請教大家 菜類 發苗後黃葉問題? 更新左圖片

作者: jackie0069 發表于 2017-1-3 11:15:00
2190 15

請教大家 菜類 發苗後黃葉問題?
最近開始試試種植蔬菜
(波菜 娃娃菜 菜心 呢三樣)
但係發苗之後係蔬菜最外邊就開始黃葉
咁係咪正常嫁 ?
如果唔係的話是出了什麼問題?
我應該要點做?

謝謝

PS : 影左相但係有時上傳到 又時有話唔可以大過200K
angela819 發表於 2017-1-3 16:17:01 |顯示全部樓層
是不正常的, 但我又講唔出有甚麽問題, 可能的土壤不好!?
的相的size 要細過200K先可以上傳到此, 要執圖片的軟件執細佢先,再上載
回復

花間使者II 發表於 2017-1-3 16:38:28 |顯示全部樓層
無相片靠估 ? ....我估"肥傷"吧 !
回復

jackie0069 發表於 2017-1-4 23:24:14 |顯示全部樓層
我試左更新圖片
請問大大們看到圖片嗎?
看到的話可以指教一下我嗎?
圖片中的菜心

謝謝
回復

xx_Luca 發表於 2017-1-4 23:56:47 |顯示全部樓層
上月中播既奶白菜,成小苗後又係偏黃,
我唔知係咩問題,靠估試下大手施肥,現在已經正常返。

回復

jackie0069 發表於 2017-1-5 13:00:36 來自手機 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2017-1-4 23:56
上月中播既奶白菜,成小苗後又係偏黃,
我唔知係咩問題,靠估試下大手施肥,現在已經正常返。

睇你咁講即係機肥(或者叫低肥)唔夠囉 ?
回復

xx_Luca 發表於 2017-1-5 23:50:08 |顯示全部樓層
jackie0069 發表於 2017-1-5 13:00
睇你咁講即係機肥(或者叫低肥)唔夠囉 ?

唔肯定係唔係,不過基肥足唔足都已成定局,唯有想辦法補救。
我當時諗法小苗到左要施肥既時候,就索性加大一倍份量試下囉,
如果都係黃我會拔走重新種過,幸好見到效果。

回復

sblam 發表於 2017-1-6 11:19:46 |顯示全部樓層
葉黃一係唔夠肥, 一係太多肥肥傷。如果唔夠肥, 葉菜類要施氮肥(如花生麩水等)
回復

sblam 發表於 2017-1-6 11:24:20 |顯示全部樓層
娃娃菜、菜心、白菜等十字花科植物很惹菜虫, 相中見到已經有蟲害。不如拔掉再種過, 要落基肥+防虫網保護。
回復

mk2325 發表於 2017-1-6 11:37:23 |顯示全部樓層
似乎是泥問題,長滿青苔,又好像質地太粘且有板結現象(土壤表層缺乏有機質,結構不良,使土質變硬)。
板結的情況下,缺氧而導致根系活力下降,不能正常發育。
泥必須是鬆軟的,特別是種苗發育時。
如果是田或露地種,可在泥面鋪上黑泥(或外國入口培植土)發苗,苗出後施堆肥或有機肥,以慢慢改善土質。
徹底方法是翻鬆泥土,混入堆肥及石灰(改善酸鹼度及殺菌),曬一星期再種。
回復

jackie0069 發表於 2017-1-6 19:19:46 來自手機 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2017-1-6 11:24
娃娃菜、菜心、白菜等十字花科植物很惹菜虫, 相中見到已經有蟲害。不如拔掉再種過, 要落基肥+防虫網保護。 ...

係有菜蟲!
因為想試下種黎自己屋企人食
想食得健康
所以什麼農藥都冇噴過
回復

jackie0069 發表於 2017-1-6 19:26:14 來自手機 |顯示全部樓層
mk2325 發表於 2017-1-6 11:37
似乎是泥問題,長滿青苔,又好像質地太粘且有板結現象(土壤表層缺乏有機質,結構不良,使土質變硬)。
板結 ...

明白
原來呢個係 板結現象
就係奇怪點解面頭果d變硬
但係挖左落去就好似沙咁碎

但係青苔可以點處理?

謝謝
回復

mk2325 發表於 2017-1-7 19:13:48 |顯示全部樓層
jackie0069 發表於 2017-1-6 19:26
明白
原來呢個係 板結現象
就係奇怪點解面頭果d變硬

是泥土結構問題,例如徧向酸性。由於酸雨,浸水和不適當施肥等,令有機質流失。
泥土愈多有機質,愈肥沃愈不會板結,否則便愈貧瘠。
所以必須補充有機質,其次以鹼性材料改善酸鹼度,例如石灰和草木灰
回復

jackie0069 發表於 2017-1-7 19:29:59 來自手機 |顯示全部樓層
mk2325 發表於 2017-1-7 19:13
是泥土結構問題,例如徧向酸性。由於酸雨,浸水和不適當施肥等,令有機質流失。
泥土愈多有機質,愈肥沃 ...

謝謝指教

我都有落石灰
不過係熟石灰 搵唔到有d一大包既生石灰賣
跟住就順便加d花生枯落去咁樣
回復

mk2325 發表於 2017-1-7 20:14:30 |顯示全部樓層
做法是將有機肥與熟石灰均勻地撒於泥面便可,不是生石灰。生石灰加水產生高溫,會燒傷植物。
生石灰祇用於一種農藥叫波爾多液,是以硫酸銅與生石灰混合製成。
可參考http://www.producegreen.org.hk/agronomy_14.htm
改善泥的結構不是做一次便可,需要持續做及持續有機方式耕種
回復

athernas 發表於 2017-4-6 13:18:37 |顯示全部樓層
我覺得是多水引起.
回復