玫瑰花朵與葉片數目比例

作者: bacryphc 發表于 2016-10-23 11:22:29
896 5
大家好
小弟種有迷你玫瑰半年,由6厘米直徑小盤種至已株高約25厘米,期間有白葉蟎蟲害及白粉病已成功以修剪及苦楝油處理。
最近發現葉片花冧數目皆有增長 惜花朵大小比起初愈顯細小
論壇內拜讀各路花友章皆有建議如增鉀肥,減少花朵數目,及早剪花防結籽等等的
小弟一直有用緩效肥料顆粒,惜少用液態鉀肥因擔心濃度控制問題,想向控制花朵數目開始。
請問諸位花友有心得建議如此等大小之植株該留多少花冧為宜?
不勝感激!
花間使者II 發表於 2016-10-24 11:18:45 |顯示全部樓層
除施肥外.....我有另一睇法
枝條粗壯, 花才能開大朵吧? 沒有粗壯支桿又怎能支撐起大花呢? 合適的修剪除去幼枝條也很重要哦
回復

bacryphc 發表於 2016-10-28 22:03:21 |顯示全部樓層
(舉手)請問如何介別粗幼枝條呢~ 因為常見修剪都係剪老葉,留新葉。。。而新葉啲枝幹又一定幼。。。。
回復

viviwong 發表於 2016-10-28 23:53:14 |顯示全部樓層

~ 睇相, 頂部似想開花(?), 開完花後隨即修剪上端,藍筆所劃斜線的部分 (保守安全建議), 寒冬可強剪的(剪走全株2/3), 但我自己驚重手剪死左 =..=
~ 確立想要幾多主枝/造型, 一條主枝愈多分枝愈分散營養 & 枝條長, 花苞會相對縮小... 需要修剪剪短, 然而養成粗枝

加油~
回復

ppg 發表於 2016-10-29 20:19:05 |顯示全部樓層
樓主好勁呀,迷你玫瑰種到咁大棵,我種唔到呀種C左兩棵,而家種緊第三棵,有三枝條已C了兩枝喇請問樓主室外種嗎?
回復

bacryphc 發表於 2016-10-30 16:57:27 |顯示全部樓層
to viviwong:
噢 原來修剪要剪咁多!!受教~ 等佢開埋呢轉我試下先!

to ppg:
無呀~個陣時候入左兩盆 急急腳洗左泥之後種左係陽台,兩野就枯左一堆,個陣執返剩返未死嘅部份插入個罐到擺房種,又竟然複活。。X_X
不過我用養水草個啲led黎照 算係植物燈掛

回復