返回列表 發新帖

我d花花俾人傳o左d Thrips.. 死得好慘..

作者: pearl413 發表于 2007-9-11 10:09:46
3750 26
水滸女子 發表於 2007-9-12 00:24:10 |顯示全部樓層
原帖由 kelly 於 2007-9-11 21:39 發表

因為"帝先隆" 劇毒無比~  

邊處有得買??  唔洗驚 問吓都得掛
回復

tata 發表於 2007-9-12 00:29:12 |顯示全部樓層
原帖由 水滸女子 於 2007-9-12 00:24 發表

邊處有得買??  唔洗驚 問吓都得掛

花墟有幾間都有, 另外有菜種賣嘅地方都有~
回復

Fonica 發表於 2007-9-12 00:33:22 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-9-12 00:29 發表

花墟有幾間都有, 另外有菜種賣嘅地方都有~

馬鞍山千x店都有,可能其他分店都會有
回復

hipo 發表於 2007-9-12 10:03:39 |顯示全部樓層
我有"帝先隆" , 亦知佢有毒, 但我唔知佢毒成咁!!

咁即係要handle with special care 啦 ! 使唔使帶左口罩先開始 apply"帝先隆" ? 我通常dilute佢然後用佢來噴D室外植物. 也av 都得咩?
回復

tata 發表於 2007-9-12 10:08:24 |顯示全部樓層
原帖由 hipo 於 2007-9-12 10:03 發表

咁即係要handle with special care 啦 ! 使唔使帶左口罩先開始 apply"帝先隆" ? 我通常dilute佢然後用佢來噴D室外植物. 也av 都得咩? ...

"帝先隆" 可以殺蟎, 棉花蟲, 花粉蟲, 但我覺得真係無嘜必要都唔好攞佢嚟用喇, 因為真係好毒架
回復

noel 發表於 2007-9-12 10:23:17 |顯示全部樓層
原帖由 hipo 於 2007-9-12 10:03 發表

咁即係要handle with special care 啦 ! 使唔使帶左口罩先開始 apply"帝先隆" ? 我通常dilute佢然後用佢來噴D室外植物. 也av 都得咩? ...

mask 同 glove 就實走唔甩嫁喇~   因為農藥具滲透性,可以的話打雙用
同埋最好响室外噴
回復

hipo 發表於 2007-9-12 12:33:53 |顯示全部樓層
嘩! 真係咁大鑊 ?? 勁驚呀!!
之前噴過, 果次出面好大風吹番D vapour 入屋, 無帶 mask 仲索咗幾啖添  !!!

死嘞…..死嘞…..
回復