出售無花果大樹頭, 今年一定有果及豐產

作者: skchan 发表于 2016-11-12 12:54:55
2726 12

義賣無花果苗, 全都都是有粗根的大苗,
直徑2-2.5CM左右, 修支到30-50CM高, 目前無葉,
由於是大苗, 所以明年4月開始一定出果,
以下相片是本人以前種的, 非常豐收,有意請盡快留品種名及數量,
每棵$100,11月底旺角地鐵站交收, 收入5%捐給香港園藝館, 45%捐給無國界義工農莊

相片只供參考, 因為每棵苗都是獨立生長的, 一定會有所不同

11月20日截

品種有:
豐產黃、青皮、日本紫果、波姬紅、B1011金早、亞當、金傲芬

可以盆種及地種, 地種效果非常好, 但如果太濕就會掉果及收成差
supj 發表於 2016-11-13 07:51:10 來自手機 |顯示全部樓層
要日本紫果一棵
skchan 發表於 2016-11-13 14:37:36 來自手機 |顯示全部樓層
好,截數後pm你詳細安排
nomisgnuey 發表於 2016-11-14 15:12:05 |顯示全部樓層
你好, 我想在花槽種無花果, 請問邊啲品種適合, 又夠甜多果? (係咪太貪心?)
sonata88 發表於 2016-11-14 16:46:47 來自手機 |顯示全部樓層
我天台種, 適合嗎?想買一條
sonata88 發表於 2016-11-14 16:47:11 來自手機 |顯示全部樓層
我11月24至29不在港
skchan 發表於 2016-11-17 09:13:06 |顯示全部樓層
nomisgnuey 發表於 2016-11-14 15:12
你好, 我想在花槽種無花果, 請問邊啲品種適合, 又夠甜多果? (係咪太貪心?)  ...

我個人比較喜歡青皮及波姬紅, 雖然比較普通的品種, 但就是多果及甜
skchan 發表於 2016-11-17 09:14:04 |顯示全部樓層
sonata88 發表於 2016-11-14 16:46
我天台種, 適合嗎?想買一條

天台建議用大盆種,加多肥可能比落都仲好, 因為落地如果太濕, 好易掉過, 天台照顧上都比較好一些
skchan 發表於 2016-11-17 09:15:07 |顯示全部樓層
sonata88 發表於 2016-11-14 16:47
我11月24至29不在港

不要緊, 有粗根所以放幾日都OK
nomisgnuey 發表於 2016-11-21 00:42:29 來自手機 |顯示全部樓層
skchan 發表於 2016-11-17 09:13
我個人比較喜歡青皮及波姬紅, 雖然比較普通的品種, 但就是多果及甜

你好,遲咗覆唔好意思,我可否每種要一棵?試吓不同品種,還想請教種植的技巧,謝謝。
skchan 發表於 2016-12-15 12:04:15 |顯示全部樓層
WhatsApp Image 2016-12-15 at 10.57.53 AM.jpeg

現有4棵青皮細苗出售, 40元1棵, 12月15日下午6:00在油麻地MTR 交收, 或者12月19日(一)下午5:30-6:30在花墟交收

苗是有根的, 如果夠肥, 今年一定有果出
skchan 發表於 2017-2-25 11:17:35 |顯示全部樓層

一個樹頭, 種左2個月已出好大的葉, 相信到4-5月一定好多果, 有興趣買的朋友就盡快留言啦, 一般的品種都有, 樹身1.5-2CM左右, 100元1棵

波爾多, BANANE 就180元一棵, 如果無大盆種, 可以買細棵的, 約1CM直徑, 60元一棵, 同樣今年出果.

品種絕對正確, 可以放心
skchan 發表於 2017-2-25 11:25:25 |顯示全部樓層
2個月前的樣, 即是買回來的樣子