我d花花俾人傳o左d Thrips.. 死得好慘..

作者: pearl413 發表于 2007-9-11 10:09:46
3747 25
有個新同事, 帶o左盆死得八八九九o既av番黎..我叫佢殺虫先放埋我d一齊, 佢又話無野...
之後我d花花相繼死去, 仲好快o個隻...
仲見到有d thrips響我d 花花度佢先信, 之後那那聲攞番佢盆番屋企..

有好多都救唔番... 未死得晒o個d, 有無人可以教我點做好呀??
:icon29 :icon29
pearl413 發表於 2007-9-11 10:22:02 |顯示全部樓層
my precious + AV.. Lyon's Crown jewel.. died out also
回復

soniamok 發表於 2007-9-11 10:23:22 |顯示全部樓層
真無陰公呀
d 花花死得好無辜
回復

ayclui 發表於 2007-9-11 10:31:06 |顯示全部樓層
嘩, 真係慘絕人寰
你同事咁衰嘅? 以後唔好比佢放花花o向你度!
回復

pearl413 發表於 2007-9-11 11:23:58 |顯示全部樓層
我唔知點算呀, 大熱天好多響屋企o既花花都熱死o左, 依家公司d又攪成o甘
回復

noel 發表於 2007-9-11 12:19:38 |顯示全部樓層
你係如何判斷是受薊馬感染?  要確定才可對症下藥..
回復

pearl413 發表於 2007-9-11 13:01:23 |顯示全部樓層
我checko左好耐, 睇過好多網上資料.. 都係估估下, 不過一定唔係mites, 因為我見到d成粒酒米o甘o既蟲蟲...

reference:http://www.optimara.com/doctoroptimara/diagnosis/thrips.html

我d花花.. 由葉尖開始爛, 爛o既速度好快至全株..
有淡黃色~1mm肉眼可見小蟲..
不過d花o既pollen又無走出黎..

noel, 大家, 你地有無意見呀
回復

noel 發表於 2007-9-11 13:12:19 |顯示全部樓層
原帖由 pearl413 於 2007-9-11 13:01 發表
我checko左好耐, 睇過好多網上資料.. 都係估估下, 不過一定唔係mites, 因為我見到d成粒酒米o甘o既蟲蟲...

reference:http://www.optimara.com/doctoroptimara/diagnosis/thrips.html

我d花花.. 由葉尖開始爛, 爛o ...

咁就似喎....你 d花唔係爛,係比薊馬食緊!!

睇呢度
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=111&extra=page%3D3
(成棵葉面、葉底噴)
唔好再將 d花搬來搬去喇......
回復

pearl413 發表於 2007-9-11 13:46:18 |顯示全部樓層
noel, 我無neem oil 呀, 帝先隆定住先得唔得ka
回復

pearl413 發表於 2007-9-11 13:47:52 |顯示全部樓層
菸葉.. 我唔食煙ka..
回復

noel 發表於 2007-9-11 14:28:57 |顯示全部樓層
原帖由 pearl413 於 2007-9-11 13:46 發表
noel, 我無neem oil 呀, 帝先隆定住先得唔得ka
帝先隆....佢死梗啦~

不過你要小心 d 用 ar~~
回復

kong 發表於 2007-9-11 16:10:04 |顯示全部樓層
你係寫字樓用帝先隆,唔係咁好喎!
我都係建議 bio kill 算啦.
回復

feufeu 發表於 2007-9-11 18:10:25 |顯示全部樓層
原帖由 pearl413 於 2007-9-11 13:46 發表

pearl, poor you. PM me your address & I can mail you some neem oil.
回復

charles604498 發表於 2007-9-11 18:21:43 |顯示全部樓層
原帖由 pearl413 於 2007-9-11 10:09 發表
有個新同事, 帶o左盆死得八八九九o既av番黎..我叫佢殺虫先放埋我d一齊, 佢又話無野...
之後我d花花相繼死去, 仲好快o個隻...
仲見到有d thrips響我d 花花度佢先信, 之後那那聲攞番佢盆番屋企..

有 ...

你個新同事心地好惡毒!
回復

hipo 發表於 2007-9-11 20:48:20 |顯示全部樓層
why not use '帝先隆'?

回復

kelly 發表於 2007-9-11 21:39:25 |顯示全部樓層
原帖由 hipo 於 2007-9-11 20:48 發表
why not use '帝先隆'?

因為"帝先隆" 劇毒無比~  
回復

kong 發表於 2007-9-11 22:42:37 |顯示全部樓層
殺蟲藥對人畜有害,辦公室人來人往, 如為了自己心頭好而令其他人吸入或沾上了藥劑就是對人不公道了. 所以應小心使用為要.
回復

pearl413 發表於 2007-9-11 23:41:45 |顯示全部樓層
thank you so much to all of your(s) suggestion : ) thank you feu feu for your neem oil sin, I've bio kill at home, maybe dilute it into lower concentration b4 use la..

kong, noel, Hang, feu feu and everyone~~ ^33333^
回復

tata 發表於 2007-9-11 23:45:13 |顯示全部樓層
我之前都試過有一棵有呀, 我即刻cut晒佢啲花, 噴藥隔離, 之後無再發現呀, 加油呀
回復

水滸女子 發表於 2007-9-12 00:24:10 |顯示全部樓層
原帖由 kelly 於 2007-9-11 21:39 發表

因為"帝先隆" 劇毒無比~  

邊處有得買??  唔洗驚 問吓都得掛
回復

12下一頁