香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 園藝茶座 綜合園藝交流 Avery 花集

Avery 花集

作者: avery 发表于 2008-9-15 14:58:43
187366 3451

試試新的相簿連結, 希望不教大家失望 ~

以後我的食蟲, 蘭花, 雜草都集中來貼好了

先來幾張食蟲植物 - pygmy drosera 迷你毛氈苔

簽名檔 -----------------------------------------------------------------------
我的相冊:http://www.fotop.net/averyorchids/
我的論壇:http://www.hongkongplants.com/

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2008-9-15 15:53:48 |顯示全部樓層
睇唔到嘅
avery 發表於 2008-9-15 16:57:01 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-15 15:53 發表
睇唔到嘅

How about now ??

prodorothyhkg 發表於 2008-9-15 17:21:13 |顯示全部樓層
雖然唔識食蟲,但睇到你幅毛田亦知到係精品,隻隻都咁壯
oneonewe 發表於 2008-9-15 17:30:39 |顯示全部樓層
睇到呀~
好靚呀!add6icon
oneonewe 發表於 2008-9-15 17:31:20 |顯示全部樓層
我次次種食蟲都失敗
大大打擊我o既信心
以後都係齋睇就算add8icon
RNW 發表於 2008-9-15 17:45:32 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-15 14:58 發表
試試新的相簿連結, 希望不教大家失望 ~

以後我的食蟲, 蘭花, 雜草都集中來貼好了

先來幾張食蟲植物 - pygmy drosera 迷你毛氈苔

http://images1.fotop.net/albums6 ... /Drosera_stelliflor ...

avery兄,
呢盆毛好索好精神喎;再貼d精品黎睇吓啦。

avery 發表於 2008-9-15 18:38:08 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-9-15 17:31 發表
我次次種食蟲都失敗
大大打擊我o既信心
以後都係齋睇就算add8icon

基本上只要肯花少少心機响器材上, 揀啱品種, 毛氈苔幾乎可以全年生長

有需要随時問我 ~

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-15 18:59:52 |顯示全部樓層
咁冇器材係咪即係唔好種?
avery 發表於 2008-9-15 19:04:55 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-9-15 18:59 發表
咁冇器材係咪即係唔好種?

如果你窗口曬唔夠太陽 --> Yes , 唔好種 毛氈苔 同 Ping, 但可以種中小型既低地豬 eg. 細 ampullaria, viking or their hybrids ~
BanbieChan 發表於 2008-9-15 19:18:14 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-15 16:57 發表

How about now ??

YA睇到喇,好靚呀
oneonewe 發表於 2008-9-15 19:26:13 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-15 19:04 發表

如果你窗口曬唔夠太陽 --> Yes , 唔好種 毛氈苔 同 Ping, 但可以種中小型既低地豬 eg. 細 ampullaria, viking or their hybrids ~

咁如果窗口勁哂o個隻呢??
可以種D咩食蟲呀?
avery 發表於 2008-9-15 19:30:46 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-9-15 19:26 發表

咁如果窗口勁哂o個隻呢??
可以種D咩食蟲呀?

毛氈苔 或者 瓶子草 作為開始都 OK ~

如果你種天台可以睇下我朋友呢篇先 ~ 瓶子草種植經驗分享
oneonewe 發表於 2008-9-15 19:48:42 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-15 19:30 發表

毛氈苔 或者 瓶子草 作為開始都 OK ~

如果你種天台可以睇下我朋友呢篇先 ~ 瓶子草種植經驗分享

我而家有盆紫瓶子草放室內窗邊
都算有半日照的
但好似就死就死咁
唔知係咪濕度唔夠??
張相係個幾星期前影o既
而家又枯o左好多塊葉了add2icon
虛宿寶瓶 發表於 2008-9-15 20:11:13 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-15 19:04 發表

窗口日照時間都唔會夠長架啦!公司窗口西斜,但都係晒唔夠,唔生唔死!土瓶放西北隻窗,但早幾個月太陽個位唔同左,下午有段時間晒得好應,一個冇留意,差 d 晒 q 死佢!

唉!我冇眼睇!我又唔鐘意豬!
ahhong 發表於 2008-9-15 20:21:17 |顯示全部樓層
迷你毛草叢
Beautiful~
avery 發表於 2008-9-15 20:45:31 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-9-15 20:11 發表

窗口日照時間都唔會夠長架啦!公司窗口西斜,但都係晒唔夠,唔生唔死!土瓶放西北隻窗,但早幾個月太陽個位唔同左,下午有段時間晒得好應,一個冇留意,差 d 晒 q 死佢!

唉!我冇眼睇!我又唔鐘意豬! ...

Then , the only way is to buy yourself a FL ~ 6500k 白光光管 of whatever length ~ 用個細缸仔種, 又種得生又可以作為靚靚擺設, 一舉兩得 ~

By the way, are you talking about your working place or your living place ??
avery 發表於 2008-9-15 20:49:02 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-9-15 19:48 發表

我而家有盆紫瓶子草放室內窗邊
都算有半日照的
但好似就死就死咁
唔知係咪濕度唔夠??
張相係個幾星期前影o既
而家又枯o左好多塊葉了add2icon

紫瓶子草唔 care about 濕度 very much, 重點係:

1) 不能斷水, 可以一直用腰水 ( 即係座水盆 1-2 寸水種 )
2) 需要強光, 所以種响天台全日照包你 OK ~
oneonewe 發表於 2008-9-15 21:28:11 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-15 20:49 發表

紫瓶子草唔 care about 濕度 very much, 重點係:

1) 不能斷水, 可以一直用腰水 ( 即係座水盆 1-2 寸水種 )
2) 需要強光, 所以種响天台全日照包你 OK ~ ...

咁使唔使換泥呀?
我o係花墟買番o黎冇郁過佢
虛宿寶瓶 發表於 2008-9-15 21:32:08 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-15 20:49 發表

2) 需要強光, 所以種响天台全日照包你 OK ~ ...

噫,我有平台喎,咁係咪我都種得?邊種瓶子可以全日照又唔怕淋雨先?