請教, 新手想由土轉水種..如何?

作者: ahbo78 發表于 2017-1-18 13:14:59
2862 33
幾日前買了一盤AV 返公司, 已開左花,也有花苞,但我覺得葉莖好似偏深色, 也有兩三塊葉莖貼在盤邊而軟弱,
我擔心盆AV壽命不耐.....,又驚公司空氣唔流通,又又驚公司夜晚關掉冷氣會太熱,
所以想切兩三塊葉莖出來轉水種,  但不知如何?請賜教  ...
powergun 發表於 2017-1-18 13:40:37 |顯示全部樓層
是否淋水過多? 小心爛根

就咁剪或搣下最外圍的葉子, 浸水就可以了
回復

ahbo78 發表於 2017-1-18 14:15:13 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-1-18 13:40
是否淋水過多? 小心爛根

就咁剪或搣下最外圍的葉子, 浸水就可以了

我都驚我唔識控制淋水, 怕日后會爛根身亡, 所以診現在求生機補救

就咁浸水?浸到幾高? 要不要 水'格' 分開葉? 放在室溫?
回復

powergun 發表於 2017-1-18 14:26:15 |顯示全部樓層
ahbo78 發表於 2017-1-18 14:15
我都驚我唔識控制淋水, 怕日后會爛根身亡, 所以診現在求生機補救

一般有冷氣的地方, 大約三四日可淋一次水, 千萬唔好日日淋

浸葉以唔好浸到或濕到塊葉就可以的了
回復

tlyuen 發表於 2017-1-18 14:56:15 |顯示全部樓層
睇落你株有多一個小株,可以搣落嚟,個底端浸水,生根後便可水種。
回復

tlyuen 發表於 2017-1-18 15:03:29 |顯示全部樓層
請參考我的「全水種三步曲」:
http://hkplants.com/thread-187978-1-1.html
回復

ahbo78 發表於 2017-1-18 15:32:38 |顯示全部樓層
tlyuen 發表於 2017-1-18 14:56
睇落你株有多一個小株,可以搣落嚟,個底端浸水,生根後便可水種。  ...

整盆搣落嚟? 複雜嗎? 我怕我粗手粗腳會在過程中會折爛.,,,,..
可否由一塊葉開始水種? 由一塊葉開始水種 都可以有花出嗎? THANKS..
回復

tlyuen 發表於 2017-1-18 15:50:21 |顯示全部樓層
ahbo78 發表於 2017-1-18 15:32
整盆搣落嚟? 複雜嗎? 我怕我粗手粗腳會在過程中會折爛.,,,,..
可否由一塊葉開始水種? 由一塊葉開始水種  ...

斷左咪囉嚟浸水,冇浪費。
回復

tlyuen 發表於 2017-1-18 15:54:19 |顯示全部樓層
由一塊葉開始水種都可以有花出,要一年時間!
回復

ahbo78 發表於 2017-1-18 22:14:33 來自手機 |顯示全部樓層
想問下有冇由整棵取1塊葉去水種的圖片或短片?
由1塊葉開始水種,有什麼到要留意?請指點迷津
回復

ahbo78 發表於 2017-1-18 22:47:42 來自手機 |顯示全部樓層
水種AV, 大家認為在家裡 還是在公司種植比較好呢?
回復

ppg 發表於 2017-1-19 17:47:35 |顯示全部樓層
ahbo78 發表於 2017-1-18 22:47
水種AV, 大家認為在家裡 還是在公司種植比較好呢?

樓主可以切兩塊葉,一塊公司種,一塊屋企種,兩邊一齊睇住成長進度,就會知道日後邊度種植AV比較好了
回復

ahbo78 發表於 2017-1-19 18:07:19 |顯示全部樓層
ppg 發表於 2017-1-19 17:47
樓主可以切兩塊葉,一塊公司種,一塊屋企種,兩邊一齊睇住成長進度,就會知道日後邊度種植AV比較好了 ...

咁又係..
因為唔知些幼苗適合什麼環境..  
回復

ppg 發表於 2017-1-19 18:11:33 |顯示全部樓層
ahbo78 發表於 2017-1-19 18:07
咁又係..  
因為唔知些幼苗適合什麼環境..

唔同品種的生長速度都唔同,建議樓主用同一個品種的修葉來試試,加油呀!
回復

ahbo78 發表於 2017-1-29 14:30:32 |顯示全部樓層
今朝幫盆AV轉左水種,狠心摘走晒啲花。。
想問下浸水等出根期間,而家可否用植物營養液(在日本城買的,1盒有6枝,紅色的)?
另外剪左2塊葉水插,又否用植物營養液?
是否要每星期換水?
回復

tlyuen 發表於 2017-1-29 16:19:45 |顯示全部樓層
ahbo78 發表於 2017-1-29 14:30
今朝幫盆AV轉左水種,狠心摘走晒啲花。。
想問下浸水等出根期間,而家可否用植物營養液(在日 ...

No need! Just use plain water first. When the roots appear, then add fertilizer in the ratio of 1:3000. The mature plant should also be placed in a zipploc bag to maintain humidity. The leaves don't need to be bagged.
回復

ahbo78 發表於 2017-1-29 17:03:00 |顯示全部樓層
tlyuen 發表於 2017-1-29 16:19
No need! Just use plain water first. When the roots appear, then add fertilizer in the ratio of 1: ...

"The mature plant should also be placed in a zipploc bag to maintain humidity. The leaves don't need to be bagged."

你指個盆AV要入保鮮袋,而水插的葉就不駛入保鮮袋?
回復

tlyuen 發表於 2017-1-29 17:23:40 |顯示全部樓層
ahbo78 發表於 2017-1-29 17:03
"The mature plant should also be placed in a zipploc bag to maintain humidity. The leaves don't n ...

That's right!
回復

ahbo78 發表於 2017-1-29 17:37:00 |顯示全部樓層

ok。。實在好感謝你。。
封在保鮮袋直至出根?
期間要換水嗎?

突然諗起, 封在保鮮袋,咁咪空氣唔流通?
回復

ahbo78 發表於 2017-2-20 13:26:56 |顯示全部樓層
之前在公司剪左兩塊葉仔浸水.,一個多月的今日見到有幾條根仔啦 .,yeah  V^.^V
本來仲諗住好冇落D 營養液 ....,

希望屋企個兩塊葉仔和盆媽媽 快D出水根 laa...

回復

12下一頁