食蟲版の好友聊 [2016年12月]

關閉 [複製鏈接]
作者: Victor9394 發表于 2016-12-1 02:05:36
10512 241
powergun 發表於 2016-12-9 09:12:14 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日天晴乾燥, 氣溫17至22度, 現時17度

又到星期五了, 公司最近換寬頻公司, 所以呢兩個星期日日都要落舖set返寬頻既野, 又要等師父黎整野, 又要試野, 成日都唔係公司, 不過都差不多完成了
回復

powergun 發表於 2016-12-9 09:40:22 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-12-8 23:58
唔知係咪我唔太活躍,連個版都越來越靜~

整個園藝館都少人, 無計, 得我地幾丁友係度, 發揮唔到乜作用的
回復

Dtwfung 發表於 2016-12-9 13:27:02 |顯示全部樓層
你轉了 哪一寬頻公司? 好嗎? 我公司用 PCCW。
回復

powergun 發表於 2016-12-9 21:19:28 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2016-12-9 13:27
你轉了 哪一寬頻公司? 好嗎? 我公司用 PCCW。

我公司都係PCCW的光纖100Mb的商業寬頻, 算係咁啦
回復

powergun 發表於 2016-12-10 07:49:34 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致天晴及乾燥, 氣溫18至23度, 現時18度

好快又到週末, 忙左一星期, 希望今日公司無乜事, 可以抖下, 慶祝689唔再連任
回復

powergun 發表於 2016-12-10 11:30:54 |顯示全部樓層
今日個太陽勁正呀
回復

powergun 發表於 2016-12-11 08:20:19 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日天晴, 日間天氣乾燥, 氣溫19至23度, 現時20度, 非常舒服的

兩個星期後的今日就係聖誕節了, 今年的平安夜及聖誕節係星期六及日的, 甚至再一星期後的元旦都係係星期日, 之後的星期一或二有補假, 大家要好好安排呢d長假期, 睇下點樣渡假了
回復

byte 發表於 2016-12-11 16:55:05 |顯示全部樓層
想問吓各位,有冇方法將D相由iPhone過落iPad到,謝謝
回復

powergun 發表於 2016-12-11 17:52:45 |顯示全部樓層
byte 發表於 2016-12-11 16:55
想問吓各位,有冇方法將D相由iPhone過落iPad到,謝謝

其實唔使過的, 儲存係免費的雲端系統或Memory card 就可以了
回復

powergun 發表於 2016-12-11 18:16:07 |顯示全部樓層

睇財經透視, 講緊區塊鏈, 一個唔識的名詞, 但同電腦, 或網絡有關的, 有興趣的可睇下
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8C%BA%E5%9D%97%E9%93%BE
http://www.legco.gov.hk/research ... hain-technology.htm
回復

powergun 發表於 2016-12-12 10:00:59 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致天晴, 氣溫19至23度, 現時20度

又一星期開始了, 希望大家事事順利, 呢個星期應無咁多野做啦, 可以抖下的了
回復

samanthaor 發表於 2016-12-12 10:09:05 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-12-9 09:40
整個園藝館都少人, 無計, 得我地幾丁友係度, 發揮唔到乜作用的

我好活躍架,
回復

powergun 發表於 2016-12-12 10:11:41 |顯示全部樓層

連埋你都係得幾丁人囉
回復

samanthaor 發表於 2016-12-12 10:14:52 |顯示全部樓層
1月我會放假湊仔女, 姐姐返菲律賓放假~每次黎0的時間我都覺得好大挑戰~黎2個幾月都係忙阿仔出年K1 0既野, 暫時都係家姐個間收左佢, 仲係要我去求位先入, 仲要比0的老師講一大堆難聽0既說話先有個位, 黎間學校已經唔係以前有教無類為小朋友好0既學校, 唔係阿女已經K2, 出年K3, 我一定同佢轉校.  所以黎排仲等緊其他幼稚園睇下會唔會收我個仔....今年玩完幼稚園, 出年就到家姐考小一.....香港0既生活好辛苦
回復

samanthaor 發表於 2016-12-12 10:16:27 |顯示全部樓層
再講返我0的迷毛...有抓抓啦, 0的抓仲有少少紅色....但仲係好細. 至於種子, 仲未有起色....仲未見任何動靜, 係唔係已經死晒?!
回復

powergun 發表於 2016-12-12 12:09:05 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-12-12 10:14
1月我會放假湊仔女, 姐姐返菲律賓放假~每次黎0的時間我都覺得好大挑戰~黎2個幾月都係忙阿仔出年K1 0既野,  ...

夾岩時間可以全家去外遊都唔錯呀
香港生活緊張係全世界公認的, 由出生至老死都係咁架啦, 可以的話盡早移民啦
回復

powergun 發表於 2016-12-12 12:10:22 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-12-12 10:16
再講返我0的迷毛...有抓抓啦, 0的抓仲有少少紅色....但仲係好細. 至於種子, 仲未有起色....仲未見任何動靜, ...

種子有時好耐的, 我試過幾個月後至發芽架
回復

samanthaor 發表於 2016-12-12 14:02:04 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-12-12 12:10
種子有時好耐的, 我試過幾個月後至發芽架

甘耐架, 我見0的水苔都開始變綠色, 唔知係返生, 定係生青苔~
回復

powergun 發表於 2016-12-12 17:26:04 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-12-12 14:02
甘耐架, 我見0的水苔都開始變綠色, 唔知係返生, 定係生青苔~

種子好難講, 當佢遇到適合既環境至會發芽的
回復