棵蝴蝶蘭中招了~ 爛完根等死中 [已加相]

作者: lppl 發表于 2016-10-28 11:51:43
2888 10

早排仲好地地, 生咗新葉有10CM長到, 點知所有葉係幾日內軟哂,
莖腐病?
睇番係主莖上面有3個1豪子咁大到O既黑班, 心知不妙,
翻盆見到爛根~7成到...

即刻清哂所有爛根, 挖走黑班(好入...), 留番最頂2條5CM到,
用衣架成棵吊係廁所窗口2日陰乾, 冇浸虊水就開新盆, 用輕石+少量水苔種住先,
最頂氣根完全露出, 每日噴水幾次. 而家睇佢造化~
不過成個禮拜過咗D葉都係好軟, 多數.... 唯一係全部5塊葉都冇黃到.

P.S. D爛根好得人驚, D 根皮用鑷子一夾就好似海棉咁出水出氣泡, 好似手套咁一夾就除出O黎, 剩番白色幼根.
有D根變哂黑色粉狀, 有D就軟哂.

未翻盆

翻盆後

taxitang 發表於 2016-10-28 15:09:58 |顯示全部樓層
有冇相片看看,爛根確難攪,但如蘭頭未有事,或有一線希望,又要未趁入冬之前有進展,才有生機。
回復

lppl 發表於 2016-10-28 20:52:02 |顯示全部樓層
為咗清創, 連原本發緊O既綠色根芽都乾咪....
回復

taxitang 發表於 2016-10-28 22:12:54 |顯示全部樓層
樓主、唔好意思,這盆不是拖鞋蘭,百分之一百是市場蝴蝶蘭,蝴蝶蘭比拖鞋蘭好救好多,而且這盆d葉還這麼美,開過兩枝花,不過用這個盆、盆面又石春。希望早日復原開花。
回復

lppl 發表於 2016-10-28 22:16:32 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2016-10-28 22:12
樓主、唔好意思,這盆不是拖鞋蘭,百分之一百是市場蝴蝶蘭,蝴蝶蘭比拖鞋蘭好救好多,而且這盆d葉還這麼美 ...

打錯字唔好意思, 係蝴蠂蘭~
之前全水苔, 爛根, 而家等佢過咗LEE關先諗轉其他盆.

一個禮拜淋水一次=>軟葉
一個禮拜淋水二次=>軟葉
一個禮拜淋水二次+放廁所=>爛根

而家日頭放廁所 + 夜晚放露台吹風, 一個禮拜淋水一次+一日噴水幾次, 希望好轉~

加油!  發表於 2016-10-28 22:19
回復

ck1122 發表於 2016-10-30 15:01:03 |顯示全部樓層
睇你水苔好濕, 屋企唔太通風唔好用全水苔, 好易爛根, 淋水最好乾到八成至淋, 唔係用時間去衡量.
回復

yklhkplants 發表於 2016-10-31 18:29:57 |顯示全部樓層
Ching 覺得蝴蝶蘭最好用帶洞泥盆種,最好不要用瓷盆,一定要疏水。
回復

fun 發表於 2016-11-1 08:46:09 來自手機 |顯示全部樓層
天氣凉了,蝴蝶蘭的生長開始茂盛,它的生命力好強,我的老株不得,它總在在傍生新芽出來續命。
回復

lppl 發表於 2016-11-1 09:32:02 |顯示全部樓層
LEE 排佢都係軟葉, 但係又唔黃唔黑WOR, 遲D涼番D睇佢生唔生新芽/新根LA.
D 白色根噴完水見到綠色都萛有番少少希望
回復

corina 發表於 2016-11-10 12:52:23 |顯示全部樓層
有時葉軟唔係水少,而係爛根吸唔到水,換紅陶盆吧,同埋你d水苔太鬆,吸水太多,盆又唔透氣,實爛根
回復

nightscrawler 發表於 2016-11-16 18:11:13 |顯示全部樓層
近排我都有幾盆係咁, 有啲似軟腐, 尋晚清咗啲爛根, 浸咗一個鐘殺菌藥, 風乾一日, 今晚再落盆, 希望可以捱到.
回復