層

好靚呀!想知, 你由葉水種到而家, 幾時開始要比肥料?

出到根就可落肥了  發表於 2017-2-25 12:48
回復

Elsa2016 發表於 2017-2-25 12:43:03 來自手機 |顯示全部樓層
I think right after I cut the mother leaf, I start adding fertilizer. This is my first time trying to grow av in water. So I'm not an expert yet. I saw tlyuen's blog about growing in water and I'm trying to learn from her/him.
回復

tlyuen 發表於 2017-2-25 16:45:28 |顯示全部樓層
Elsa2016 發表於 2017-2-25 09:48
個相睇起来大喱,3片葉大約2.5, 3 cm size. 只是用水浸,加小小小小養料,冇計過分量,因為lazy.  D 根有 ...

大小都無問題。
回復

ahbo78 發表於 2017-3-5 18:02:26 |顯示全部樓層
和公司的兩塊葉仔比較, 我家的個盆媽媽和兩塊葉仔 生水根生得好慢........
我家的個盆媽媽和兩塊葉仔放左係房的窗台,平時冇開燈

想問下,係咪在燈光下,D水根係咪會快D生?
回復

Elsa2016 發表於 2017-3-7 10:32:44 |顯示全部樓層
我的av都是放在窗旁,冇燈㗎。但係我唔知放燈下會唔會快D.
回復