返回列表 發新帖

根粉介?

作者: fnv234 發表于 2008-9-13 01:39:28
7829 30
jellyfishy 發表於 2008-10-21 17:09:16 |顯示全部樓層
在舊版forum 我曾經做過一兩個相關實驗, 睇下呢兩個星期得唔得閒做多次俾大家參考~
到時唔知有無版大可鼓勵下水母呢~ 嘻嘻~~~
回復

carmen 發表於 2008-10-21 20:12:37 |顯示全部樓層
好年冬係點用架?
回復

sammy 發表於 2008-10-21 21:56:25 |顯示全部樓層
水母所言甚是! 根粉介喜濕熱,保濕的植料或常澆水的較易中招。當然還要看品種,有些根特別好吃,有些放在病株旁都不會惹到。
補充一下,用溫水法時,蟲卵會浮在上面或成蟲爬上莖上都會造成漏網之魚,附近環境不全面消毒,復發機會也很高。
要預防,要用透明盆,在泥中及盆底加入臭丸。臭丸據說必須為對二氯苯(即1,4-Dichlorobenzene或paradichlorobenzene),萘(即naphthalene)我試過不行。對二氯苯臭丸較少見,有次係日本城見過,不用萘是為了照顧蠶豆症病人需要的,較貴,不過沒試過。我索性用好年冬,因其他方法太易復發又嫌煩。

回復

sammy 發表於 2008-10-21 22:13:43 |顯示全部樓層
最近先留意到有隻苦楝粉/粒,用係泥度,預防我諗都有用嘅
回復

fnv234 發表於 2008-10-22 07:47:44 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-10-21 16:54 發表
換咗泥?? 就咁洗下佢或加葯再換泥??
蟲蟲明年實大舉進軍!
你真係想救, 就切根, 最好淨係要最上一兩圈葉,
然後把成棵植株浸以下土豹毒葯十分鐘:
洗潔精(十滴or再多都無乜問題) + 1-2L清水 + 1ml 碧露 OR 1ml 火酒
...

有球根嘅可唔可以留番個球?我插枝成功率好低
回復

jellyfishy 發表於 2008-10-22 08:45:18 |顯示全部樓層
好年冬係固體粒狀的毒葯, 要看出產地和毒性, 有些地方出產的好年冬毒到雀仔食左都死呀!
球根方面, 試下去晒d 根, 消毒之後, 確定沒有白色蟲蟲, 隔天上盆, 隔離, 出根後要 keep 住 close monitor, 因為番發機會仍然很高的.
回復

carmen 發表於 2008-10-27 19:29:53 |顯示全部樓層
我買左好年冬了,
個老闆娘話小心d用,
佢話因為無色無味,
連狗都毒得死,
同埋怕D狗咬盆野都出事,
所以叫我用得小心D...
回復

carmen 發表於 2008-10-28 15:31:36 |顯示全部樓層
今日我將d好年冬放左入泥,
之後再將果兩舊馬碲蘭既根放入去...
希望唔好復發啦...

另外, 我想問一下, 好年冬可唔可以殺到白粉"室"呢??
回復

oneonewe 發表於 2008-11-4 20:16:04 |顯示全部樓層
我一向都係將D好年冬溝埋D泥
冇深埋呀
得唔得呢??
回復

avery 發表於 2008-11-4 22:37:30 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-10-22 08:45 發表
好年冬係固體粒狀的毒葯, 要看出產地和毒性, 有些地方出產的好年冬毒到雀仔食左都死呀!
球根方面, 試下去晒d 根, 消毒之後, 確定沒有白色蟲蟲, 隔天上盆, 隔離, 出根後要 keep 住 close monitor, 因為番發機會仍然很 ...

好年冬 有咩地方出產架 ??
回復

oneonewe 發表於 2008-11-4 23:04:38 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-4 22:37 發表

好年冬 有咩地方出產架 ??

大陸
我有一包
紫色一粒粒的
每次用我都好鬼驚
回復