返回列表 發新帖

請善待你的水仙花

作者: ChanKwingYin 發表于 2016-12-15 23:27:00
3272 36
powergun 發表於 2016-12-17 18:30:48 |顯示全部樓層

商業社會係咁的, 希望佢地唔係將換出黎的都掉去垃圾站, 而係羅去替換另一花圃的植物, 咁就最好啦
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-12-17 18:53:31 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-12-17 18:30
商業社會係咁的, 希望佢地唔係將換出黎的都掉去垃圾站, 而係羅去替換另一花圃的植物, 咁就最好啦 ...

佢地只會污染的,空氣,水,視覺,光,噪音都關佢事

所有人都有份的  發表於 2016-12-17 19:31
回復

gita 發表於 2016-12-17 21:37:42 |顯示全部樓層
年頭在荷蘭買的洋水仙, 風信子, 開完後, 把它們齊齊放在一起泥內養球, 希望今冬繼續生, 最近北風起, 已經標了小芽頭, 但小球非常小, 最大的都只有2.5cm 直徑, 不知能否成功開花? 正計劃施點水肥增肥, 又或放在雪櫃一陣加快標花. 如果成功, 再報告.
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-12-17 21:43:49 |顯示全部樓層
gita 發表於 2016-12-17 21:37
年頭在荷蘭買的洋水仙, 風信子, 開完後, 把它們齊齊放在一起泥內養球, 希望今冬繼續生, 最近北風起, 已經標 ...

施點水肥增肥! 1~2 weeks once,need more sun,after 1-2 years will bloom again
回復

gita 發表於 2016-12-17 22:28:04 |顯示全部樓層
好的. 謝謝. 希望成功.
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-12-17 23:13:50 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2016-12-17 22:28

在這個時候宜適宜 施肥幫助球
大 隨著時間 大約 最快一年後能夠開花 夏季 保持乾燥
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-12-17 23:14:04 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2016-12-17 22:28

喜短強光照, 在夏季放在陰涼的位置
回復

Aking 發表於 2016-12-18 12:11:00 |顯示全部樓層
所以今年不會買太多了!
最多買两個種落盆,試試Kwing大大的方法,
希望明年可以復花
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-12-18 13:36:42 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-12-18 12:11
所以今年不會買太多了!
最多買两個種落盆,試試Kwing大大的方法,
希望明年可以復花 ...

回復

samanthaor 發表於 2016-12-19 16:29:10 |顯示全部樓層
其實, 好多地方, 好似我屋苑甘, 每季都會換花, 鋪過晒0的花圃, 我係度諗, 0的花好地地又未謝, 無啦啦就掘起晒唔要, 都唔知為乜, 你話佢地謝左又係另一會事, 好人好姐整走佢, 我唔明點解唔可以種0的四季都岩開0既花~
回復

powergun 發表於 2016-12-19 18:14:25 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-12-19 16:29
其實, 好多地方, 好似我屋苑甘, 每季都會換花, 鋪過晒0的花圃, 我係度諗, 0的花好地地又未謝, 無啦啦就掘起 ...

我住個度都係咁, 可能係管理公司唔想太悶所以至換的, 希望係佢地換花係同第個屋苑的換一換, 收下手續費咁啦
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-12-19 20:16:07 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-12-17 18:30
商業社會係咁的, 希望佢地唔係將換出黎的都掉去垃圾站, 而係羅去替換另一花圃的植物, 咁就最好啦 ...

商業社會係咁咁就唔應該啦 做人唔知足喺呢度就可以見到
回復

powergun 發表於 2016-12-19 20:57:03 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-12-19 20:16
商業社會係咁咁就唔應該啦 做人唔知足喺呢度就可以見到

又唔可以咁講既, 如果人係咁易滿足的話, 我地就唔會好似依家咁了
回復

faye00 發表於 2016-12-20 18:10:35 來自手機 |顯示全部樓層
法團, 管理公司, 園藝公司, 清潔公司之間好多利益
垃圾筒都比人圍標, 廿一萬, 買貴7成半
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/program/12255900/新聞刺針/清潔公司涉嫌多次買垃圾桶圍標/

並唔係人地咁做我地就要接受
回復

drmrclk 發表於 2017-1-5 03:53:36 |顯示全部樓層
水仙開花後應該可以埋入地下再種,來年可以再生的,不過再開出黎既係複反,而且冇頭一次開花咁香,過完年成年咁長冇花睇冇葉觀冇晒價值,我諗除左專業種水仙既花農會料理以外,都有邊個會咁有心機去理佢成年,不如有心人攪下回收,過完年後送晒比D花農等佢地去處理好過掉左
回復

ChanKwingYin 發表於 2017-1-5 17:18:24 來自手機 |顯示全部樓層
drmrclk 發表於 2017-1-5 03:53
水仙開花後應該可以埋入地下再種,來年可以再生的,不過再開出黎既係複反,而且冇頭一次開花咁香,過完年成 ...

一開始係用泥種嘅話又何需咁麻煩呢。唔識照顧就唔好亂買。
回復

Sgarden 發表於 2017-1-11 07:49:08 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-12-16 23:44

回復