關於蘭石一問

作者: JenniferC 發表于 2008-9-15 12:23:40
3015 6
例如珍珠岩在植料中有疏水的作用,想問問其實蘭石有甚麼作用?

我家花槽太當風,風大不適合用吊盆,找不到合適的有盆托/盆腳的盆種玉珠簾(現在用普通4號盆種,盆用小玻璃缸墊高),若果用高身盆(深盆)種植玉珠簾,打算用些植料在盆中墊一大層才放疏水植料種植,這一大層放些什麼才好?
(如果整個深盆全用疏水植料填滿,玉珠簾的根又沒長得那麼深,怕底層植料保持濕得太耐好像不太好…)

RNW 發表於 2008-9-17 01:44:03 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-9-15 12:23 發表
例如珍珠岩在植料中有疏水的作用,想問問其實蘭石有甚麼作用?

我家花槽太當風,風大不適合用吊盆,找不到合適的有盆托/盆腳的盆種玉珠簾(現在用普通4號盆種,盆用小玻璃缸墊高),若果用高身盆(深盆)種植玉珠簾,打算用些植料在盆 ...

路過8掛多口;蘭石都係疏水,同埋佢含鈣,好似話對棵野發育有好處。
點解你唔post去蘭花果版問吓d高手呢喂???
回復

LEUK9884 發表於 2008-9-17 09:35:23 |顯示全部樓層
我係路人甲 , 請問蘭石_珊瑚碎粒過種 , 使用前要處理嗎? 係唔係咸架?
回復

JenniferC 發表於 2008-9-17 09:58:11 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-9-17 01:44 發表

路過8掛多口;蘭石都係疏水,同埋佢含鈣,好似話對棵野發育有好處。
點解你唔post去蘭花果版問吓d高手呢喂???

因為我並不是問有關蘭花的問題,而且我的主要目的是想找些不積水的料放在高盆內墊高,只用上半個盆位用多肉植料種玉珠簾(怕空了下半個盆會唔夠重,反艇…),所以在這邊問好像比較好。
回復

RNW 發表於 2008-9-17 12:21:31 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-9-17 09:58 發表

因為我並不是問有關蘭花的問題,而且我的主要目的是想找些不積水的料放在高盆內墊高,只用上半個盆位用多肉植料種玉珠簾(怕空了下半個盆會唔夠重,反艇…),所以在這邊問好像比較好。 ...

咁會唔會改用啡色果d陶珠會好d呢?
回復

貓貓 發表於 2008-9-17 15:55:56 |顯示全部樓層
用陶珠粒可以,不過你話自己個花槽當風,用石仔墊底應該仲好。
一來疏水,二來重心加係盆底,大風無咁易吹翻花盆。
回復

JenniferC 發表於 2008-9-17 19:37:16 |顯示全部樓層
Thank you~~
那我用石仔+陶珠好了
回復