[請專家幫幫忙] 如何種草?

作者: GrassGarden 發表于 2016-11-14 16:09:59
1587 6
有個大約500呎既花園仔, 之前屋企人用黎種花。之前大雨全部死晒, 得番塊爛地。
我唔想由得塊地係度, 想請問專家, 我可以點樣用草種子種草? 有無咩要注意?
感謝!
花間使者II 發表於 2016-11-14 18:03:12 |顯示全部樓層
~唔係買一塊塊草皮佈上去o架咩 ??? 不過種都可以的..... 要攪雜草問題
回復

cokeball 發表於 2016-11-15 00:22:21 來自手機 |顯示全部樓層
以前種過次,要翻泥,放肥料,再翻同時整平塊地,然後用播種子器平均將種子撒泥上 (佢有個棍....一路搖啲種子會播出去),要平均咁撒唔係會變一忽忽,撒後鋪上薄土後壓平,淋水...  另外要揀草,草有好多種,要睇環境氣候揀啱草...
回復

GrassGarden 發表於 2016-11-15 08:07:30 |顯示全部樓層
唔該晒!!! 感謝!
請問有無話要淋幾多次水? 要保持塊地乾身定濕身D好?
回復

cokeball 發表於 2016-11-15 09:52:53 來自手機 |顯示全部樓層
要睇天氣,冇雨落,天氣唔熱,就一個禮拜一次淋透... 靚草特別喝水,唔乾得,唔熱得,熱要灑水降溫,廉價草冇咁靚,但冇靚草咁難侍候... 注意落雨後通常生雜草,一出就要連根拔,還要定期剪草
回復

cokeball 發表於 2016-11-15 10:18:29 來自手機 |顯示全部樓層
淋水補充,下種子後留意泥濕度,保持濕潤唔好乾就得,上面話一個禮拜一次,係我以前種草時嘅環境氣候,草已長成,剛下種子時我記得係每日淋,係對應那時環境氣候.... 本地未種過草,俾唔到好準確意見
回復

GrassGarden 發表於 2016-11-15 12:58:46 |顯示全部樓層
感謝! 你既資料已經好有用! 我會係屋企試下!

種好後放上來望下 {:emoji_005:}  發表於 2016-11-15 18:12
回復