橄欖油,芥花子油,葡萄籽油可用食用油嗎?

作者: bal1214 發表于 2016-12-22 21:49:52
852 4
最近去上香薰理論課程, 老師話DIY用的油, 不是買超市這些的, 就算冷壓extra virgin橄欖油,都唔得,都要用專門做DIY的油, 但看到大家都好似只係買超市的油, 想問大家在超市買用過後, 是否都沒問題
jellyfishy 發表於 2016-12-23 09:28:36 |顯示全部樓層
吓??  我認識N咁多位香薰治療師, 有英法德瑞士派, 包括我的芳療老師, 從來無話唔可以去超市買植物油溝作為底油, 最重要是留意產地來源, 製作方法, 及成份.
回復

bal1214 發表於 2017-1-5 10:35:02 |顯示全部樓層
分享大家知, 代課老師話, 如超市買,只要是冷壓60度以下都可以用. 如有誤導請糾正.謝謝
回復

jellyfishy 發表於 2017-1-5 11:51:52 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-1-5 10:35
分享大家知, 代課老師話, 如超市買,只要是冷壓60度以下都可以用. 如有誤導請糾正.謝謝 ...

謝謝分享. 冷壓 Cold pressed 個意思就是以低於60度去取得植物內的油份. 例如Extra virgin olive oil 就一定要冷壓才能取得, 因為偏溫一點都會令OLIVE OIL 產生有毒物質.
回復

bal1214 發表於 2017-1-5 12:00:56 |顯示全部樓層
咁除左OLIVE OIL 要注意冷壓, 即是其他葡萄籽油, 葵花籽油都可以買超市,品質好一點的油做底油啦.
回復