香蜂草點種先靚?

作者: amandak 發表于 2016-11-14 12:11:42
2588 6
星期六去嘉道理農場豐收節買左盆新的香蜂草,跟家裡種的比一比,發覺自己種我8真係好差。想問下究竟點先可以keep到佢翠翠綠綠,又大塊,又唔會“乾爭爭”咁呢?
joly 發表於 2016-11-15 10:39:42 |顯示全部樓層
用有機肥料
回復

amandak 發表於 2016-11-16 15:26:50 |顯示全部樓層

已經用緊有機肥架啦!有買返黎的有機肥粒,有時用有機液肥
回復

gtrnismo 發表於 2016-11-27 01:05:41 來自手機 |顯示全部樓層
唔介意分享下經驗嘛?
lemon balm 通常日照過長葉會黃,其實春天無乜太陽多雨水既季節,葉最大最綠
Lemon balm 多水少太陽就綠,需要既肥料唔多但對肥料非常敏感,一有肥葉就大得好快

其實種植唔一定要攞到咁盡,大自然有d黃有d綠甚至有d枯先自然家嘛

不過沙土比例對佢是非常重要,好多人種死都係排水不足所以爛根

多多指教
回復

amandak 發表於 2016-11-27 22:28:33 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝指教。其實盆土好像很實,感覺全都是根,放不下粒肥,我只有用液肥來養。又怕施肥太多會有肥傷。但葉子還是不會很大呢!
回復

gtrnismo 發表於 2016-12-3 20:50:10 來自手機 |顯示全部樓層
amandak 發表於 2016-11-27 22:28
謝謝指教。其實盆土好像很實,感覺全都是根,放不下粒肥,我只有用液肥來養。又怕施肥太多會有肥傷。但葉子 ...

唔洗咁客氣,多多指教

葉黃唔關肥事,係陽光過多或者水太過少(通常係曬得太多)
又或者你無定期剪葉都會黃,所有香草基本上都要定期收剪,而收剪頻率比其他種類植物為之高。

回復

happy_flower 發表於 2017-3-4 18:00:00 |顯示全部樓層
如果將啲香蜂草種在瓜棚下, 一來無咁曬, 而且又有瓜葉擋下雨水, 可能都掂
回復