香港園藝館

加入園藝館
查看: 611|回復: 6

生命力好強的蝴蠂蘭

唔知你地仲記唔記得呢盆花呢,兩年前將木質化ge根剪走左,之後再生的葉都好細塊,但仲年年開兩枝花,
今年再生的葉大返d,最頂兩塊有14cm長,氣根爬到盆外,黏實哂...遲下唔知點換水苔....
11月第一次翻風時就標左兩枝花,暫時未有唔妥。
其他幾盆蝴蝶蘭就唔影喇,同之前冇乜分別。

另外,仲有盆跳舞蘭,由上年9月到而家一共開左3枝花,多左幾條新芽咁囉,但都仲係成盆雜草咁款...

蝴蠂蘭生命力真系好強架!! 死都死得慢過花, 等佢死完睇怕要成年, 又可以除時救得番果度好玩......
罪過罪過!! 年尾流流講到咁真係大吉利是!! 祝樓主好事成雙, 長開長有。
我想問d蝴蝶蘭花完花需唔需要剪左d花菖架?
我想問d蝴蝶蘭“開”完花需唔需要剪左d花菖架?
應要剪下花菖,明年會再出花菖。
sarshk2014 發表於 2017-1-10 10:27
蝴蠂蘭生命力真系好強架!! 死都死得慢過花, 等佢死完睇怕要成年, 又可以除時救得番果度好玩......
罪過罪過 ...

真係果句,比我玩左咁多年都冇事,呢盆蘭花真係掂~~~
Sofie11 發表於 2017-1-10 13:24
我想問d蝴蝶蘭“開”完花需唔需要剪左d花菖架?

我會剪哂佢架