左旋C調配問題

作者: bal1214 發表于 2017-1-4 08:41:35
1708 12
左旋C粉加花水或蒸漏水,搽上面時太流質,請問可加什麼會粘稠點,似精華液的質感。另外在澳洲買了cream base,是否可加左旋C,增加美白去斑效果
jellyfishy 發表於 2017-1-4 09:05:14 |顯示全部樓層
左旋C 是功能性水劑型, 佢係水溶性的, 不是精華素, 更沒有保濕功效, 最大效果是存在於水中, 絶對不是百搭的物質, 亦不能久放, 所有抗氧化強的東西都只有在新鮮狀態才能保留其抗氧成份, 你應見過檸檬水放一天會變混濁, 原因其天然化學物已氧化, 所以強烈建議不要與其他CREAM 或東西MIX一起用, 有油份的話唔見到對皮膚吸收有好.

BTW, 澳洲CREAM BASE 唔代表澳洲的東西特別好喎, 如果要知個CREAM係咪好野, 不單要留意產地, 亦需留意其成份.
回復

jellyfishy 發表於 2017-1-4 09:09:43 |顯示全部樓層
澳洲野都唔一定全是好, 這個供參考.

想做個精明消費者, 請看出處和成份.

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130716/18336084

2013年07月16日
麥蘆卡蜂蜜攙糖含農藥
包括康維他 或違商品說明條例

最新一期《選擇》月刊發表蜂蜜測試結果,消委會從超市、百貨公司及專門店收集55款蜂蜜,包括40款一般蜂蜜及15款麥蘆卡蜂蜜,送往比利時、德國及英國進行各類測試。
蜂蜜雖是天然食品,但部份蜂農會向蜜蜂餵飼抗生素治病。測試顯示,40款一般蜂蜜中,6款被驗出含殘餘抗生素,含量雖遠低於國際安全標準,以其中一種抗生素磺胺甲噁唑為例,成年人每日進食超過11.5瓶才會超標。
根據食品法典委員會的蜂蜜標準,蜂蜜不應加入任何食物配料,但6款一般蜂蜜及8款麥蘆卡蜂蜜,包括508元一樽的紐西蘭純天然UMF15+麥蘆卡蜂蜜、310元一樽的康維他UMF10+麥蘆卡健胃蜜等,被驗出攙雜了來自玉米、甘蔗、大米等植物糖漿。

部份含有殘餘除害劑
化驗也顯示,3款一般蜂蜜及3款麥蘆卡蜂蜜,例如是紐西蘭的蜜紐康MGO100+麥蘆卡蜂蜜,被驗出含殘餘除害劑,含量低於歐盟標準,但長期服用可引致基因突變。
消委會無法證實糖漿是在生產過程中人為加入,因部份蜂農會在早春及晚秋向蜜蜂餵飼糖漿,而蜂蜜攙雜糖份不會為健康帶來負面影響。但由於這些蜂蜜在標籤上聲稱是天然或純正蜂蜜,或違反商品說明條例。另外,有一款蜂蜜水份高於兩成,其餘水份含量由15%至19%。
港大醫學院內科學系臨床教授梁偉強指,長期進食含低量抗生素食品,會產生抗藥性,日後染病或令治療變困難。
香港醫院藥劑師學會會長崔俊明稱,若有人對抗生素有藥物敏感,食用含抗生素蜂蜜會出現紅疹,嚴重者會呼吸困難及血壓驟降等致命反應。部份抗生素亦不適合兒童、孕婦及餵哺母乳的母親服用,例如四環素會影響兒童的骨骼及牙齒發育;而且所有抗生素均影響腸道中細菌數量,或引致肚瀉及肚痛。

來源地與標籤不相符
測試又利用分析蜂蜜內花粉的方法,發現7款蜂蜜的來源地與標籤上生產地不符,例如有聲稱瑞士生產的蜂蜜,分析顯示蜂蜜來源地是中國。有些蜂蜜在標籤上聲稱可以預防或治療某些疾病或病徵,例如「對貧血有療效」、「舒緩呼吸感染」等,或觸犯不良廣告醫藥條例。
食安中心表示,正跟進標籤有問題的蜂蜜,包括已經向違規的零售商發出警告信。衞生署及海關正跟進有關測試結果;而各蜂蜜生產商則對測試結果表示質疑。最新一期《選擇》月刊發表蜂蜜測試結果,消委會從超市、百貨公司及專門店收集55款蜂蜜,包括40款一般蜂蜜及15款麥蘆卡蜂蜜,送往比利時、德國及英國進行各類測試。
蜂蜜雖是天然食品,但部份蜂農會向蜜蜂餵飼抗生素治病。測試顯示,40款一般蜂蜜中,6款被驗出含殘餘抗生素,含量雖遠低於國際安全標準,以其中一種抗生素磺胺甲噁唑為例,成年人每日進食超過11.5瓶才會超標。
根據食品法典委員會的蜂蜜標準,蜂蜜不應加入任何食物配料,但6款一般蜂蜜及8款麥蘆卡蜂蜜,包括508元一樽的紐西蘭純天然UMF15+麥蘆卡蜂蜜、310元一樽的康維他UMF10+麥蘆卡健胃蜜等,被驗出攙雜了來自玉米、甘蔗、大米等植物糖漿。

回復

惡姨 發表於 2017-1-4 09:48:44 |顯示全部樓層
左旋C粉我都用緊, 加落去蒸餾水, 拍完toner後用, 可以美白,
水母, 請問我用5%開50g水, 我用個黑色玻璃瓶, 放入雪櫃, 最好幾多日內用完?
回復

jellyfishy 發表於 2017-1-5 09:23:38 |顯示全部樓層
惡姨 發表於 2017-1-4 09:48
左旋C粉我都用緊, 加落去蒸餾水, 拍完toner後用, 可以美白,
水母, 請問我用5%開50g水, 我用個黑色玻璃瓶,  ...

在雪櫃內一兩個星期OK的. 完全氧化時會變淺啡色

謝謝回覆  發表於 2017-1-5 11:03
回復

bal1214 發表於 2017-1-9 14:03:11 來自手機 |顯示全部樓層
我的調配是花水10ml, 0.95g左旋C,試過無刺痛,早晚搽用左10日,今日搽面覺得鞋鞋地,睇落去有d粒粒,再搽面霜及水份,可能稀釋左,過了1小時摩落去無粒粒,請問我是否仍適合用左旋C
回復

jellyfishy 發表於 2017-1-10 09:18:03 |顯示全部樓層
0.95g左旋C + 10ml 花水????!!!!  嘩..... over 10% 左旋呀, 初用者來說太強了! 另外, GRAM & ML 係兩個唔同的單位, 粉來說, 通常1g 造出來的 ml 係大過1ml 好多! 即係你OVERDOSE嚴重!!!!! 所以你塊面依家出現刺激反應.

而且已一提再提大家, 左旋c宜先用水溝開, 唔係用花水溝開.
回復

bal1214 發表於 2017-1-31 15:42:05 |顯示全部樓層
請問可巨體D講, 如用30ml 水, 10%濃度, 即是要幾多g 左旋C粉才對, 我想知點計公式.tks
回復

jellyfishy 發表於 2017-2-2 09:23:07 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-1-31 15:42
請問可巨體D講, 如用30ml 水, 10%濃度, 即是要幾多g 左旋C粉才對, 我想知點計公式.tks ...

你有無精密磅, 即係有0.00 算, 最多200g 的磅, 無的話, 就唔好用gram 計了, 用匙吧. 找個量匙以體積去量, 如30cc 純水,  混合10%粉, 即3CC 粉, 就找可以量到3CC 或1CC 的量匙.
回復

bal1214 發表於 2017-2-3 13:22:11 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-2-2 09:23
你有無精密磅, 即係有0.00 算, 最多200g 的磅, 無的話, 就唔好用gram 計了, 用匙吧. 找個量匙以體積去量, ...

我有0.00的磅, 所以想麻煩你, 如按g計,10ml水要幾多c粉
回復

jellyfishy 發表於 2017-2-3 14:02:36 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-2-3 13:22
我有0.00的磅, 所以想麻煩你, 如按g計,10ml水要幾多c粉

30g 水, 溝10% 粉的話, 30x 0.1 = 3g 粉.
回復

bal1214 發表於 2017-2-6 13:44:07 來自手機 |顯示全部樓層
我量過10ml=10g,
之前調過10ml+0.95g左旋C,水母大人話超過10%.我以為計錯
回復

jellyfishy 發表於 2017-2-7 09:19:37 |顯示全部樓層

左旋c 唔係用ml去量, 左c 的0.95g 不等於0.95ml, 但佢係固體, 1g體積一定大過1ml最少10% .... 單位都唔同.

可能我都錯, 你問下d 讀化學的朋友吧.

仲有我唔係乜野大人.
回復