TMSulcata 的毬蘭 - 新手入五盤

作者: TMSulcata 發表于 2016-12-25 22:46:52
6732 20
之前對毬蘭已有興趣,適逢花店計平D,甘就,放縱一次,一次買左五盆。
植物冇名牌,大家如果能夠辨認出係咩品種,請多多指教。

1 號 似係 Hoya fitchii

2號 無名,葉有銀色斑

3號及4號,應該吾同品種

5號,大大塊葉,開紫色大朵花喎

TMSulcata 發表於 2016-12-26 14:34:17 來自手機 |顯示全部樓層

今日天氣好,係屋企日間夠光線睇真D,# 3,4 應該係同一品種。

大葉大花

#3,4 的老花苞位

亂中帶點優雅既帶斑葉,但吾見有舊花苞位。

柔軟既葉

回復

Yenleelwy 發表於 2016-12-26 20:04:24 |顯示全部樓層
1)hoya  fitchii{橙黄色小花,清香}

2)hoya  pubicalyx 'pink silver{粉紅花好香)

3)4)應該同一品種hoya  halconensis{黄色紅中花,有香味但唔是太好聞,冬天要放回室內,怕凍,小心照顧}

5)hoya  imperialis{帝王毬蘭,冇香味,冬天要放回室內,怕凍,小心照顧}

希望幫到你,也望你有hoya 好快有花給大家看!還想八卦下她賣給你五棵几錢?
回復

TMSulcata 發表於 2016-12-27 09:40:27 來自手機 |顯示全部樓層
Yenleelwy 發表於 2016-12-26 20:04
1)hoya  fitchii{橙黄色小花,清香}

2)hoya  pubicalyx 'pink silver{粉紅花好香)

多謝指教,等我有個好開始。
希望順利種到開花~見佢地係成熟株,希望成功啦。

我吾係好知價錢,聽佢報原價,大慨吾使半價左右,因為開完花同擺左一排,植物狀態開始冇甘好,我梗係要拯救佢地,傻更更就選了五盤。

不過我買完先見仲有D小葉品種擺係另一處,真想買多一兩盤,不過露台無位了。
回復

TMSulcata 發表於 2016-12-30 22:09:00 來自手機 |顯示全部樓層

行䦕花墟,忍吾住又買多3盤,可惜店員收集出錯,3棵有兩棵一樣
想再買都冇啦,差吾多比花友掃青光了

小葉帶有一束花
網上比對過,應該係 Hoya davidcummingii

hoya ilagiorum 有兩棵

好Hoya davidcummingii係酸叔味  發表於 2016-12-31 20:17
這hoya ilagiorum 好香(了香味)  發表於 2016-12-31 20:16
回復

TMSulcata 發表於 2016-12-31 17:03:09 來自手機 |顯示全部樓層

現居吾係住左好耐,仲掌握緊日照情況,希望能揾到個適合放毬既位。
現在放向東南露台,露台靠南一邊有伸出去既大厦外牆,會遮擋少少由南射過來既陽光。
如無計算錯春末夏天太陽只哂到露台邊,而秋冬就太陽入屋,太陽哂到中午,主要係晒住露台靠東一面,都幾晒,温度高。中午過後就散射光,温度立刻涼好多。
暫時先將毬掛於露台靠東處。

咁你又冇買毛帽毬蘭這種毬好香及連續開花的!易打理!我在這201開始中毬毒好深之今!也想知你買了几錢盆,因她開價太高!  發表於 2016-12-31 20:20
回復

TMSulcata 發表於 2016-12-31 21:00:34 |顯示全部樓層
TMSulcata 發表於 2016-12-31 17:03
現居吾係住左好耐,仲掌握緊日照情況,希望能揾到個適合放毬既位。
現在放向東南露台,露台靠南一邊有伸出 ...

我係甘啱行開價錢ok又睇啱就買,事前冇做資料搜集,我主要想D花係可愛型,當時有花睇花,冇花睇葉,同問下店員佢認吾認得開咩花,再視乎植物狀態作決定。
有D好大盤又開住花,不過D花一枝枝白色吾吸引,冇揀。
回復

Yenleelwy 發表於 2016-12-31 21:54:33 |顯示全部樓層
TMSulcata 發表於 2016-12-31 21:00
我係甘啱行開價錢ok又睇啱就買,事前冇做資料搜集,我主要想D花係可愛型,當時有花睇花,冇花睇葉,同問 ...

白花係澳州毬蘭也很香的!我也有了!
回復

TMSulcata 發表於 2017-1-1 09:35:00 |顯示全部樓層
Yenleelwy 發表於 2016-12-31 21:54
白花係澳州毬蘭也很香的!我也有了!

係呀,應該係澳洲毬。
不過花朵型態我吾係甘鐘意,屋企冇乜位,就冇揀到。

尼幾日天氣凍,佢地又初到貴境未適應,有D擔心佢地添。

見到 hoya  halconensis 舊花苞處有綠色既花苞生緊出來,希望有花睇。
回復

TMSulcata 發表於 2017-1-1 13:32:25 |顯示全部樓層
種植環境

早上太陽

午後散射光

一些花苞狀態

回復

八王爺 發表於 2017-1-20 10:27:07 |顯示全部樓層
第一盆好靚啊!

邊間店入手的?
回復

TMSulcata 發表於 2017-1-21 09:35:15 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-1-20 10:27
第一盆好靚啊!

邊間店入手的?

係賣泰國野個間。
回復

paulpaul 發表於 2017-1-25 23:04:45 |顯示全部樓層
應該唔平
回復

八王爺 發表於 2017-2-8 12:01:31 |顯示全部樓層
過咗一個多月,唔知新手的盤如何?
回復

八王爺 發表於 2017-2-8 12:04:55 |顯示全部樓層
TMSulcata 發表於 2016-12-31 10:03
現在放向東南露台,露台靠南一邊有伸出 ...

冬天唔怕曬到的,只要空氣濕度維持到。
因為香港冬天不太冷,有太陽,反而毬蘭會開花!

而夏天熱,毬蘭最鍾意濕熱!
回復

TMSulcata 發表於 2017-2-8 20:58:43 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-2-8 12:01
過咗一個多月,唔知新手的盤如何?

王爺,我D 球蘭算ok, 有D有少少枯枝,但亦有見有生長跡象,算係適應左環境。
其實買時佢地既狀態一般,所以平D,現狀算係如所料吧。
有一盆已有花苞,都成熟了,只差打開。
尼幾盆球蘭擺放位置固定,我發覺佢地受最多光照既一面生長明顯活躍D,向日照方向既花苞都比較有動靜。
遲D花開上圖。

好嘢!  發表於 2017-2-9 11:07
回復

TMSulcata 發表於 2017-2-8 21:00:57 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-2-8 12:04
冬天唔怕曬到的,只要空氣濕度維持到。
因為香港冬天不太冷,有太陽,反而毬蘭會開花!

收到晒~
技巧掌握中^^
回復

TMSulcata 發表於 2017-2-13 12:12:48 |顯示全部樓層

hoya  halconensis 有花苞同今日都開左兩朵, 花苞位向東, 曬到紅紅地。
植株其他舊花梗, 有D已成條枯死, 有D冇動靜, 有D曾有綠綠的迷你花苞生緊, 但後來變黃甩掉, 可能之前天氣忽冷忽熱, 而且都幾凍, 植株從泰國遠渡來港, 再係花店欠缺自然光同冷氣風吹既一輪折磨後, 要D時間復原同適應。
可幸既係植株有新葉生長, 代表佢適應左現在種植環境, 而且終於都有花開成~

一兩星期前花苞狀態

今天開左兩朵

回復

TMSulcata 發表於 2017-2-13 12:24:03 |顯示全部樓層
hoya ilagiorum 也有新葉生長, 下圖包含左冇陽光直射的綠葉, 曬紅左既葉, 新長出帶紅既嫩葉。

Hoya davidcummingii 有好多花梗舊苞位有生長, 但似發黃掉花芽。

回復

八王爺 發表於 2017-2-13 14:14:45 |顯示全部樓層
TMSulcata 發表於 2017-2-13 05:24
hoya ilagiorum 也有新葉生長, 下圖包含左冇陽光直射的綠葉, 曬紅左既葉, 新長出帶紅既嫩葉。

濕度!!!空氣中濕度不夠了!
回復

12下一頁