淘寶買紅楓,ok嗎

作者: siubox 發表于 2016-11-8 21:58:45
9473 55
timhayu 發表於 2017-4-9 00:41:43 |顯示全部樓層
gita 發表於 2017-4-8 12:46
試過, 選了賣家來自廣州, 結果都是由宿遷發來, 最終, 當然好快全軍覆沒, 但留意, 不是立即瓜, 係慢慢瓜,  ...

你講既情況,大致情況就系甘,當交學費,請各位香港玩家多D互相周知,有時錢曬左無緊要,最弊浪費一擔心機。一般淘寶良心賣家會專攻幾類品種而已,唔會乜色都有得比你選,乜品種樹都有,而且良心賣家在品種方面,會專業好多,基本一個品種一件貨品,在評論果度會有買家曬圖,在銷量方面亦不會多到離譜(千幾銷量一般系炒出來,正常以二、三百以內居多)。

講開楓樹,上面只紅楓,即雞爪槭比較常見,我以前買過好多日本嫁接楓樹,死左一部份,現在剩低六、七棵左右,地栽。淘寶現在都還有日本楓樹,如果玩品種,可以留意搜下日本楓樹,選擇好多,幾十種都有,顏色葉型方面變化會豐富好多。我現在懶,多數玩朱槿、三角梅。 微信图片_20170409003956.jpg
回復

corina 發表於 2017-4-9 23:47:23 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2017-4-8 22:29
馮達鋒國蘭. 我買的都是平價品, 很都非常不俗. 福建氣候佳, 種出的東西很好. ...

平價啱我,金絲馬尾都種死5,6次,學習中
回復

nightscrawler 發表於 2017-4-10 01:16:45 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-4-8 08:41
未發貨的馬上取消訂單

太遲了, 今日啱啱收咗貨, 1柏2松的小苗, 講真, 我都唔知對唔對品種.

回復

nightscrawler 發表於 2017-4-10 01:18:29 |顯示全部樓層
timhayu 發表於 2017-4-9 00:41
你講既情況,大致情況就系甘,當交學費,請各位香港玩家多D互相周知,有時錢曬左無緊要,最弊浪費一擔心 ...

師兄, 對楓樹情有獨鍾? 6-7棵都唔少喎.
回復

timhayu 發表於 2017-4-10 15:23:19 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-4-10 01:18
師兄, 對楓樹情有獨鍾? 6-7棵都唔少喎.

睇見你幾棵野到手還算靚仔,應該無事,柏樹點種都唔會死,不過松樹我就怕怕。今日我拍左幾張日本楓樹,剛長出新葉,所以葉唔多,唔同季節和光線環境,出來效果唔一樣。 24146224701862299.jpg 217272100770356455.jpg 395059380156978552.jpg 750555334760006714.jpg
回復

八王爺 發表於 2017-5-1 09:28:28 |顯示全部樓層
等待一個冬天
淘寶來的美國紅楓
終於出葉了
好店家冇呃人
等幾個月都值得。
回復

gita 發表於 2017-5-1 11:54:00 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜!看來已經適應和穩定下來。我的第3棵楓—荷蘭種日本紅葉楓都在最近出新紅葉,感覺紅葉楓在較高溫,多濕和多陽光時才發芽,較不怕熱和陽光,這樣就不難渡香港夏天。我這棵去年買,已渡過夏和冬季。我另外兩棵在差不多2個月前已出新芽,但較怕乾熱。每款紅楓對氣候適應都不同。
回復

hipo 發表於 2017-8-4 16:21:45 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-5-1 09:28
等待一個冬天
淘寶來的美國紅楓
終於出葉了

請問店舖名字,謝謝
回復

panda360 發表於 2017-12-15 13:46:50 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-5-1 09:28
等待一個冬天
淘寶來的美國紅楓
終於出葉了

請問有冇近照?
回復

八王爺 發表於 2017-12-19 16:09:06 |顯示全部樓層

夏天去咗兩個禮拜旅行,回來乾死了。返魂無術!

So sad.  發表於 2017-12-26 22:21
回復

bkm 發表於 2017-12-26 05:21:01 來自手機 |顯示全部樓層
回復

bkm 發表於 2017-12-26 05:25:37 來自手機 |顯示全部樓層
bkm 發表於 2017-12-26 05:21

這個楓樹也是淘寶淘返嚟的, 佢哋係會剪根光脫脫 運落嚟, 存活率都很高, 只要色心打理!

色心?? 我冇色心,但有悉心。  發表於 2017-12-27 13:18
回復

bkm 發表於 2017-12-26 05:29:28 來自手機 |顯示全部樓層
bkm 發表於 2017-12-26 05:21

回復

bkm 發表於 2017-12-26 05:34:07 來自手機 |顯示全部樓層
bkm 發表於 2017-12-26 05:29

回復

panda360 發表於 2017-12-26 22:23:14 |顯示全部樓層

嘩,真係唔錯。 請問有冇link?
回復

月鏡十夜 發表於 2017-12-29 09:06:28 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-11-12 00:50
去花墟入紅楓吧~ 五十元已買到了~
曾淘過三棵杆插紅楓, 適應不到而離世...

50!? 我上次見到都是199或299, 葉片都在20至30枚之間
回復

月鏡十夜 發表於 2017-12-29 09:12:11 |顯示全部樓層

淚目) 我的9號插到今天還未長芽, 生死還未定吧?
不過櫻花在上週就開始長芽, 有2枝今天已經見到葉片快要展開的樣子, 只是埋下的時候沒寫名, 現在不記得哪枝是什麼.... T_T
回復

gita 發表於 2017-12-29 14:42:04 |顯示全部樓層

你室外種, 種得很好. 你隻似係日本紅楓, 葉片較硬, 對嗎? 我室內種, 生得好慢.

放在窗邊種嘛, 還會出現向陽的特性, 只是楓樹向陽的話會比較怪  發表於 2017-12-29 18:14
回復

gita 發表於 2017-12-29 14:55:06 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-12-29 09:06
50!? 我上次見到都是199或299, 葉片都在20至30枚之間

現在花墟不是紅楓旺季, 所以會較貴. 農曆前後花墟會有較多紅楓賣, 亦較平. 因天氣較冷, 葉子變紅,係當賣旺季. 不過我之後都繼續有在淘寶買, 因紅楓品種較多, 多了很多日本楓, 都幾靚的, 不算極平不過不貴 (比較起花墟日本花店), 但加埋運費就同花墟一般買的差不多價.
回復

月鏡十夜 發表於 2017-12-29 18:11:17 |顯示全部樓層
gita 發表於 2017-12-29 15:55
現在花墟不是紅楓旺季, 所以會較貴. 農曆前後花墟會有較多紅楓賣, 亦較平. 因天氣較冷, 葉子變紅,係當賣 ...

7....8月時看的, 本月中出去時已經沒有賣了
我在淘寶買苗的, 枝已經連結好了, 就差收到埋下等新芽長出, 櫻花全都有長芽了, 只剩紅楓未長
自稱是日本紅楓, 但我不懂是哪種品種, 也還未懂得如何去Google
櫻花就知道了, 但前提店家提供的相片是沒錯的話
回復