請善待你的水仙花

作者: ChanKwingYin 發表于 2016-12-15 23:27:00
3273 36

希望大家停一停諗一諗 喺買水仙頭嘅之前諗下 新年之後可唔可以繼續供養。 如果環境唔許可 就冇必要選擇, 以免杝受苦  停一停諗一諗 可唔可以有啲簡單嘅方法嚟 種植 而且可以令佢茁壯成長 泥種, 地植 這是他們原本生長的地方。    做個有愛心嘅主人 照顧杝直至生命的盡頭 。 謝謝各位。 其實 水仙 的球為什麼可以長得這麼大 ?這是因為福建的花農掌握了 閹割水仙的秘方。 就是將球根的側芽切除 加上 多肥水 令主芽迅速生長膨大, 大如洋蔥般 可以開出多支花菖。 再下一年再次再做約發現球根縮小這是正常的現象 , 我們看一看洋水仙球根的大小便可以知道大約是手掌的二分一或三分一大。 若不是人工 手段是不會長得這麼大。 加上用水種麻煩經常換水又容易弄斷根部影響開花, 用水種植沒有營養 一直在消耗水仙球的營養 導致下一年的水仙營養不良 顯得十分瘦弱,而花朵 不能夠 長期 綻放 。水仙,水仙頭又容易受感染。 雕刻水仙把他到皮開肉綻血肉模糊最後咪也是掉在垃圾桶 難聽一說就是虐待狂 。 希望大家不要再這樣對待他,放下屠刀吧 。除水仙,其他的植物也要用心對待。 他們不是你的玩具裝飾品,是活生生的朋友,寵物。
faye00 發表於 2016-12-15 23:54:28 |顯示全部樓層
同聖誕樹下場一樣咁衰傷
仲要浪費人力物力處理佢地嘅屍骸

;(  發表於 2016-12-16 23:45
回復

powergun 發表於 2016-12-16 00:15:59 |顯示全部樓層
基本上大多數年花都係咁的, 中國人喜歡意頭, 尤其是做生意的多喜歡過年時買年花放公司或家裡, 過年後就唔要的, 係咁架啦, 反正都係用錢買, 花農種成年都係為了呢段時間的, 植物的犧牲做就商業社會的經濟活動, 無計的
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-12-16 20:03:12 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-12-16 00:15
基本上大多數年花都係咁的, 中國人喜歡意頭, 尤其是做生意的多喜歡過年時買年花放公司或家裡, 過年後就唔要 ...

唔係㗎之前古代或者近代嘅中國人都係浸完之後將佢 栽種 入嚟 地 繼續培養 喺 花鏡入面都有講過
回復

powergun 發表於 2016-12-16 21:11:00 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-12-16 20:03
唔係㗎之前古代或者近代嘅中國人都係浸完之後將佢 栽種 入嚟 地 繼續培養 喺 花鏡入面都有講過 ...

就算真係有人想都未必種得生的, 且好多其他因素的, 種得生的都未必長久的
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-12-16 21:22:33 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-12-16 21:11
就算真係有人想都未必種得生的, 且好多其他因素的, 種得生的都未必長久的 ...

這就是因為我曾經嘗試過是可行的才會告訴人們 加上參加加入得這個香港園藝館的人都是 喜愛花草的人 不同商業 人
回復

powergun 發表於 2016-12-16 21:29:25 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-12-16 21:22
這就是因為我曾經嘗試過是可行的才會告訴人們 加上參加加入得這個香港園藝館的人都是 喜愛花草的人 不同 ...

原來如此, 不過站係商業角度, d 人種唔死, 係舖度d 植物咪無人買囉

but the pros is greater than the cons,you can save money,master your planting skills,reduce garbage,make hk greener.angles from personal,horticultural,society and environment  發表於 2016-12-16 23:43
回復

sblam 發表於 2016-12-16 21:52:28 來自手機 |顯示全部樓層
桃花都係成棵砍架喎,係咪叫人唔好買?
我屋企仲有棵年桔,今年新年後鄰居掉了我執回家種,現在有果啲桔桔仲開始轉橙色,又睇得又做咸桔。

we ,plant lovers can do that,  發表於 2016-12-16 23:44
回復

Scar 發表於 2016-12-16 21:59:19 |顯示全部樓層
好感動有人同我一樣諗法
公司每年都集體訂水仙, 同事知我種花但奇怪點解我唔訂水仙
我就係基於開完之後唔會再種覺得浪費了水仙球而一直都唔訂
但係唔好意思叫人唔好訂先無出聲
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-12-16 23:44:51 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2016-12-16 21:59
好感動有人同我一樣諗法
公司每年都集體訂水仙, 同事知我種花但奇怪點解我唔訂水仙
我就係基於開完之後唔會 ...

回復

faye00 發表於 2016-12-17 14:37:28 |顯示全部樓層
人地做生意搵大錢我地阻止唔到
但我始終冇辦法認同呢d行為

種植綠化個個都覺得係好事
諗深一層其意義在於固碳, 美化環境, 增加生物多樣性, 生產糧食等等

衣家都市人(包括政府園丁), 淨係識得美化環境, 而忽略其他功能
唔鍾意蟲就落藥, 開完花又砍掉重來, 固碳得來嘅枯枝落葉要用石油運往堆填區, 係屋企種花都要落化肥?

以為美化環境, 其實傷害環境
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-12-17 15:48:05 來自手機 |顯示全部樓層
faye00 發表於 2016-12-17 14:37
人地做生意搵大錢我地阻止唔到
但我始終冇辦法認同呢d行為

多謝補充。多多指教
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-12-17 15:50:34 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-12-16 21:29
原來如此, 不過站係商業角度, d 人種唔死, 係舖度d 植物咪無人買囉

為錢,犧牲環境,人道和文化,值得嗎?
回復

powergun 發表於 2016-12-17 16:08:10 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-12-17 15:50
為錢,犧牲環境,人道和文化,值得嗎?

好難講值唔值得的, 其實係一個循環來的
要種植, 係現今角度, 都係用$買植物的, 有人想種, 至有花農肯培苗, 養大養靚佢至賣得貴的, 我地要綠化, 要花盆要泥要花肥, 呢d 都係要$買的, 唔係花墟點可成型, 重要養咁多人
回復

faye00 發表於 2016-12-17 17:52:04 來自手機 |顯示全部樓層

有時購買係必要嘅
但係時花買返黎擺兩個星期就掉, 實在覺得對唔住環境
其實, 我呢條邨嘅管理處舊年將年桔連盆放係草地繼續養, 打算今年再拎出來佈置。或者每人諗多一步都可以影響身邊嘅人, 或學似樓主呼籲網友慎買年花
btw, 花盆花肥花泥其實唔一定要$。工展會有免費堆肥派~
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-12-17 18:18:17 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-12-17 16:08
好難講值唔值得的, 其實係一個循環來的
要種植, 係現今角度, 都係用$買植物的, 有人想種, 至有花農肯培苗 ...

棄置的植物又何來綠化。。。
回復

powergun 發表於 2016-12-17 18:19:04 |顯示全部樓層
faye00 發表於 2016-12-17 17:52
有時購買係必要嘅
但係時花買返黎擺兩個星期就掉, 實在覺得對唔住環境
其實, 我呢條邨嘅管理處舊年將年桔連 ...

無法, 好多公司或商人係咁, 佢地只係係某d 日子貪意頭至買花做裝飾的, 日子過左就算棵花重好地地都要掉的, 所以大家要吼準機會, 當佢地唔要時我地取, 咁就兩全其美啦
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-12-17 18:20:37 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-12-17 18:19
無法, 好多公司或商人係咁, 佢地只係係某d 日子貪意頭至買花做裝飾的, 日子過左就算棵花重好地地都要掉的 ...

又唔係次次 都咁好彩

只能盡力而為  發表於 2016-12-17 18:25
回復

powergun 發表於 2016-12-17 18:24:23 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-12-17 18:18
棄置的植物又何來綠化。。。

棄置同綠化有時無衝突的, 好多地方的花圃種左一排的花花, 即使種得好好地都會換過一批新的, 為左無咁悶, 睇來睇去都係同一種植物, 以吸引人流或令顧客滿意的
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-12-17 18:27:22 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-12-17 18:24
棄置同綠化有時無衝突的, 好多地方的花圃種左一排的花花, 即使種得好好地都會換過一批新的, 為左無咁悶,  ...

無奈。。。。
回復

12下一頁