求番茄死因

作者: sblam 發表于 2016-11-4 16:25:37
4155 16
種了幾株番茄, 近日發現頂部葉子開始枯萎, 泥土仍是濕的。請教各位農友高手其原因及預防方法。謝謝!

sonata88 發表於 2016-11-4 17:28:34 來自手機 |顯示全部樓層
我都想知, 我死剩2棵
回復

mrsngkong 發表於 2016-11-5 10:43:31 |顯示全部樓層
可以描述多點不?我估是受病毒感染
回復

smallfish 發表於 2016-11-5 13:46:04 |顯示全部樓層

我都有類似情況,頂部的葉枯,頂部生長出來的幼葉也枯,今日剪左枯的部份!
回復

sblam 發表於 2016-11-5 14:14:04 來自手機 |顯示全部樓層
我上網找,可能是青枯病。話係泥土有細菌感染喎

睇怕都係... 我種的其他苗, 都爛葉或桔葉! 城區空氣差,細菌又多!  發表於 2016-11-5 16:52
回復

mk2325 發表於 2016-11-7 12:19:01 |顯示全部樓層
據我知青枯病傳染性很強,發病至枯萎可能祇有幾天時間,而且是突然全株枯萎,枯萎後植物仍保持青色,所以叫青枯病。
可能根部問題或排水不好,引致泥土缺氧,甚或根部受病毒感染或蟲害,營養不能向上送。
回復

sanglo 發表於 2016-11-7 16:52:58 |顯示全部樓層
圖1 不似青枯 青枯全部葉都會枯死 中下部既葉好似仲靚 試下剪左個頂部 留返一半都 等佢再發新茅 睇下好唔好得返
回復

jimmywo 發表於 2016-11-7 17:09:13 |顯示全部樓層

不是青枯病。
係某一種病毒(Viral)病, 原因可以係種子本身帶有病毒, 又或者附近有其它病源(如其它蔬菜或野草), 再經昆虫作為Vector傳染到番茄到。
Viral病是沒有任可農藥治療到的, 只可以預防。
如上述花友所講, 先將感病的部份盡量徹底剪走, 睇睇救唔救到。之後再控制蟲害及周邊雜草。
回復

mk2325 發表於 2016-11-7 19:28:49 |顯示全部樓層
看樣子不似有蟲,所以病毒不會是由蟲帶來。蕃茄比較不耐病毒,有時由人傳染,特別是手摸過一些帶病的植物後再摸蕃茄。
另外煙葉經常帶有對蕃茄有害的病毒,所以吸煙者亦會把病毒傳給蕃茄。嘗試以海藻水噴葉面,以加強抵抗力。
回復

sblam 發表於 2016-11-7 20:48:52 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝各位解釋和建議。我昨天翻鬆側邊泥土,等空氣能進入泥土裡,淋少D水,又把葱頭種在番茄側,希望病毒不要蔓延下去。
回復

jimmywo 發表於 2016-11-7 23:21:09 來自手機 |顯示全部樓層
mk2325 發表於 2016-11-7 19:28
看樣子不似有蟲,所以病毒不會是由蟲帶來。蕃茄比較不耐病毒,有時由人傳染,特別是手摸過一些帶病的植物後 ...

贊成,一係蟲傳,一係人傳,烟草都有可能,種子本身帶病亦有機會。
園藝番茄品種一般不講究抗病毒,但專業種子通常都有高抗各種病毒。
回復

mk2325 發表於 2016-11-8 13:28:23 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2016-11-7 20:48
謝謝各位解釋和建議。我昨天翻鬆側邊泥土,等空氣能進入泥土裡,淋少D水,又把葱頭種在番茄側,希望病毒不 ...

盡量少動作,尤其泥土,不要施肥,恐防再傷根。感染部位要除掉,葉子可剪多些,以減輕根部負擔,及加速開花結果。
回復

PACO 發表於 2016-11-8 19:36:13 |顯示全部樓層
我都有二棵出現此情況,試用了環酵開水淋了兩次,見好似有少少好轉!(每星期一次)
回復

sanglo 發表於 2016-11-9 09:52:14 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2016-11-7 20:48
謝謝各位解釋和建議。我昨天翻鬆側邊泥土,等空氣能進入泥土裡,淋少D水,又把葱頭種在番茄側,希望病毒不 ...

你翻泥係會整傷佢D根 你想佢透氣 可以用筷子係泥面掃鬆D泥就得
回復

mkpetpet 發表於 2016-11-10 15:07:45 |顯示全部樓層
愚見,又會唔會係泥用咗太耐冇換,營養盡失呢?請賜教。
回復

mk2325 發表於 2016-11-12 15:44:33 |顯示全部樓層
mkpetpet 發表於 2016-11-10 15:07
愚見,又會唔會係泥用咗太耐冇換,營養盡失呢?請賜教。

個人唔贊成動不動換泥,否則農夫會好唔得閒,仲要花好多錢買泥。而且極不環保。
多數換泥係由於唔夠肥、多菌/蟲/野草、泥有結構性問題如板結、偏酸鹼等。
而呢啲都係與曾種植作物及泥土是否有適當保養有關。
如果有實行輪作、休耕、適量施肥、淋水、鬆土/翻土等措施,實在沒必要換泥。
雖然以上所講似乎祇適合農地耕作,其實一般種植操作也可參考。
回復

sblam 發表於 2016-11-22 21:00:12 來自手機 |顯示全部樓層
今天全日落雨,今次番茄真係唔得了。
回復